Avelsnyheter
6 oktober 2013 13:27

Tolv 3-åringar i final – Springbank VH klar segrare

Tolv 3-åringar mönstrades inför Elisabeth Lundholm och Lars Andersson i samarbete med danska Susanne Baarup. Springbank VH tog ledningen med 93,20 procent före Messi ńng med 88,20 procent. Det höll också hela vägen.

Tolv 3-åringar i final – Springbank VH klar segrare
Springbank VH med Mattias Jansson toppade 3-årskullen i dressyr.

De unga hästarna går två och två för att få lite stöd av varandra. Mattias Jansson har tre hästar till start och blir därför första och sista ryttare för att få in det i schemat.

I första gruppen gick F. Venganza, en Jazz-dotter som är Mattias Janssons egen uppfödning tillsammans med Riksfölvinnaren från Strömsholm 2010, det ädla och elganta stoet Dreamlous, riden av sin uppfödare och ägare Ulrica Jacobs. Procent  för F. Venganza blev 72,8 och 74,6 med 8,2 för skritt som högsta poäng för Dreamlous.

Nästa grupp innehöll Odd Molly, en Zuidenwind-dotter uppfödd av Birgitta Dahlqvist och riden av Mia Runesson, respektive Per-Arne Perssons Quaterback-uppfödning stoet Dorette(F.2) riden av Yvonne Österlund. Odd Molly är en stor och imponerande dam med en fin mekanik genom hela sin  kropp, 1,74 i strumplästen och inte färdigväxt i kroppen men visar redan prov på god samarbetsvilja och bra psyke. Dorette är en energisk ung dam i mer kompakt och färdig form med härligt lyft i sina rörelser och massor av power. Procent för Odd Molly blev 84,40 med plus för 8,6 i allmänt intryck och framtida potential och för Dorette(F.2) 81,4.

I tredje gruppen var det dags för nästa Riksfölsvinnare, den hypereleganta Darling VH uppföd av Birgitta och Torsten Hansson från Västra Hoby efter deras och Västra Hoby Stuteris egen hingst Dalwhinnie i hans första årgång här visad av grannen Pernilla André Hokfelt. Darling gör verkligen skäl för sitt namn, en verkligt samarbetsvillig individ med härlig lätthet i alla gångarter. Mikaela Alderin-Danielsson visade Yvonne Sterntorp-Ingvarssons uppfödning Bossanova YL efter Bocelli. Stoet har en härlig framåtbjudning och mäktig galopp men Mikaela blev ombedd att visa i lugnare tempo, Bossanova löddrade från hals till svans. Procent för Bossanova YL blev 77,20 med extra plus för galoppen 8,5 poäng medan Darling VH fick 83,80 med 8,8 för bästa gångarten trav.

”Face my fears” strömmade ur högtalaren när Mattias Jansson övertygade en lätt tveksam Springbank VH om att han skulle överleva bortre hörnet om han bara försökte. Finalens andra häst från Västra Hoby är fallen efter Skovens Rafael och har verkligen utseendet för sig, hyperelegant, rörlig och med vackert ädelt huvud om än något blyg för omgivningen. Han liksom gruppkamraten Messi Äng efter Belamour uppfödd av Bengt Nilsson var båda Riksfölfinalister i Flyinge respektive Strömsholm. Messi Äng var då en verklig showare, idag med perfekt uppträdande fint visad av Emilie Nyreröd. Han är en slående stilig fux med fyra vita strumpor och en fin bläs och rör sig väl genom kroppen.
Messi Äng fick 88,20 med 9 för bästa betyget för trav och lösgjordhet, en andraplats.  Procent för Springbank VH gick med rätta genom taket på Crafoord-hallen, det blev 9,5 för samtliga gångarter, ett något lägre lösgjordhetsbetyg på 8,5 men allmänt intryck på 9,8, totalt 93.60 och ledning i klassen.

Klassens andra Jazz-avkomma äntrade banan med Lena Nyströms uppfödning F.Jugularis, som passade på att slå en brall med Anita Roslund men Anita sitter stadigt. Han är stor, svart och vacker, mycket rörlig och helt obrydd om omgivningen, långsidan täcktes av ett fåtal galoppsprång i längningen, mäktigt. Med i ringen var Raymore uppfödd av Kerstin och Thom Nilsson, en verklig kopia av sin far JJ Rayban i 3-årsåldern, mycket samarbetsvillig med god takt i alla gångarter, fint visad av Ida-Linn Lundholm. Även Raymore klippte inte med öronen över omgivningen, som annars orsakade en del sena strykningar i grundomgången, det blev för svårt.
Procenten blev för Raymore totalt 77,40. Jugularis fick omdömet att han var något valpig och hade svårt att bära bak, han behövde växa ikapp sig själv, 75 procent.

Sista startgrupp innehöll två riktiga grabbar med Fürst Royal, en Fürstenball-son riden av Sandra Sterntorp, och Botticelli efter Bocelli-Rambo uppfödd av Erik Larsson som blev Mattias Janssons tredje och sista häst. Båda uppvisade stort lugn och sans och var fint fokuserade på uppgiften. Fürst Royal är en något ädlare och mer högställd i sin modell med lätt fin framåtgripande trav. Botticelli visade en galopp som hade ett stort register redan och skrittade fint genom kroppen.
Procent för Botticelli blev 80,80 med en nia för skritten, medan Fürst Royal fick mycket goda vitsord med 9 poäng för trav, totalt 79,60.

– Jag är oerhört glad att det gick så bra för Springbank är känslig och inte riden särskilt mycket, men en helt otrolig häst, berättade Mattias Jansson när segern var klar.

– Jag var helt kallsvettig och kunde knappt andas. Det var nervöst men jag har knappt fattat det än, vann han verkligen och skötte sig hela vägen? Underbart, tyckte Springbanks uppfödare Tobias Hansson.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden