Avel
3 mars 2017 08:27
Ridsportplus

Prestation kompenserar inte exteriöra fel

Får du som uppfödare ett besked på rådgivande bedömning så tag det ad notam. Prestationer står sig slätt jämfört med exteriöra avvikelser – oavsett om hingsten visat sig hålla för tävling .

Prestation kompenserar inte exteriöra fel
Sputnik RAA med visare på exteriörbedömningen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En av bruksprovet 5-åriga hingstar försvann redan efter exteriörbedömningen. Han avvisades på rådgivande bedömning som 2-åring men fick vid 3-årstest och kvalitetsbedömning 7 på extremiteterna både som 3- och 4-åring. I tillägg har hingsten tävlat med gott resultat för sin ålder, senast på Scandinavium i SWB Trophy. 

    Det är Maria Leijons uppfödning Sputnik RAA (SWB f -12 e Starkko u Kamilla I e  Calgary-Landgraf I) det handlar om. 
    – Jag visade honom på rådgivande bedömning i Bollerup när han var 2 år och fick då besked att han hade exteriöra avvikelser på benen och behövde meritera sig i sport för att visa att han håller, berättar Maria Leijon.

    Sputnik RAA visades på 3-årstest och fick där 7 på benen, totalt 46 poäng som hopptalang. På Kvalitetsbedömningen nästa år var det samma sak, benen bedömdes till 7 men nu hade hoppningen utvecklats till fina 8/8 och ett bättre totalt betyg. Under året som 4-åring tävlade Sputnik framgångsrikt och var en av landets få 4-åringar vidare till Falsterbo. I höstas var han tillsammans med sin ryttare Mikaela Pettersson sexa i Breeders Trophy. Meriterna kan knappast vara bättre för en 4-åring.

    Maria Leijon rådfrågade därför ännu en AVN-medlem om betyget 7 på extremiteterna kunde räcka för att klara de nya exteriörkraven för hopphingstar. Svaret var absolut, ja, det räcker.

    Flera hingstar med 7 på benen i 3-årstest har genom åren godkänts på bruksprov, till exempel Sohn der Sonne. 

    Med det svaret i ryggen anmälde Maria Leijon sin hingst till bruksprovet.  Meriterna, mödernet och stammen i stort har gott om prestationer.

    Väl på bruksprovet blev hon kontaktad efter exteriörbedömningen med beskedet att benställningen tåvid och tät är för grav. Sputnik RAA togs ur provet efter beslut av Maria Leijon, möjligheterna till godkännande var borta.

    AVN:s ordförande Christina Ohlsson bekräftar att hon kontaktat Leijon och menar att beskedet vid rådgivande 2014 gäller.
    – Vi har högre krav för avelshingstar därför blir bedömningen annorlunda i en 3-årstest än här på bruksprovet, en 7:a där är inte säkert en 7:a här, förklarar hon.

    För Maria Leijon blev beskedet från AVN-representanten dyrt. Sputnik RAA kommer förhoppningsvis att fortsätta leverera fina resultat med Mikaela Pettersson.

     

    ALLT FRÅN BRUKSPROVET HITTAR DU HÄR

    Tider och startlistor

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden