Avel
8 oktober 2016 16:41

Finalseger till Van Vivaldi

Det blev godkända hingstar i topp i 6-årsfinalen med Van Vivaldi etta och RayMore tvåa innan stoet Fiera Girl (36) gav sig in i diskussionen. En klass som reds inför knökfulla läktare med en entusiastisk Breeders-publik.

Finalseger till Van Vivaldi
Caroline Darcourt vann 6-årsfinalen med Lövstas Van Vivaldi, utlandsfödd men godkänd hingst och därför välkommen i systemet. Mikael Persson/MiP Media

Finalprogrammet för 6-åriga hästar är svårt, bra mycket svårare än kvalprogrammet. Det är fyra byten som ska sättas, mycket mer skritt och de så svåra bakdelsvändningarna. Klassen dömdes av Mariette Sanders van Gansewinkel och Bo Jenå. 

Yvonne Österholm fick inte mycket rast efter sin seger i 7-årsfinalen med Quarton för att rida fram Kentucky TH (SWB e Rosevelt – Grafenstolz, uppf Christian Hansson, äg Julia Lindqvist). De hade flera störmoment, det kom så mycket publik in på läktaren under hennes ritt. Domarens kommentarer gick inte att höra eftersom publiken levde i tron att de måste hitta sina rätta platser inför Charlotte Dujardins testridning. Yvonne och Kentucky fick trots det ihop 78,4 procent. 

Louise Hegbart har ägt sin Allantois (SWB e Ampere – D-Day, uppf  Lena Nyström, äg  Aldrie Consultants AB) sedan han var föl. Då en sötnöt idag en stilig svart herre.
– Du rider lite för fort i trav, han behöver utveckla mer självbärighet bak, han visar korrekt skritt i piruetterna men emellan piruetterna  spänner han till, kommenterade Sanders som delade ut totalt 73,2 procent.

Stefan Jansson satt nu på ännu en fin häst i sin stilige Zidney (SWB e Zuidenwind – Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson  äg Stefan Jansson, Magnus Ringmark). De gjorde ett jättebra program fram till det sista bytet. Längs långsidan vid E och S fick sedan Zidney stora skälvan för något, lite oklart vad. Stefan stannade och klappade, provade igen, samma resultat.
– Fram till spookandet var din ritt ett skolexempel på hur det ska se ut, sen gjorde du ett rätt kasst jobb faktiskt att ta hand om stöket. Galoppen är riktigt fin, härlig balans, men för ridbarhet får vi ge ett betyg före och ett efter men enades om 7. Vi gillar verkligen din häst, en framtidshäst, sa Sanders med glimten i ögat, totalt 75,8 procent. 

Van Vivaldi 1286 (KWPN e Vivaldi – Olivi, uppf E. och J. Schuiling, äg Lövsta Stuteri AB) och Caroline Darcourt är ett väldigt sött ekipage tillsammans. Idag klarade de alla svårigheterna även om hingsten stundtals är över tygeln. De satte upp en mäktig galoppökning som var härlig och lättheten i gångarterna borde glädja alla uppfödare som betäckt med gossen.
– En fantastisk häst, en skönhet och uppenbarelse, visst finns det detaljer att slipa på. Skritten var utmärkt idag, 8,2, galoppen var uppförsbacke hela vägen, den ökade var magisk 9,5 det kunde varit 10 om det varit helt liksidigt, ridbarhetsbetyget går ner för hans ska ha bättre kontakt med dig 7,9 men framtiden är ljus 9, sa en överförtjust Sanders, totalt 86,4 procent.

Jan Brink har tagit hem Breeders Trophy flera gånger med sina hingstar och vet vad det handlar om. Med RayMore 1284 (SWB e JJ RayBan – Figaro R 1085, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Green Lane Farm South LLC) var han tvåa i kvalet, skulle den vackre hingsten falla Sanders i smaken? De visade upp lättfotad trav, korrekt skritt och hingstens bästa, galoppen är härlig. Första bytet utan problem, andra likaså, tredje med och så en galoppökning och ett fjärde byte. Inte med den största gesten men på plats och på hjälp.
– Verkligt elegant och fin silhuett på din häst, traven är väldigt elastisk, han är bogfri men inte tillräckligt aktiv bak, skritten har en bra form men tappar lite mellan piruetterna, galoppen är så elegant och lättfotad, sa Sanders.
Ungefär här valde Jan Brink att rida ut ur hallen.
– Ja, nu är jag förvånad, sa Sanders men fann sig och fortsatte.
– Vi gillar kvalitéerna och den fina formen, och vi tror hästen har framtidspotential, totalt 83 procent.
– Jag var tvungen att gå ut för även om RayMore är världen snällaste nalle att hantera och rida så är han oerhört hingstig i närheten av andra hästar. Han ”skaftar ut” (reds anm fäller ut snoppen erigerad) om någon är inom fem meter om jag inte håller honom sysselsatt och ofta gnäggar han med. För att inte störa nästa ryttare valde jag att gå ut, vem vill ha en mullrande hingst intill sig innan start, förklarade Jan Brink.

Åsa Gamvik visade Bardeeno (SWB e Belamour – Dionysos, uppf Virpi Larsson , äg Åsa Gamvik) fick kritik för att hennes häst inte var tillräckligt nära samling.
– En 6-åring ska vara mer uppe i formen och i uppförsbacke, helt enkelt visa mer samling, han är bättre i galoppen, menade Sander, totalt 73,6 procent.

Mikaela Alderin-Danielsson och Bossanova YL (SWB e Bocelli – Lobo,  Yvonne Sterntorp Ingvarsson, Hans Danielsson) representerade SWB i unghäst-VM i år. De gjorde en riktigt fin ritt med verkligt bra byten. De klarade miljön med publik som vandrade in på läktaren under ritten.
– Traven är korrekt i takt men lite hastig och det krävs lite mer samling, skritten var riktigt bra 8, galoppen är bäst i fin balans och uppförsbacke, vi tror detta blir en fin lilla rundan häst, kommenterade Sanders, totalt 80 procent.

Den vackra svarta Cobra CS (SWB e Skovens Rafael – His Highness , uppf Charlotte Sundell , äg Emma Malm) reds av Lisa Johansson. De gjorde en rejäl galoppökning längs långsidan och Cobra var mycket på gång under programmet.
– Traven är bra och med korrekt takt men se upp så den inte blir för hastig, du behöver utveckla hennes styrka bak, sa Sanders.

Många minns nog Marika Martinssons store Salomon från unghästklasser. Nu rider hon Will M (SWB e Wladimir O.A. – Chapman, uppf Agneta Krusing, äg Tranhults dressyrstall)  som också har en mäktig mekanik, härligt raklödderskum runt munnen och lite svårt att få plats i bytena men det går.
– Vi skulle vilja se mer bakbensaktivitet i traven, i skritten är det lite ojämna steg så betyget blir lågt, galoppen är bästa gångart, vi tycker han bör bli mer öppen i fronten och aktiveras mer bak, sa Sanders, totalt 68 procent.

Ännu en av unghäst-VM-deltagarna kom på banan med Yvonne Österholm, det vackra skimmelstoet Fiera Girl (36) (SWB e Faustinus – Rubinrot, äg/uppf Malin Myrman). Det lätta elastiska travprogrammet var starkt men det blev inte riktigt rätt aktion genom skrittpiruetterna. Galoppen är härlig, fin uppförsbacke och första bytet var bra, det tredje tog lite tid men i ökningen bar det av framåt ordentligt och det fjärde bytet var riktigt fint.
– Traven har härlig kadens och lätthet, vi saknar lite skillnader i den men 8,5. Bra ren skritt för 8,5. Galoppen är bra men hon kunde ta mer vikt bak, bytena är inte helt rena 8, bara 7,7 för ridbarheten, framtida potential 8,3 och jag vet att du tar hand om det här för du är en duktig ryttare, sa Sanders, totalt 82 procent. 

Känns det intressant att köpa häst? Rio da Carma (SWB e  Skovens Rafael – Jaguar, uppf/äg  Häglinge Nygård AB ) är en av många hästar annonserade till salu under meetinget. Han visades upp av Maj-Christine Ehnberg och valacken har alltid lika positiv uppsyn. De gjorde byten med lätthet och redan med lite gest.
– Rio har ren travtakt men behöver samla lite mer, skritten är bäst 8,4, galoppen har rätt takt men vi såg lite hög kruppa, allt är korrekt och väl genomfört men vi vill se lite mer öppen front, sa Sanders, totalt 77,2 procent.

Sist ut var Patricia Florin som är en av ryttarna i teamet på Gunnarlunda. Hon startade sin och uppfödaren Agneta Herslows svarte valack Kingston TH (SWB e Hohenstaufen II – Donnerhall, uppf Agneta Herslow och Christian Hansson). En valack som är nära släkt med Damon Hill, hans mamma Donna är helsyster med den store dressyrhingsten. I traven blev det lite snävt i formen och då och då lite överböjt. Formen i galoppen blev därför lite gunghäst och bytena ganska spännande.
– Traven har härlig tvåtakt och fin grundtakt men idag gjorde han för mycket schwung, mer än han klarar av idag. Skritten var riktigt bra i både fri och samlad form, 8,2, Galoppen är förmodligen bästa gångarten men han var så spänd inför bytena att takten blev lite fel. En bra häst men han måste bära sig själv, avslutade Sanders, totalt 74,2 procent.

Resultat

Foto: MIP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden