Avel
8 mars 2016 12:04

Hoppförmågor på banan

Idag är det hoppning på schemat. SWB valde att lägga den för publiken intressantaste delen uppsutten hoppning med start 7,30. Lite publik har ändå slutit upp från när och fjärran för att se 4-5-åriga hingstar samt prestationshingstar över hinder.(Nyheten uppdateras efter hand)

Hoppförmågor på banan
Lövstas senaste köp heter Karmel van de Watering. Kim C Lundin kim@witnet.se

AVN är under dagen fullt uppställ med flera domare på plats med ordförande Christina Olsson,  Hans Wallemyr, holländske gångartsdomaren Frenk Jespers och sportdomaren i dressyr Bo Jenå. Idag är det dock två andra domare som håller i programmet med hoppansvarige Mikael Nolin och holländske gästdomaren Pieter Kerstan.

Då inga omdömen publiceras innan Fas II utan endast meddelas i Stora Hallen har vi tecknat ner en del. Nedan följer en del av de omdömen som lämnats om hingstarna. De är inte kompletta och endast nedskrivna efter bästa hörförmåga, fel kan med andra ord ha smugit sig in.

Samtliga stam(startlista med härstamning)

4-åriga hoppstammade hingstar

Diablo
Visar på god samarbetsvilja och är orädd, en energisk häst som vill göra sitt jobb. Teknik och förmåga: god hoppvilja, god frambensteknik, bakbenstekniken varierar, snabb reaktionsförmåga och en något kort galopp.

Hemerald
Riktig hingst som bjuder på god rytm och balans i sin galopp, ett bra register. god framåtbjudning, hänger lite med sina framben och fastnar lite i bogen och språnget, snabba reaktioner och är en energisk häst.

Triton Hästak(SWB)
Trevlig bekantskap, visar prov på god rytm över hinderna, speciellt mellan 2:an och 3:an, visar prov på jämn steglängd, god framåtbjudning, god ryggverkan, en energisk häst som är samarbetsvillig och uppmärksam, avslappnad.

CC Topp(SWB)
Positiv häst, god samarbetsvilja, orädd, energisk, vill göra sitt jobb, god framåtbjuding och hoppvilja. Han blandar sprången, under några språng ser vi ryggverkan på hästen, ibland fastnar den lite, bentekniken bak är stundtals bra, fram hänger den lite. 

Cornus Z
En häst som är svårbedömd, ett par riktigt bra språng, och andra som inte kommer upp i samma kvalité. God framåtbjudning, god hoppvilja, första delen av språnget är mycket bättre än andra delen av språnget, börjar bra men fullföljer inte riktigt. Vi vet inte om det beror på hans teknik eller avsaknad av styrka men idag ser det ut såhär. Lite långsam i sin reaktion, rättar sig inte, hoppar lite framåt. God samarbetsvilja och gott förtroende för sin ryttare. 

Canon VT
Fin teknik, smidig, god framåtbjudning, god ryggverkan och god benteknik fram och bak, uppmärksamhet och förtroende. Han fastnar lite i landningen, första galoppsprånget är lite energifattigt, det behöver förbättras och det tillsammans med att galoppen stundtals blir lite kort påverkar dagens intryck. Det kanske löses genom att bara smacka på lite.

Hektor(SWB)
Började på ett ganska positivt sätt, med gott, distinkt, spänstigt avstamp med god energi, sedan spände han sig och fick lite sämre språng med ryggverkan som försvann.

Crack
Trevlig att rida, fint temperament, stadig 4-åring, god samarbetsvilja, gott förtroende, orädd och sansad, god energi. Teknik: god rytm och god balans, god hoppvilja, svagt avstamp, lite energi över hinder, stiger lite mycket över hinderna idag.

Häkkinen N
God ridbarhet, god samarbetsvilja, orädd, vi skulle vilja se mer energi i hästen. En god rytm och god balans, god frmåtbjudning till hindren, vill göra sitt arbete, rättar sig på ett positivt sätt. Mot slutet tappade han lite energi och de sista sprången klev han lite över hindren.

Taloubet Star RAA
En trevlig bekantskap, gott avstamp hela tiden, hoppar med jämn och fin kvalité, energisk, god samarbetsvilja och spänst, bra framåtbjudning utan att bli överilad. God ryggverkan och god energi. 

Harvy
Stor häst med stor kapacitet, god framåtbjudning, bra ryggverkan hela tiden med snabb reaktionsförmåga, bra spänst. Temperament: uppmärksamheten är god och hann är energisk eventuellt skulle vi vilja se honom mer ridbar. 
Oavsett hur han kommer in, stort eller nära, så behåller han en god grundteknik genom hela sitt språng och det uppskattar vi.

4-årig dressyrstammad hingst

Görklintgårds Quinto
5-årig dressyrhäst, ett riktigt gott arbete, längesedan en dressyrhäst kunde göra det så bra, god balans och god framåtbjudning, bra ruggverkan och ganska fin benteknik speciellt fram med snabb reaktionsförmåga.
Särdeles gott temperament, god samarbetsvilja orädd och energisk och ställer up på allt ryttaren ber om.

5-åriga hoppstammade hingstar

Gamelus R(G.Amelusina R53)
En häst som är positiv, vill mycket, benteknik fram är god, snabb reaktionsförmåga. God spänst. Samarbetsvillig, energisk och orädd. Sammanfattningsvis, bra avstamp, orädd och explosiv men lite forcerad inte bara mellan hindren utan även ovan hindren. Vi vill gärna se honom ge lite mer tid i luften över hindren.

Sensation Hästak
Han är kvick från backen och de sista sprången innan hindren fokuserar han tydligt och är inställd på sitt arbete, God rytm och balans, god framåtbjudning, god spänst, ganska bra ryggverkan över oxrarna eventuellt kunde vi önska lite mer över räckena, energisk och samarbetsvillig.

Newark(SWB)
Han har god framåtbjudning, på de flesta sprången visar han god spänst, god samarbetsvilja och en enrgisk häst som vill göra sitt bästa. Ett gott avstamp på oxrar men det skiljer sig till räcken, vi hade velat se en jämnare kvalité på sprången.

Prestationsklass hoppstammade hingstar

Karmel van de Watering
Kaxig på ett positivt sätt, vet sin förmåga och gör så mycket som den behöver. När de är sex år har de lärt sig att göra tillräckligt mycket, det tycker vi om. Samarbetsvillig, orädd, energisk. Mycket god rytm och balans, rids fint till hindren, god framåtbjudning. Ojämn ryggverkan, inte alla språng har samma kvalité som vi vill se, oftast är den god. Snabb reaktionsförmåga.

Uppdateras efer hand

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden