Avel
7 oktober 2016 07:30
Ridsportplus

RAA-sande bra för Leijon

Ridsports Christel Behrmann har träffat uppfödaren Maria Leijon som följer sina avkommor med suffixet RAA under Breeders Trophy. Hittills har det blivit en placering i RIKSSTO och under fredagen blir det mer finaler för hästarna.

RAA-sande bra för Leijon
Mikaela Pettersson rider Maria Leijons uppfödning Sputnik RAA. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fyra hästar med i Breeders Trophy, det gör Maria Leijon från Råd i norra Östergötland till en av de mesta uppfödarna det här året.

    Och allt började för tolv år sedan, med bara ett enda sto. 

    Maria Leijon sitter på läktarna på Flyinge och njuter av sina uppfödningars prestationer. De två 4-åringarna Taloubet Star RAA (med Victoria Almgren) och Sputnik RAA (med Mikaela Petersson) blev trea och fyra i sitt kval och går final i dag fredag. 3-åringen Magic Horn RAA (med Linnea Åkesson) var trea i  RIKSSTO och 5-åringen Landina RAA gick med sina två felfria rundor i kvalen till final med Robin Aryee i sadeln.

    – Det är så roligt när det går bra, säger Maria Leijon.

    Det är också en bekräftelse på att hennes tänk är rätt.

    – Jag struntar i stamböcker. Det kan vara SWB, Hannover, Holstein eller vad som helst, jag bryr mig inte. För mig är blodslinjerna det viktiga. Och jag gillar de franska. Jag lägger ner massor av tid på att läsa in mig och på att fundera vad som skulle passa på det eller det stoet.

    Hon började med aveln så sent som 2003, med ett enda sto, Saga (e Corrado WL-Rastell). Året efter föddes en unge efter Pentagon. Den rosade marknaden direkt, med seger i fölchampionatet, sedan bästa hoppsto i Östergötland och Breedersfinaler både som 4- och 5-åring.

    – Hon fick 9-9 i hoppningen. Och sedan har en av hennes avkommor fått tior på sin hoppning, berättar Maria.

    Framgångarna gav blodad tand och numera finns tio avelsston i stallen.
    – Fast jag betäcker inte varje år. 2015 exempelvis hade vi inga föl alls. Vi satsade på att jobba med gården i stället. Fölningar och föl tar väldigt mycket tid.

    I år däremot finns det tio föl: två efter For Pleasure, två efter Bengt Nabab, två efter Baloubet du Rouet, en efter Quasimodo van de Heffinck, en efter Contendro I och två dressyrföl efter Total Hope respektive Hofrat.

    – Förhoppningsvis blir det fem nya föl nästa år för jag har dräktigt med Total Hope, Thunder van de Zuuthoeve, två med Cornet’s Prinz och en med Fighting Alpha.

    Just Fighting Alpha ägs sedan några år av Maria. Hingsten (e Landjunker-Farn) tävlades av Lars Nieberg och har 257 internationella svårklassplaceringar. Just 5-årsfinalisten Landina RAA är en av hans avkommor. Chansen till nya Breeders-framgångar för Maria är därmed stora. Hon har ju redan en andraplacering och en seger på meritlistan, med hennes egen uppfödning den godkände hingsten Starkko (Victoria Almgren), idag exporterad och såld. Dessutom har Maria haft en bruksprovsvinnare, Quintus RAA (e Quidams Rubin), som numera är exporterad till Tyskland.


    Sputnik RAA med Mikaela Pettersson och Maria Leijon

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden