Avel
15 maj 2017 17:00
Ridsportplus

Coco Chanel bästa 4-åring på Bollerup

Hon har att brås på och lever väl upp till förväntningarna. Coco Chanel slog till med 89,2 procent i hoppning på Bollerup, och blev med det den högst bedömda 4-åringen.

Coco Chanel bästa 4-åring på Bollerup
Magdalena Regårdh och Coco Chanel gjorde bra ifrån sig på Bollerup

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    12 hästar födda 2012/2013 genomförde bedömningen när Österlens Hästvänner arrangerade unghästtest under söndagen. Exteriördomare var Christina Olsson. Birgita Larsson satte gångartssiffrorna och hoppningen dömdes av Magnus Dyrendahl.

    Nio hästar hoppades uppsuttet och tre löshoppades. Bland dressyrtalangerna delades det ut två diplom och det blev ytterligare två klass I-hästar. Till hopphästarna delades det ut två diplom och tre klass I bland de uppsuttna, medans ingen löshoppad kom upp i klass I. Camaro M hade två avkommor, annars var alla efter olika hingstar. 

    Princess of Sweden blev högst bedömda dressyrhäst. Traven är hennes bästa gångart, här under löshoppningsmomentet. Foto: Kim C Lundin.

    Bland dressyrtalangerna imponerade Princess of Sweden (med Ampere-sonen Antago som far) med 82,9 procent och dressyrdiplom, förtjänstfullt visad av Camilla Axelsson. Stoet belönades med åttor på de tre första bedömningspunkterna. 7,5 för galopp, annars 8,5:or och en nia på trav som högsta betyg. Princess of Sweden är född i Sverige men grundregistrerad i Oldenburg, därmed är inte något 4-årschampionat aktuellt – stoet är dessutom till salu.


    Camilla Axelsson med Princess of Sweden. Foto: Kim C Lundin.

    Uppfödarna och ägarna till Princess of Sweden är Tanja och Uwe Bublitz, som varit aktiva inom avelsvärden i mer än 30 år. För snart sex år sedan kom de till Sverige från Tyskland, och driver idag en hästklinik i Hasslarp. Med sig från Tyskland hade de närmare tio hästar, däribland den 2-åriga Pauline som är mamma till Princess.
    – Princess är vårt första föl fött i Sverige, därav namnet, berättar Tanja Bublitz.
    Pauline gick stoprov för Hannoveranerförbundet i Danmark som 3-åring, och hon har även lämnat Fürstino – en ett år yngre än Princess och godkänd i Hannoveranerförbundet.
    – Han har sitt första år med betäckning framför sig, berättar Tanja.


    Darin belönades med dressyrdiplom. Här ses han under löshoppningsmomentet. Foto: Kim C Lundin.

    Andraplacerade Darin (e Dalwhinnie) hade skritten som sin bästa gångart och belönades med en nia på den. Totalt 79,2 procent och diplom, och gångartssiffror som räcker för championatskval. Utöver dessa två dressyrtalanger i topp var gångartsbetygen tämligen skrala och endast ett fåtal hästar belönades med i alla fall en åtta på något av sina gångartsbetyg.

    Magdalena Regårdh och Coco Chanel hade en bra dag på jobbet. Foto: Kim C Lundin.

    Hopphästarna bjöd på fler högpoängare. Främst placerades Coco Chanel (e Chatender). Hoppsiffrorna blev 9,5-8,5, och med höga betyg på övriga punkter blev det hela 89,2 procent för Coco Chanel.

    Coco Chanel kommer ur Chatenders första årgång. Modern Quite Classic har tidigare lämnat Lexington som bedömdes högt som 3-åring för att sedan exporteras till Irland där han nu matchas mot unghäst-VM i fälttävlan. Ur stolinjen kommer en rad framgångsrika avkommor, bland annat har Quite Classics mormor lämnat Nice Stephanie, en av de mest framgångsrika SWB-hästarna ute i världen under Penelope Leprevost.

    Regårdh Showjumping köpte Coco Chanel som 2-åring av uppfödaren Eva Hedberg. I fjol blev det hoppdiplom.
    – Hon ska gå kvalen till 4-årsfinalen i Falsterbo och förhoppningsvis göra lika bra ifrån sig där, säger Magdalena Regårdh.

    Därefter blir det 4-års championatet till hösten, innan allt börjar om igen med nya kval som 5-åring. Tanken är att Coco Chanel ska få ha en tävlingskarriär.
    – Som det känns nu skulle jag inte bli förvånad om hon skulle ta sig till de allra högsta klasserna, säger Magdalena.

    Hon beskriver Coco Chanel som ett sto som har väldigt lätt för sig. Intelligent, försiktig, lagom modig och med ett scoop som räcker till är några av lovorden hon får av Magdalena, som bara satt och mådde bra på Coco Chanels rygg under bedömningen.
    – Jag hade inte sett de andra hästarna innan men fick känslan direkt att det här blir en bra dag.

    Cabachella kommer ur en stolinje med lång tradition från Bollerup. Foto: Kim C Lundin.

    Andraplacerad med 8,5-8,5 i hoppsiffror blev Cabachella (e Cabachon). Totalt 82,5 procent och diplom. Även Cabachella kommer ur en gedigen och ursvensk stolinje med tre elitston som mor, mormor och mormorsmor. Mormor Flamkella är välkänd inte minst som mor till dressyrhingsten Amiral.

    Bland de främsta hopptalangerna fanns två hästar som belönades med nio på typ. Det var fölstoet Dana (e Heartbeat) och Amazing Attraction (SWB val e Boss u Amarylis e Cortez, uppf Louise & Frida Eriksso, äg Johanna Haraldsson & Robert Petersson). Den sistnämnda fick dessutom 8,5 för sitt temperamentsbetyg i hoppningen, men en sjua på teknik och förmåga satte stopp för de högre poängen.

     

    Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Bollerup 14 maj 2017
    Hästar med minst 77,5 procent.
    Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng
    C = hästen direktkvalificerad till 4-årschampionat med Breeder’s Trophy
    * = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

    LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

    Princess of Sweden OLD sto 165 cm e Antango u Pauline e Rohdiamant, uppf/äg Uwe Bublitz. (8,5 9 7,5 8,5) = 82,9% diplom *

    Darin SWB val 175 cm e Dalwhinnie u Schakira e Schwadroneur, uppf/äg Annica Wahlman. (9 8 7 8) = 79,2% diplom C

     

    LOVANDE HOPPHÄSTAR 8 uppsutten hoppning

    Coco Chanel (36) SWB sto 173 cm e Chatender u Quite Classic e Quite Easy, uppf Eva Hedberg, äg Regårdh Showjumping. (9,5 8,5) = 89,2% diplom C

    Cabachella (50) SWB sto 162 cm e Cabachon u Stankella e Stanford, uppf/äg Henriksfälts Lantbruks AB. (8,5 8,5) = 82,5% diplom C

    Dana (69) (fölsto) SWB sto 172 cm e Heartbeat u Dinette e Cortez, uppf/äg Stibygården HB. (8 7) = 78,3%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden