Avel
4 mars 2017 12:19
Ridsportplus

Nagelteknikerns flätor är provets snackis

Små, blanka och utan ett enda tagel som spretar. Nagelteknikern Ellen Hellströms flätor på hingstarna som Magnus Ŗsterlund visar har fått massor av uppmärksamhet. Här ger hon sina bästa tips för en lyckad flätning.

Nagelteknikerns flätor är provets snackis
Ellen Hellström driver en egen skönhetssalong och är expert på att fläta hästar. Under bruksprovet har hennes perfekta rader med flätor fått många beundrande blickar. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det är så många som har kommit fram och sagt att hästarna är fina, att de är så fint flätade, säger 21-åriga Ellen Hellström som är hästskötare på tävlingar åt Magnus Österlund. 

    Naglar och ögonfransar
    När hon inte är med på tävlingar ägnar hon sig åt sin egen skönhetssalong i Skara. Där har hon specialiserat sig på att göra fixa naglar och förlänga ögonfransar. Att göra både hästar och människor extra fina har blivit hennes grej. 
    – Ja, det är så roligt. Jag gillar att pyssla och det får gärna vara lite pilligt, säger hon. 

    Magnus Österlund är – som vanligt – en flitig hingstvisare på bruksprovet med en handfull killar att visa det här året. Deras rader av perfekta, små, jämnstora, blanka flätor där varenda tagel ligger åt rätt håll har fått många att vända sig om i år. Och det är Ellen Hellström som ligger bakom varenda fläta. 
    – Det gäller att ta tid på sig. Och öva mycket, säger hon. 

    Praktiserade hos Österlund
    Ellen Hellström har alltid haft ett stort hästintresse och har också gått jordbrukslinjen på gymnasiet. Hon gjorde sin praktik hos Magnus Österlund och sedan har hon alltså blivit kvar där som tävlingshästskötare. 
    – Jag hade inte riktigt nerver för att tävla själv. Och då blev det mer och mer så att jag började ägna mig åt att pyssla med hästarna och göra dem fina. 

    Beroende på hur samarbetsvillig den aktuella hästen är så tar det mellan 20 och 45 minuter för Ellen Hellström att göra en rad med perfekta små flätor. Hon använder vanliga gummiband för att fästa flätorna och de sitter som gjutna längs med mankammarna.
    – På hopphingstarna har jag många små flätor. På dressyrhingstarna blir det lite färre och större flätor för att framhäva deras nackar.

    Men hon nöjer sig inte med flätandet – det blir en hel del rykt också.
    – Man måste rykta länge och med en bra borste för att de ska bli riktigt fina. Det räcker inte med att tvätta dem, säger hon bestämt men erkänner att det blir lite pälsglans till slutputsen. 

    Vilka är de värsta hästarna att fläta?
    – De som inte står still. Då kan det bli jobbigt, men det gäller bara att ta tid på sig. Jag går hellre upp två timmar tidigare för att känna att jag har tid än blir stressad.

    Ellen Hellströms tips för en proffsig flätning:

    • Dela upp manen noga med exakta benor mellan flätorna.
    • Ta i lite hårgelé i varje fläta innan du börja fläta.
    • Avsluta med att ta lite barnolja på flätorna för att göra dem extra blanka. Barnolja är också bra att ha i svansen. 
    • Ta tid på dig, det blir inte bra om du känner dig stressad. 

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden