Avel
14 mars 2015 21:13

Giganternas kamp

Med många hingstar hemma i stallet har Niklas Arvidsson en del att saddla upp inför Hingstklassen på bruksprovet. Det gav utdelning och blev publikunderhållning. Det blev lite en giganternas kamp mellan Hip Hop 1045 och Click and Cash 1155 med två utmanare i Hasard 1245 och Red Hot Chilli 1285. H

Giganternas kamp
Click and Cash 1155 i topp på hingstklassen. Kim Lundin

Det var tretton till bordet, eller i startlistan, i årets upplaga av hoppklassen för hingstar. upplägget är egentligen lysande, alla möts över samma bana men höjden ändras efter ålder. I år var det dessutom för publiken gynnsamma upplägget med en liten paus mellan första och andra fasen. Alla gick vidare och fick hoppa fas II sedan räknades totalpoängen. Maria Gretzer var kommentator och menade att detta slog konventionell hingstvisning alla dagar i veckan.
– Jag föredrar att få se hingstarna över en hel bana istället för bara över ett koppelräck och en oxer på en hingstvisning, menade hon. 
Publiken verkade hålla med för det blev snabbt ganska bra stämning i takt med att ett gäng fina hingstar bjöd på underhållning. 

Nygodkände Complete, en danskägd Coupe de Coeur-son, var först ut med Helena Torstensson.
– Jag tycker han är duktig eftersom vi träffades för första gången i torsdags, en riktigt cool kille, sa Helena i mikrofonen.
Förra året var han en av bruksprovsfavoriterna, i år debuterade Red Hot Chilli på 1,20 höjd och Olof Smith red hingsten så det rök om det till en tid som faktiskt matchade det mer rutinerade gängets tider. Det blev en fin fjärdeplats. Precis för Etalon Lux N 1262 också riden av Olof Smith som dessutom hade Centaurus 1221, tidigare bruksprovsvinnare, till start.

Armani Code 1259 har varit i toppen av betäckningsstatistiken sedan sitt godkännande och bruksprovsseger 2013. Han gjorde en säker runda men Helena Torstensson skyllde på att hon inte gasade tillräckligt i omhoppningen.

Förra året vann Hasard 1245 före stallkamraten Click and Cash 1155, båda ridna av Niklas Arvidsson som dessutom hade Cortino 1287 med, felfri på hinder men ett litet missförstånd gjorde att klockan gick. I år var Hasard i ledning länge.  Inte ens det verkliga finbesöket från Tyskland med Nicole Persson och nestorn Hip Hop 1045 kunde utmana Hasards tid.

Hip Hop blir 16 i år och är otroligt fräsch för att ha betäckt och tävlat med flera ryttare på hög nivå under lång tid. Nu säger Hans-Göran Persson att det får vara sluttävlat. Hans barnbarn Nicole Persson skakade lite på huvudet och tänkte nog ta en diskussion med farfar om det upplägget. Hip Hop tog enkelt banan och var med på alla snäva svängar men de fattades en sekund till den som skulle visa sig snabbast av alla.

Click and Cash 1155 och Niklas Arvidsson var som en enhet i dagens omhoppning och hingsten gjorde omöjliga svängar, tog sig ändå över hindren felfritt och gick imål som segrare. Det var bara 15 hundradelar till Hasards tid men årets resultat blev omvänt mot 2014.

SWB lottade ut en fribetäckning med segerhingsten – segrare blev Elisabeth Persson, syster till Hasrds ägare Kristine Persson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden