Avel
10 mars 2016 16:21

Direktkvalare travade upp

Under torsdagen har det varit vilodag och dags för kvartssamtal för för 4-åriga hingstar. Under eftermiddagen visades sex hingstar som redan meriterat sig utomlands. De veterinärundersöktes och exteriörbedömdes för att kunna få licens i Sverige.

Direktkvalare travade upp
Colmander med Tobias Larsson Kim C Lundin kim@witnet.se

Det är en mix av äldre och yngre hingstar som mönstrats. Gemensamt är att de har meriter nog för att bara visas upp för sitt godkännande. Hingsthållarna kan sedan lösa licens för betäckning som om de stod uppstallade  här i landet även om till exempel Hesselhøj Donkey Boy kommer att stå i sitt hemland Danmark på station.

De här hingstarna kommer AVN att publicera omdömen för, de visades i enlighet med startlistan(samtliga härstamningar finns här).


Först ut var Colmander, populärast av alla hingstar med ett-sto-licens 2015, och det ärn en mycket vacker hoppstammad hingst som visat sina kvalitéer på tävlingsbanan i Sverige sedan han kom till Blädde Gård.


Den store Heartbeat får ett nytt hem på Lövsta efter att stationen köpt den danske elithingsten vars tävlingskarriär är avslutad sedan ett tag. Han har gjort fint ifrån sig i svensk avel och kan skatta sig lycklig över sin nya pensionärstillvaro.


Quo Saltas
(Holst f -08 e Quidam de Revel-Cassini I, uppf/äg Hermann Boeve) är godkänd i Oldenburg sedan tidigare och en mycket ädel individ med en förädlingsgrad på nära 60 procent. Hans meriter för direktkvalifikation är ett 70-dagarsprov i Schlieckau 2011 med ett slutbetyg i hoppning på 8,83 poäng.


Han har gjort ett stort avtryck i svensk gångartsavel på senare år, i år blir det stationering i Sverige. Inte på stationen Hästak som tjänat honom under flera år utan det blir Tullstorp Dressage Stable som får ta hand om danska juvelen Skovens Rafael(DWB f -04 e Romanov-Don Schufro). Rafael har varit en kändis sedan föltiden, auktionsdyrgrip, provvinnare, unghäst-VM finalist och på senare år har skador och virus hindrat hingsten från en lovande tävlingskarriär.


Touchdown
(SWB f –
12, e Quaterback-Sack, uppf/äg Verbena AB) har meriterat sig i ett av de sista tyska 70-dagarsproven med fina poäng. Han är halvbror till godkände hingsten Tabasco som länge delägdes av Verbena AB som är familjen Skeppstrand. De gör premiär i bruksprovet med två egna uppfödningar samma år då Zafferano är deras hingst också.


Om en vecka är det högst troligt att Hesselhøjs Donkey Boy(DWB f -12 e Era Dancing Hit-Milan, uppf Dorthe & Jørgen Hoeck, äg Kristin Andresen) får hämta hem utmärkelsen som året segerhingst bland 4-åriga hingstar i DWB. Hans 35-dagarsprov med 889,5 i totalpoäng sätter honom i en egen klass.


Heartbeat har fått mångas hjärtan att klappa starkare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden