Avel
2 maj 2017 15:22

Ingen ville köpa Fimbria – nu vann hon på Flyinge

I lördags blev Fimbria högst bedömda gångarstalang på Flyinge. Uppfödaren Lena Nyström berättar om stoet som varit till salu länge utan att någon velat köpa henne. Till slut köpte hon tillbaka henne själv.

Ingen ville köpa Fimbria – nu vann hon på Flyinge
Lena Nyström sålde Fimbria som föl. När hon sedan blev till salu igen ville ingen köpa henne. Lena köpte till slut tillbaka henne och det ångrar hon inte idag


Fimbria alldeles nyfödd.

Fimbria är det sjätte fölet till elitpremierade Fiore (OLD f-03 e Fürst Heinrich-Sion, uppf Norbert Stapel). Lena Nyström ville använda Franklin (KWPN f-10 e Ampere-Ferro) på Fiore innan han var godkänd i Sverige, därför är Fimbria registrerad i Oldenburgförbundet. Fiore har flera framgångsrika avkommor – framförallt Revolution (SWB val f-09 e Skovens Rafael) som är framgångsrikt tävlad av Anna Svanberg med bland annat överlägsen seger i 5-årschampionatet. I fjol fick Fiore-dottern Fibula (SWB e Tailormade Temtation) dressyrtiplom med 82,5 procent. Fimbria blev Fiores näst sista föl, då Fiore togs bort i fjol efter att ha väldigt ont i alla sina ben.
– Hon har vuxit upp här och ligger mig varmt om hjärtat då hon hade en underbar karaktär, berättar Lena Nyström för Ridsport.


En ung Fimbria med sin mor Fiore.

Redan som föl såldes Fimbria. Köpare var Mats Fredén, som sedan tidigare äger Revolution. Men Fimbria har hela tiden varit kvar hos Lena Nyström och är uppvuxen på Hässelberga.


Fimbria som ettåring.

Fimbria som tvååring.

Lena berättar att Mats förra året bestämde sig för att sälja två av sina unga ston, en av dem var Fimbria. Lena försökte hjälpa Mats att sälja hästarna. ”Inte speciellt stora pengar alls”, enligt Lena själv.
– Jag hade ett flertal spekulanter här och skickade även iväg filmer på dem, men ingen nappade, berättar Lena, som tillägger att Fimbria alltid varit vacker, men inte alltid spektakulär i sina röresler.


Fimbria och Camilla Axelsson.

Efter att Fimbria varit på inridning hos Team Axelsson lade Mats Fredén ut annons på sina två ungston. Lena bestämde sig då för att köpa båda två eftersom intresset från spekulanterna var synnerligen ljumt.
– Jag hämdade hem dem från Camilla Axelsson, och sedan har de gått här tills för två månader sedan då de åkte iväg för att förberedas och visas.

Visningen på Flyinge i helgen gick sedan strålande. Camilla Axelsson visade, och Fimbria utsågs till båda dagarnas bästa gångartstalang med 9 8,5 7 9 7 10 = 50,5 poäng (84,2%). Att få betyget tio på någon av bedömningspunkterna var hon ensam om under båda dagarna. Domaren Birgitta Larsson meddelade att hon och Magnus Dyrendahl inte kunde hitta något fel på den galoppen så det blev högsta betyg.


Lena Nyström och Fimbria. På bilden är även Lena Nyströms mamma med. Foto: Cecilia Tholse.

Lena är förstås strålande glad över att Fimbria blev ”skönaste bönan i stan”, men håller inte riktigt med domarna om poängraden.
– Jag tycker väl själv inte att hennes galopp är 10-mässig om man jämför med Secret, Don Juan de Hus, For Emotion och Rock for Me, säger Lena.
– Jag personligen hade givit henne poängraden 9 9 7 8,5 8 9, säger Lena, som alltså håller med om slupoäng och procent men inte hur siffrorna var fördelade.

Nu är tanken att Fimbria ska sättas i avel. Hon ska semineras med Total Hope.
– Sedan är planen att hon ska i ridning, och efter det får vi se, säger Lena, som är mycket nöjd över att hon köpte tillbaka Fimbria när ingen annan var intresserad av henne.

Foto där inget annat anges: Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden