Avel
4 mars 2017 16:44
Ridsportplus

Testryttare Heed: ”Det var riktigt roligt”

Linda Heed och Dave Maarse gillade hingstarna de testred i Flyinges stora ridhus på lördagen. "Jag skulle gärna ta två eller tre av dem med mig hem", säger Linda Heed som debuterade i rollen.

Testryttare Heed: ”Det var riktigt roligt”
Linda Heed gjorde debut som testryttare på bruksprovet. Här hoppar hon prestationshingsten Vinnio II W Z. @RolandThunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bruksprovets testridning brukar göras inför fulla läktare, men i år var det glest i leden. De som ändå hade tagit sig till Flyinge för att se svenska profilen Linda Heed och holländske testryttarproffset Dave Maarse testa hopphingstarna fick inte höra vad de tyckte om hingstarna. Årets prov är som bekant tyst. 
    – Man kan tycka vad man vill om att det är så, men jag kan förstå att det har varit känsligt för hingstägarna att testryttarnas har sagt vad de tycker inför publiken, säger Linda Heed. 

    Det var första gången hon var testryttare och hon hade det stundtals lite tufft med första hingsten hon red, Mr Vain. Häst och ryttare var inte helt överens och Mr Vain for i luften några gånger. Från läktarplats såg det ut som att Linda Heed satt löst, men den känslan hade hon inte själv.
    – Nej, jag kände mig säker hela tiden, säger hon. 

    Högre standard
    Dave Maarse var testryttare på bruksprovet även förra året och han tycker att standarden på de unga hingstarna var högre i år. 
    – På ett sådant här prov finns det alltid normala hästar och bra hästar, och i år var det färre normala hästar än förra året, säger han. 
    – Det var fina hästar, och det var riktigt roligt att rida dem, fyller Linda Heed in.

    Testryttaren Dave Maarse på Crusider Ice. Foto: Roland Thunholm

    De båda är överens om att de framförallt söker ridbarhet hos hästarna.
    – För mig är det jätteviktigt att de är enkla att rida, säger Linda Heed som också hittade det hon sökte hos några av hästarna.
    – Jag skulle gärna ta med mig två eller tre av dem hem.
    – Och jag skulle gärna haft minst tre av dem, säger Dave Maarse och skrattar. 

    Hur förbereder man sig inför att sitta upp på ett gäng unga hingstar och hoppa en bana efter att ha suttit på dem några minuter?
    – Jag sätter på mig hjälmen och stövlarna. Och sen sitter jag upp, säger Dave Maarse.
    – Inte alls egentligen. Jag har inte läst något om hingstarna eller tittat på deras stammar innan. Jag ville göra detta så förutsättningslöst som möjligt, säger Linda Heed. 

    ALLT FRÅN BRUKSPROVET HITTAR DU HÄR

    Tider och startlistor

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden