Avel
14 augusti 2016 12:49
Ridsportplus

Startskott för höstens kvalitetsbedömningar

Nu har höstens kvalitetsbedömningar kickat igång, när anrika varmblodsföreningen SWB Gotland höll sina unghästbedömningar på Sunderbys Gård i lördags. Ett litet men relativt jämnt startfält visades fram, där hoppstammade hingsten Just Lucky imponerade mest som dressyrtalang.

Startskott för höstens kvalitetsbedömningar
Dressyrtalangen Just Lucky (e Favorit Ask–Cortus).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Exteriör och gångarter bedömdes av Ove Stensson, medan hoppningen dömdes av Marie Filipsson-Wallén. Totalt visades sju SWB-hästar vid kvalitetsbedömningen, varav 6 hoppades under ryttare och en visades i löshoppningsringen. Utöver dessa kvalitetsbedömdes även två ponnyer, samt att man höll fölvisning för ett drygt tiotal föl och en exteriörbedömning för ston av alla raser och åldrar.

    Dagens stora glädjeämne och med ett resultat som överraskade både ägaren och visaren, var den stora hingsten Just Lucky. Med härstamningen Favorit Ask – Cortus, och en moder som haft framgångar i svår hoppning, var förstaplaceringen som dressyrhäst rejält otippad. Nior i betyg blev det i de två första bedömningspunkterna och i galoppen, och en totalpoäng som hamnade på 79,2% – en bra bit över gränsen för diplom som lovande gångartshäst, men en retfull 6,5:a på skritten satte stopp för den utmärkelsen och resultatet blev en fin klass I-notering.

    – Jag är lite i chock, jag visste att han hade en bra galopp men att det skulle gå så bra var helt oväntat, berättar Hanna Martell som visade fram hästen åt ägaren och uppfödaren Stellan Holmqvist.

    Hanna har ridit in och utbildat Just Lucky, och tanken är att han skall vara kvar på Gotland ett tag till. Trots lovorden som gångartstalang, finns ingen tanke på att byta gren utan det är hoppning som är framtiden för hingsten. På grund av en växtfas valde Hanna att inte hoppa Just Lucky under ryttare, utan han visades löshoppad där en sexa på temperamentet blev en större besvikelse än det uteblivna gångartsdiplomet.

    – Han blev för okoncentrerad av att vara ensam i ridhuset, säger Hanna, som har fortsatt stora förhoppningar om Just Lucky på hoppbanorna.

    Främsta hopphäst under dagen blev Ronaldo, som med dubbla åttor i den uppsuttna hoppningen fick ihop poäng med en totalprocent på 77,5. Domaren lovordade Ronaldo och menade att här fanns hoppförmåga till lite högre nivåer. Uppfödaren och ägaren Jan Larsson visade själv fram sin lovande uppfödning, och var strålande glad över framgångarna – vilket förtjänade att firas med ett glas bubbel efteråt. 

    Kvalitetsbedömning Sunderbys Gård
    Klass I-hästar
    Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

    LOVANDE DRESSYRHÄSTAR
    JUST LUCKY
    , hingst 167 cm e Favorit Ask u Just Jackie e Cortus, uppf/äg Stellan Holmqvist, Söderköping. (6,5 7 9 8) = 79,2%

    BÄRTHA (17), sto 161 cm e Dalwhinnie u Thyra e Tamburin, uppf/äg Marina Gardell, Hemse. (7,5 7 7,5 8) = 76,7%

    MOSCHINO, hingst 171 cm e Flash Cancer I.M. u Cayenne e Arric, uppf/äg Gerd & Leif Jansson, Romakloster. (7 7 8 8) = 76,7%

    NIDNOY, sto 164 cm e Niveau u Looay e Looping, uppf/äg Sara Uggelberg. (7,5 7,5 7,5 7) = 74,6%

    KANNADY HILL, val 171 cm e Kannan u Hillary e Democraat, uppf/äg Emmi Gardell, Hemse. (7,5 6,5 8 7) = 73,8%

    LOVANDE HOPPHÄSTAR 6 uppsutten hoppning
    RONALDO, hingst 176 cm e Stakkato Dream u Irja e Irco Mena, uppf Jan Larsson & Reinhard Keinprecht, Visby, äg Jan Larsson, Visby. (8 8) = 77,5%

    GIULIAH’S CAESAR, val 170 cm e Cartier u Giuliah e Grandeur, uppf/äg Per-Anders Croon, Lummelunda. (7,5 7,5) = 76,3%

    KANNADY HILL, val 171 cm e Kannan u Hillary e Democraat, uppf/äg Emmi Gardell, Hemse. (7,5 7) = 74,6%

    1 löshoppning
    JUST LUCKY, hingst 167 cm e Favorit Ask u Just Jackie e Cortus, uppf/äg Stellan Holmqvist, Söderköping. (8 6) = 76,7%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden