Avel
5 oktober 2016 20:04
Ridsportplus

Rikssto med 3-årsfinal

Manegen i Stora ridhuset var fylld med hoppexpertis när 3-åringarnas hoppfinal och Rikssto genomfördes. RIKSSTO-vinnaren och årets 3-årschampion med rekordpoängen 19,8 heter Zilenzia ur Zorros andra årgång i Sverige.

Rikssto med 3-årsfinal
Håkan Jansson ägare och uppfödare till årets vinnare av Hornsundspokalen och årets RIKSSTO med visare och dotter Louise Jansson Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    RIKSSTO
    Tretton till bordet är aldrig ett önskat tal men de hoppstammade 3-års stona som visade upp sig i RIKSSTO-finalen får nog en plats vid bordet i vilket stjärnstall som helst.

    En del sena strykningar innebar att det var något färre hästar än vanligt som deltog. Antalet kvalade var mångdubbelt fler men många väljer att inte visa här, antingen är ett ungt sto betäckt eller så har man gått vidare i utbildningen med uppsutten hoppning.

    Stona som visades var samtliga i utmärkt skick, musklade med lagom hull, ett knippe spänstfenomen. Domare för 3-årsfinalen var Leif Nilsson och Lasse Berglund med Henrik Ankarcrona som ryttarrepresentant. RIKSSTO som utställning dömdes av Karl-Henrik Heimdahl.

    Linnea Åkesson visade ännu en framgångsrik häst från Maria Leijons uppfödning med Magic Horn RAA (SWB e Ahorn – Indoctro, äg Maria Svensson) som fick 9/8,8, totalt 17,8. 
    – Den här hästen har mycket hoppning i sina gener, är feminin, högställd och ädel, hon kommer att kunna trycka på bakifrån, sa Karl-Henrik Heimdahl när han delade ut tredje pris.

    Magic Horn

    Stoet Arlanda KLT (SWB e Arlando Z-Niveau, uppf Ilse Ekenborn, äg Nilspetter Möller) visad av My Håkansson visades i Bollerup och imponerade redan där. Här blev domarna riktigt förtjusta och delade ut totalt 18,6 poäng som gav en temporär ledning.
    – Hon har hoppat gediget med 9,4/9,2, hon har tilltalande exteriör med en lite brant bog och är öppen i sitt ländparti, precis som internationella hopphästar ska vara, sa Karl-Henrik Heimdahl när det blev andra pris.

    Arlanda KLT

    In på banan kom en nästintill perfekt hopphäst skulle det visa sig när domarna sagt sitt. Skimmeln Zilenzia (SWB e Zorro-Dokkum de Rialfo, uppf/äg Håkan Jansson) hoppade stöttorna ut och lite till som vi ibland säger i Skåne. Domarna gav 10 poäng i teknik och 9,8 i temperament, totalt 19,8 och ledning.
    – Hon imponerade verkligen, med ett av de absolut högsta poäng som någonsin delats ut, förklarade Heimdahl.
    – En elegant, långlinjerad häst, ändamålsenligt skapt för sin uppgift och en mycket trevlig upplevelse att se i alla avseende, kommenterade Heimdahl om årets vinnare av Hornsundspokalen.

    Zilenzia

    Mats Gustafsson, med dottern Hanna Gustafsson, som fött upp Syster Sol (SWB e Starkko- Billion xx) såg finalen från Swede Horse mingel på den nya VIP-hyllan. Hanna konstaterade att det var rejäl konkurrens. Deras lätta och eleganta sto klarade sig mer än väl i konkurrensen och fick totalt 17,1 poäng och en preliminär fjärde plats, väl med i RIKSSTO-finalen.

    Resultat RIKSSTO

    1. Zilenzia
    2. Arlanda KLT
    3. Magic Horn

    Delad 4:e plats 

    Syster Sol (SWB e Starkko- Billion xx, Uppf/äg Mats Gustafsson)


    Cabatana (SWB e Cabachon – Everest 822, uppf/äg Marléne Mellström) Foto: Cecilia Hallqvist

    Sandra Swing (SWB e Balou du Rouet-Sandro Boy, uppf Erica Andersson)

    Resultat 3-års RIKSSTO

    3-årsfinalen

    Redan på andra hästen av de tio som visades i 3-årsfinalen utöver stona klättrade poängen uppåt. New Star XC (SWB valack e Nintender-Alcatraz, uppf XC Horses/Nordin, äg Ulvsta Holding och Equiglaris AB) fick 9,6 för teknik och 10 för temperament och attityd, en temporär andra plats. 

    New Star XC

    Diamant du Tôt (SWB e Diamant de Revel-Robin Z, uppf/äg Jan Svensson) fick omdömet modig, försiktig individ som blev bättre språng för språng enligt Henrik Ankarcrona. Hingsten fick 8,7 för teknik och 8,5 för temperament, totalt 17,2.

    Diamant du Tôt

    Wingman (SWB e Canterbury-Ludwigs Champion, uppf Camilla Ekman, äg Jenny Hanås och Lina Bergsbo) är en häst med mycket fin inställning och bländande bakbensteknik enligt omdömet. 
    – Vi hade hoppats han skulle bli lite rappare i steget men vi ger ändå 8,8 i teknik och 9 i temperament, kommenterade Henrik Ankarcrona.

    Wingman

    Center (SWB e Cardento-Non Stop R, uppf/äg Niclas Swerre) är en häst med stor kapacitet, försiktig och god samarbetsvilja, energisk och brukar sin kropp väl lös omdömet. Poängen blev lika klockrena de: 9,8 teknik och lika mycket på temperament, totalt 19,6 poäng.

    Center

    Det gav en slutlig placeringslista med Zilenzia i topp följt av delad andrplats för Center och New Star XC med en fjärde plats för Arlanda KLT.

    Resultat 3-årsfinal

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden