Avel
4 oktober 2016 20:15
Ridsportplus

Hingsttätt i topp

De 6-åriga hästarna i Breeders Trophy på Flyinge dominerades som många år tidigare av hingstar i topp. Caroline Darcourt tog hem kvalet med Lövsta Stuteris stolthet Van Vivaldi före Jan Brink på SWB-registrerade RayMore.

Hingsttätt i topp
Van Vivaldi 1286 och Caroline Darcourt vann med mer kvar att visa upp. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var 24 6-åringar som konkurrerade om de tolv finalplatserna. De två domarna Lars Andersson och Mats Eriksson sorterade agnarna från vetet med intressanta kommentarer till de utdelade poängen. Det var mycket tydliga besked om vilken form som önskas, eller snarare inte accepteras, välkommet på unghästtävling. De unga hästarna hade svårigheter med galoppombytena som alltid men även ganska enkla moment som att stå stilla i halterna, mjuka övergångar och den alltid så avslöjande ryggningen. 

    Föst upp i topp med rejäla poäng var Jan Brink på RayMore 1284 (SWB f -10 e JJ RayBan – Figaro R, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Green Lane Farm South LLC) godkänd hingst som behållit sin härliga lätthet och fina silhuett trots mer styrka och än bättre bärighet idag. Traven är ganska platt men galoppen destor härligare, rund och luftig 8,8 poäng, totalt 81,2 procent efter fina 8,5 för framtida potential.

    Klassens slutliga segrare blev Lövsta Stuteris beridare Caroline Darcourt med Van Vivaldi 1286 (KWPN f -10 e Vivaldi – Olivi, uppf E. och J. Schuiling, ägLövsta Stuteri AB) efter en uppvisning som faktiskt innehöll potential att bli ännu bättre. Van Vivaldi kikade lite här och där, spände till i ett byte men förförde med sin fina, lättfotade trav i god balans. Men en 9 på traven och en 8,8 på potential blev totalen över 84 procent.
    – Han har betäckt hela sommaren, vi har gjort en enda start men jag tänkte att vi kunde försöka, förklarar Caroline Darcourt.
    – Just för att han är en så bussig häst, han är rädd men jobbar med mig ändå och det fungerade, härlig häst. 
    – Det har varit många ston, min hand har varit justerad så vi har bara låtit tävlandet vara, kul det fungerade så pass bra ändå.

    I somras gjorde Maj-Christin Ehnberg och Rio da Carma (SWB f -10 e Skovens Rafael – Jaguar, uppf/äg Häglinge Nygård AB, Maria Ohlsson) succé i Falsterbo och med den här sortens bedömning, gångarter och fem betyg, blev det inte sämre. Rio da Carma har ganska mäktig mekanik precis som sin far, taktsäker och med tydlig rikting framåt. Domarna gav skritten ett extra plus idag och ekipaget slutade på 79,2 procent.

    Sista hästen för klassen var dagens enda skimmel, vackra stoet och unghäst-VM finalisten Fiera Girl (36) (SWB f -10 e Faustinus – Rubinrot, uppf/äg Malin Myrman) då som nu riden av Yvonne Österholm. Hon kommer att ha en rejäl finaldag med fyra hästar kvalade från två klasser. Fiera kallas ”Firren” i stallet och kännetecknas av mycket lätthet, rörliga gångarter om än idag lite matt jämfört med hur stoet kan vara. Grundkvalitén finns på plats och visades upp av Yvonne med tydliga instruktioner. Dagens betyg stannade på 8 för trav och skritt, totalt 79,2 procent lika med Rio da Carma.

    Mesta fadershingst i kvalet var Skovens Rafael, en av de hingstar som kommer att toppa årets betäckningsstatistik. Han har även två finalister med av de tolv, även Cobra CS Riden av Lisa Johansson tog en finalplats på 72,2 procent.

    Breeders Trophy dressyr
    Resultat 6-åringar

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden