Avel
2 oktober 2015 18:16
Ridsportplus

Dubbelt upp för Capricornia Gold

Ulrica Molinder Högberg har fött upp två hästar. Båda har blivit Ņrets Rikssto i hoppning. På fredagen hoppade hennes Capricornia Gold till sig titeln i Flyinges stora ridhus och vann sedan också 3-årschampionatet i hoppning.

Dubbelt upp för Capricornia Gold
Capricornia Gold med sin visare Björn Svensson och uppfödare/ägare Ulrica Molinder Högberg. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För fyra år sedan blev Ulrica Molinder Högbergs Corlenta Gold (SWB e Corlensky G-Cardento) utsett till Årets Riksto i hoppning. Vinsten blev en betäckning med det årets bruksprovsvinnare Centaurus. Den avkomman föddes för tre år sedan och döptes till Capricornia Gold. Hon visade redan under vårens 3-årstest att hon tänkte gå i sin mammas fotspår och hoppade till sig 10-10. Men att hon skulle gå hela vägen och dessutom bli Årets Rikssto i hoppning trodde nog inte Ulrica Molinder Högberg.
    – Det snurrar i huvudet nu, säger uppfödaren samtidigt som hon försöker få med sig alla priser som hon har fått. 

    Det var elva fina ston i startlistan. De fick alla visa upp sig och bedömas i löshoppning inför en ganska stor publik i Flyinges stora ridhus. Capricornia Gold kom ut sist och visades i ett utmärkt skick av Björn Svensson som hjälper Ulrica Molinder Högberg med hennes hästar. Stoet visade en härlig attityd och utstrålade massor av positiv energi. Detta i kombination med bland annat kvicka framben, atletisk hoppning och en av dagens bästa bakbenstekniker gjorde att hon slutade på totalt 18,6 poäng, vilket var högst för dagen. Men innan hon fick sin titel fick hon gå på ring med de fem främsta stona efter hoppningen utöver henne själv. Där tittade domarna exteriör, gång och härstamning. 
    – Capricornia Gold är en exteriört korrekt häst, med elastiska gångarter och en intressant härstamning för hoppning, sa exteriördomaren Karl Henrik Heimdahl.

    Stoet är ur Centaurus (e Careful-Caracas) första årgång och hon är själv dräktig med Comfortuna VDL (e Eurocommerce Berlin-Nimmerdor). Och det är hennes mamma också. För Ulrica Molinder Högberg blir det en fördubbling av antalet uppfödningar då hon bara har fött upp de båda riksstovinnarna tidigare. Hennes vinnarkoncept är enkelt:
    – Det är bara att gå på kärlek och känsla så blir det bra, säger Ulrica Molinder Högberg som driver ett inackoderingsstall hemma i Kolmården. 

    Tvåa blev spänstiga Cahleya (SWB e Careful-Daimler uppg/äg Johanne Goldberg) som fick 17,6 poäng i hoppningen där hon också visade en härlig bakbensteknik, fin galopp och stor elasticitet. Tredjepriset gick till vackra och kompletta Fidelie (SWB e Heartbeat-Hip Hop uppf/äg Inger Magnusson-Åsenius) som fick 17,2 poäng efter en hoppning där hon briljerade i sina sista språng efter lite trassel halvvägs in i sin löshoppning. 

    Uppdatering: Efter att 3-årschampionatet i hoppning klarades av senare på fredagskvällen stod det klart att Capricornia Gold vann även det. Tvåa blev elastiske och spänstige Chacoan JoF (SWB e Capriano-Cortez uppf Åsjömad Semin & Avel, Jeanette Lilja äg Carl-Johan Elofsson, Carolina Tobrant). Valacken gav ett mycket trevligt intryck och lämnade marken på ett kraftfullt sätt. Domarna gillade vad de såg och gav valacken 18,5 poäng. 

    Trea blev stoet Fia-Lotta B (Arpeggio-Pilot uppf/äg Nils-Ivar Ohlsson) efter en fin och hoppning där hon visade sin kapacitet. 

    Resultat/startlista, 3-årschampionatet, löshoppning

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden