Avelsnyheter
2 oktober 2014 21:53
Ridsportplus

Kalas Calaiza

Avel- och Sportchampionatet har i år gett 7-årsdressyren bättre fokus med kval på torsdagen och final fredag. Hela 25 ekipage kom till start och segrade gjorde Cecilia Kristoffersen med Calaiza som tog över ledningen i halvtid. (uppdaterad)

Kalas Calaiza
Calaiza och Cecilia Kristoffersen tog ledningen i halvtid Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Klassen dömdes av huvuddomaren Annette Fransén Iacobeaus, Lena Svensson vid H och Johan Ekenberg vid B. Genom klassen var de överens om de flesta ekipage och rimligt nära varandra i procent bedömningen. Deras uppgift för dagen var att få fram tio finalister, i 7-årsklassen finns inga breeders Trophy-regler då den har tillkommit senare. 

    Per Sandgaard var först ut på banan med den imponerande Charmeur, en häst med mängder av potential. Hans äkta hälft Pether Markne fanns vid sidan och stöttade. Charemeur och Per visade upp sig, lydigt, spänstigt och med valackens fina uppförsbacke på plats. Med ett resultat på precis under 70 procent kom Per och Charmeur att hålla ledningen länge.

    Jeanna Högberg startade med den vackra svarta Caramelle. De hann inte in på banan innan dramatiken började längs bortre långsidan. Hela staketet föll som en räcka dominobrickor och många dressyrhästar hade klivit ur skinnet både inför denna syn och ljudet. Caramelle var inte oberörd men blev hos Jeanna och tillsammans genomförde de en fin ritt på 69,21 procent.

    Klassen blev dessvärre än mer händelserik – fast på fel sätt. Alltför många 7-åringar reagerade på domarbordet vid B på ett olyckligt vis. Det var trångt och svårt att passera, det hade inte heller varit på plats under de få träningsmöjligheter som funnits. En omständighet som alltid innebär bekymmer för dressyrhästar, varje förändring i miljön tolkas som fara å färde.

    För Mikaela Jakobsson med Scancic T gick det riktigt illa, problemen blev så stora att huvuddomaren Annette Fransén Iacobeus fick ringa i klockan och ekipaget blev uteslutet. Charlotte Hamilton tog sig igenom ritten med Lord Hamilton men till procent som de förmodligen aldrig någonsin tidigare fått på grund av skrämselhicka för domarbordet. Även danska Linda Pfingst Aastad med Orlando Bloom hade problem men ekipagets höga lägsta nivå räddade tillställningen.

    Klassen fick en ny ledare när Cecilia Kristoffersen lotsade sin mäktiga Calaiza enkelt runt Prix St Georg-programmet så när som på lite trassel i en av bytesserierna. De tog ledningen på 70,132 procent. Det höll hela klassen igenom och Cecilia går in i fredagens kvällsfinal som favorit till 7-årstiteln.

    Mattias Jansson visade sin egen uppfödning Constantine P efter hans tidigare tävlingspartner Don Dorn. De gjorde ett fint program utan egentliga missar men delade domarkåren i två läger och stannade på 67,50 procent. Det räckte till en fjärdeplats.

    Att det är en svår miljö även för 7-åringar vittnade sista ekipaget för dagen om. Anneli Borg och Royal Salut fick hjälp av hästskötaren med att ta sig ut när alla på läktaren lämnade hallen samtidigt. De hade lyckats genomföra sitt program men valacken blick vittnade om en alltför spänd ritt idag.

    Finalister
    1) Cecilia Kristoffersen, Willands RF – Calaiza T (SWB) 70.132%
    2) Per Sandgaard, Heby RF – Charmeur 69.693%
    3) Jeanna Högberg, Segersta SR – Caramelle (SWB) 69.211%
    4) Mattias Jansson, Edsbyns RK – Constantine P 67.500%
    5) Linda Pfingstl Aasted, Denmark – Orlando Bloom (SWB) 67.456%
    6) Catarina Hjärpe, Hammarö RF – Cerina E 67.018%
    7) Sandra Sterntorp, Åstorpsortens RF – Rausing 1233 66.754%
    8) Emma Mattisdotter, Falu RS – Cocu 66.667%
    9) Martina Wikström, Torslanda RK – Santiago (SWB) 66.579%
    10) Denise Ljungkvist, Kågeröds Lantl. – Soéga (SWB) 66.316%

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden