Avel
3 oktober 2015 17:21

C´est la Vie och Northern Diamond 5-åriga hoppmästare

C'est la Vie vann öppna championatet och Northern Diamond var bäst i Breeders Trophy för 5-åriga hopphästar i Flyinge på lördagen.

C´est la Vie och Northern Diamond 5-åriga hoppmästare
C´est la Vie och Jonas Ingemarsson fixade en tung seger i det öppna championatet. Photographer Roland Thunholm

Efter två kvalrundor och en finalhoppning var det elva av de 5-åriga hopphästarna som fortfarande hade noll fel med sig och fick hoppa om. 

Omhoppningsbanan var ett test där både hästarnas vändbarhet och förmåga att ta för sig på långa distanser prövades. Det var märkbart för en del av de unga hästarna att de inte är vana att gå mot klockan och för de tidigare så säkra hästarna kom nedslagen. 

Carl-Walter Fox hade den otacksamma uppgiften att vara först ut med fölstoet Northern Caramelle (SWB e Lord Z-Calypso II uppf Ingrid Ragnarsson äg Grevlundagården i Vitaby AB) och satsade friskt redan från början. Det energiska stoet, som har visat stor kapacitet och vilja hela championatet, visade inga tecken på att mattas av och gjorde några extra småskutt när hon tyckte att det passade. Det blev dock ett bakbensfel på näst sista hindret men en tid som satte press på resten av startfältet. 

När 178 cm höga C’est la Vie (e Diarado-Calido I uppf Gerd Naeve äg Marie Söderberg) gick in bland de sista var det inte många nollor. Stoet verkade lite förvånad över tempot och sin ryttare Jonas Ingemarssons snäva vägval, men ställde upp och jobbade sig felfritt runt på snabbaste tiden. Det skulle visa räcka hela vägen till seger i det öppna championatet. 
– Hon har funkat extremt bra i alla situationer hon ställs inför och har en fantastisk inställning, säger Jonas Ingermarsson. 
Det är en elev till honom som äger hästen och han började att tävla henna tidigare i år.
– Nu hoppas jag att jag får fortsätta tävla henne, säger ryttaren som delar sin tid mellan att driva en mindre revisionsbyrå och rida på familjegården utanför Sigtuna. 

Den blåa rosetten i det öppna championatet gick till Sara Nilsson och hennes egen Dia Nova (SWB e Diamant de Revel-Cardento uppf Hans-Ola Joelsson). Ekipaget gick ut sist i omhoppningen stod för en av omhoppningens fyra felfria runda. Trea i öppna championatet blev Northern Diamond (SWB e Diamant de Revel-Calypso II Ingrid Ragnarsson), riden av sin ägare Antonia Andersson. Ekipaget vann också Breeders Trophy efter en del förvirring på grund av ett missförstånd med anmälan. Men det var en väl avvägd och balanserad omhoppningsrunda där ryttaren tog vara på den över 170 cm höga hästens vägvinnande galopp och försiktighet.
– Det är en fantastisk häst, säger Antonia Andersson som redan har fått en hel del bud på sin häst.
– Han är så okomplicerad och lätt att rida. Och han vill verkligen vara felfri. 

Tvåa i Breeders blev Emma Emanuelsson med Celine (sto e Lux Z-Alexson D uppf Cecilia och GullBritt Melin äg GullBritt Melin. Det blev ett lite snopet nedslag redan på andra hindret, men den rutinerade ryttaren agerade snabbt och gick in för att få en snabb tid med fyra fel. Celine var väl med på noterna när Emma Emanuelsson i stort sett vände i luften på ett par hinder. 

Trea i Breeders blev Py Jägerheden med Alanya (SWB e Cyrano de Bergerac-Stanford uppf Ulrica Persson äg Kasper von Celsing) som gjorde ett starkt försök att fixa en snabb runda men fick med sig en bom på vägen. 

Ingrid Ragnarsson, som har fött upp både Northern Diamond och Northern Caramelle – som dessutom har samma mamma – hade åkt ända från Kalix för att se sina uppfödningar tävla. Det är första gången hon vinner Breeders.
– Det är kul att mina uppfödningar har kommit till så här bra ryttare, säger hon. 
– Nu måste jag fira det här på något sätt. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden