Avel
8 juni 2016 14:05
Ridsportplus

Zecoolio utmärkte sig i Nybro

Det blev ett relativt litet startfält när Södra Kalmar Läns Varmblodsklubb arrangerade 3-årstest i Nybro i fredags. En riktigt fin gångartshäst utmärkte sig, och den hoppstammade Hoppa imponerade så mycket i sina gångarter att det blev ett dressyrdiplom – däremot inget hoppdiplom trots dagens högsta totalpoäng bland hopphästarna.

Zecoolio utmärkte sig i Nybro
Hingsten Zecoolio (e Blue Hors Zack) fick en nia för typ. MALIN WENGDAHL

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totalt visades 13 hästar i Nybro. Exteriör och gångarter dömdes av Elisabeth Ljungstorp, medan hoppningen och ridproven beskådades av Hans respektive Wanja Wallemyr. Två dressyrdiplom delades ut, och ett i hoppning.

    Hingstar med två avkommor vardera var Zaladin MI och Zuidenwind, och Zaladin MI var även den hingst med avkomma ur sin första årgång.

    Resultatlistan över dressyrtalangerna toppades av hingsten Zecoolio (e Blue Hors Zack) från Bodil Clausén.  Den eleganta hingsten tilldelades en nia för sin typ, och 8,5 blev det på både trav och galopp. Totalt 49 poäng (81,7%) och dressyrdiplom blev det för Zecoolio. Bodil Clausén berättar att förutom Zecoolio har modern en till avkomma, och att även den fick dressyrdiplom vid sitt 3-årstest.

    – Mamma Zermoni är ett trestjärnigt selektionssto, och hennes morbror Zernard skall gå OS i paradressyr, säger Bodil.

    Nu väntar en välförtjänt vila på betet för Zecoolio, innan han sätts igång för att förhoppningsvis gå Breeders i höst.

    Som god tvåa bland gångartshästarna kom den gediget hoppstammade Hoppa (e Last Man’s Hope – Contrendo I – Escudo I). I Nybro blev det i alla fall nior för både typ och galopp, och en åtta på traven hjälpte upp gångartspoängen så det hela slutade på 48,5 poäng (80,8%) med både dressyrdiplom och kval till 3-årschampionat och Rikssto i dressyr.

    Att det även finns hoppförmåga hos Hoppa visade hon, då hon placerade sig på andra plats även i hoppning. – faktiskt med dagens högsta totalpoäng bland hopphästarna: 48,5 (80,8%). Men de ovanligt ojämna hoppbetygen 9-6 ställde till det för Hoppa, som därmed blev utan hoppdiplom.

    – Hon kom fel på högsta hindret, kraschade och blev sedan försiktig, berättar uppfödaren och ägaren Peter Svensson om det udda resultatet, och tillade att det är som det är och man måste också ha tur just den dagen det gäller.

    Något 3-årschampionat i dressyr blir det dock inte för Hoppa.

    –  Jag har mycket svårt att tänka mig att hon med sin hoppstam skulle ha något att hämta där, och hon är dessutom redan dräktig med Kannatol så hon är för långt gången till hösten.

    Peter berättar också att Hoppa fick en annorlunda start i livet, då hennes mamma dog vid fölningen och man via radio fick tag på ett travarsto som amma. Historien om fölet blev sedan en följetong i radio, som slutade med att lyssnarna fick ge namnförslag och att Hoppa namngavs vid en namngivningsceremoni i radio. Namnet valdes ut av Peter utifrån tre namn som en jury utsett av de hundratals förslag lyssnarna skickat in.

    Främst bland hopphästarna placerades istället Mr Teardrops (e Cosmeo), som med 8,5-8 i hoppsiffror och totalt 47 poäng (78,3%) erhöll dagens enda hoppdiplom. Samma hoppsiffror – fast i omvänd ordning – fick tredjeplacerade La Dame en Rouge (e Guido), men där räckte totalpoängen inte till för ett diplom utan det blev klass I för det 159 cm höga stoet.

    Resultat 3-årstest Nybro 2016
    R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
    C = hästen kvalificerad för årgångschampionat

    DRESSYRTALANGER, DIPLOM OCH KLASS I-HÄSTAR
    ZECOOLIO, hingst 167 cm e Blue Hors Zack u Zermoni e Krack C, uppf/äg Bodil Clausén. 9 8 8 7 8,5 8,5 = 81,7% diplom C
    HOPPA, sto 170 cm e Last Man’s Hope u Chamoniex e Contendro I, uppf/äg Peter Svensson. 9 8 7,5 7 8 9 = 80,8% diplom C R
    ZELMA M, sto 160 cm e Zuidenwind u Zabbina e Pontus, uppf/äg Elisabeth Holmgren. 8 8 8 7 8 7,5 = 77,5%

    HOPPTALANGER, DIPLOM OCH KLASS I-HÄSTAR
    MR TEARDROPS, val 162 cm e Cosmeo u Pandora e Granit, uppf Camilla Pålsson, äg Terese Krudtaa. 7,5 7,5 8 7,5 8,5 8 = 78,3% diplom
    HOPPA, sto 170 cm e Last Man’s Hope u Chamoniex e Contendro I, uppf/äg Peter Svensson. 9 8 7,5 9 9 6 = 80,8%
    LA DAME EN ROUGE, sto 159 cm e Guido u Plaisir Rouge e Turban Rose, uppf Anna Samuelsson, äg Caroline Johansson. 7 7 8 7,5 8 8,5 = 76,7%
    ZELMA M, sto 160 cm e Zuidenwind u Zabbina e Pontus, uppf/äg Elisabeth Holmgren. 8 8 8 7,5 8 6 = 75,8%
    ZECOOLIO, hingst 167 cm e Blue Hors Zack u Zermoni e Krack C, uppf/äg Bodil Clausén. 9 8 8 8,5 6 6 = 75,8%
    BELLEVOU (1), sto 164 cm e Careful u Isabel e Ismir, uppf/äg KID Lantbruk AB. 7,5 8 7 7 7 8,5 = 75,0%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden