Avelsnyheter
6 oktober 2013 12:35

5-årsfinalen i dressyr – seger för Bilan och Minna Telde

Breeders Trophyvinnare Minna Telde och Bilan, tvåa Ivory och Cecilia Kristoffersen med Amanda Meijer och Caruso som trea, när 5-åringarna gjorde upp om Breeders Trophyära och championatstitlar inför ett domarkollegium med danska gästdomaren Susanne Baarup ihopparad med Bo Jenå och Annette Franzén Iacobeaus.

5-årsfinalen i dressyr – seger för Bilan och Minna Telde
Cecilia Kristoffersen med Ivory och Minna Telde med Bilan, näst bäst och bäst i 5-åringarnas dressyr. Lotta Gyllensten

Det glödde till tidigt i 5-åringarnas final när Amanda Meijer och Caruso (SWB e Blue Hors Don Romantic 95119 – Pontus 497, uppf Christer Nilsson ), ekipaget som vann det andra kvalet, klev in och med många förtjänster rakade hem fina poäng med bland annat 8,8 för en fin och luftig galopp. Den danska gästdomaren Susanne Baarup gav även 8,5 för både trav, lösgjordhet och Allmänt intryck. Amanda och Caruso slutade på 84,2 procent och har höjt sitt resultat med varje ritt, starkt jobbat och ett genombrott i championatsammanhang för Amanda Meijer.

Även  Anna Svanberg och den vackra Diva (Richfield 1061 – Silvano 1047, uppf Marie Haward) bättrade på poängskörden med att komma en bra bit över 80-gränsen genom bland annat ett fint lösgjordhetsbetyg på 8,8 och en total procent på 83,20.

Jan Brink och Zaladin Mi 1240 (e Blue Hors Zack 95316 – Solos Landtinus 95115, uppf Bo Steen Larsen)  fick upprepade gånger domarkommentaren att tempot var lite för långsamt och samlat till en 5-årshäst och det gjorde hingsten stram i fronten, procent 75,60.

Minna Telde och Bilan tog täten direkt efter pausen i klassen. Bilan (SWB e Bocelli (SWB) 1044 – Donnerschlag 95049, uppf Per-Arne Persson) var på hugget och Minna Telde lotsade varligt sin stora talang genom programmet. Lite frust och spök blev det men inget som inte löstes enkelt. Omdöme: Minna visar hästen i korrekt form och tempo så traven får 9,1, galoppen har en fin uppförsbacke och god förmåga att samla sig så den får 9,2, omslaget i galoppen ger lösgjordhetsbetyget 8,8 för en fantastisk häst. Med det gick Minna och Bilan upp i en mycket klar ledning med 90,20 procent.

Anna Svanberg är som vanligt flitigt i elden med flera hästar, andra 5-åringen till final var Belisko (SWB e Belissimo M – Bellini, uppf Kristina Rosberg och Staffan Tellman )  en stilig fux med klassiska dressyrepitet som strimbläs och höga vita strumpor bak. En rörlig flott individ som var ett under av samarbetsvilja och avspänning med härligt tryck i galoppen. Omdöme: Vi tycker om travtakten men vill ha mer kadens, och i galoppen vill vi ser mer bakbensaktivitet. Procent 79,60.

Jennifer ”Ninni” Svensson med sin fina It’s Ad Hoc (SWB e Danone – Maistic, uppf Bengt Gustafsson) tyckte inte om Clipmyhorse-kameraman när det var dags för bakdelsvändning vid C och i skrittövergången. Han verkade mer spänd än i kvalet där de många kvalitéerna kom väl fram. Allt eftersom gick det bättre och traven är makalös. Omdöme: En spännande häst att döma, stor kvalitet i traven med talang för samling 9,2, vinglig i skritten 7. Spänningarna går igenom i i galoppen så det blir bara 8 för en annars stor och luftig galopp. Allmänt intryck är att det är en kvalitetshäst som förhoppningsvis kan hålla sitt temperament i schack i framtiden 8,2. Totalt 79,20 procent.

Pernilla André Hokfelt och Adriano (SWB e Don Primero – Magini, uppf Christina Olsson) är ett elegant ekipage och det har skett stor utveckling sedan sommarens tävlingar, mer styrka, stadga men samma fin rörlighet och mekanik. Ett prickfritt program utan synliga tecken på spänning eller omgivningspåverkan. Omdöme:  Vi söker mer kadens i traven men det var bra mellantrav 7,8, galoppen var luftig och fin 8,5, lösgjordheten var i en klass för sig 8,8. Total procent  83.

Kvalets ledare i Breeders Trophykategorin och tvåa i championatet hette Ivory (SWB e First Wish – Bernstein, uppf Poul Erik Lang) fint visad av Cecilia Kristoffersen. Även detta en 5-åring som haft en positiv utvecklingskurva under sensommar och tidig höst, nu med en elegantare silhuett till sin klassiska Bernstein-färg. Omdöme: En lätt gående elegant häst, förmåga att samla sig och mjuk och bra i formen 8,8, verkligt bra ökad skritt men vi önskar bättre kontakt 8,3, galoppen är rytmisk 8,5, fin form och bra tempo ger lösgjordhetsbetyg 8,6, en fin potential för framtiden 8,7. Totalt 86.80.

Kvalsegrande Minna Telde med Dunhill (e Oscar-Cocktail) red in i hallen till det glädjande beskedet att hon nu vunnit Breeders Trophy med Bilan. Men nu var det dags för en något hingstig Dunhill och Minna använde all sin ridskicklighet till att lösa uppgiften. Nu fick hon ett avbrott i den förvända galoppen vid V, på samma ställe som med Bilan, och Dunhill försökte upprepade gånger slå sig fri. Dunhill har mycket fina gångarter men få hästar klarar att gnägga och hålla balansen uppe perfekt på samma gång. Omdöme: Ostadig kontakt men fin trav 9,0, galoppen är fin men hingsten blir okoncentrerad och de får ett omslag och alltför stark i kontakten med ryttarens hand 8,0. Totalt 80,60.

Resultat öppna championatet
Breeders Trophy

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden