Avelsnyheter
2 oktober 2014 16:33
Ridsportplus

Tolv talanger är utvalda

På Avel- och Sportchampionatet i Flyinge togs 4-åriga dressyrhästar ut som ska testridas av Patrik Kittel på lördag. Sorteringen sköttes av Jan-Ove Olsson och Mats Eriksson. Emilie Nyreröd med Frankie Boy efter Fürstenball segrade i kvalet. (uppdaterad)

Tolv talanger är utvalda
Fürstenball-sonen Frankie Boy tog täten under Emilie Nyreröds fina ridning. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De 4-åriga hästarna rids i grupper om två till tre hästar för att få stöd från en kamrat inne i Crafoord-hallen. Totalt finns 49 hästar i startlistan varav 29 är Breedeers Trophy-anslutna. Till finalen med testridning av Patrik Kittel på lördag gick 12 hästar. I finalfältet ska det vara sju BT-anslutna hästar och för att uppnå det kan fältet behöva utökas, dock inte i år.

    Den kvoten fylldes enkelt med ordinarie resultatlista, i finalen går åtta BT-hästar av de tolv. Klassens mest framgånsrika ryttare är unga Emilie Nyreröd som med Frankie Boy och Sponge Bob tog två pallplatser i dagens kval. Familjens egen uppfödning U.Bolt blev tvåa förra året och var en av Patrik Kittels absoluta favoriter. Idag blev det nior nästan jämt över hela linjen och nära 90 procent. En avspänd och mycket rörlig individ, harmonisk och mycket okomplicerat visad. Samma sak med SpongeBob som är efter Sir Donnerhall II, hingsten familjen Nyreröd ägde innan han såldes till spanska OS/VM-ryttarinnan Morgan Barbancon. SpongeBob visades på bruksprovet 2013 utan att få godkännande, numera valack och med en sportkarriär framför sig. Emilie får hästarna att lekande lätt visa upp sig i en vanligtvis svår omgivning, helt utan spänning.

    Andraplacerade London är ännu en framgångsrik Skovens Rafael-ättling som visades finta av Mia von Essen, i år med flera hästar i final efter något års frånvaro i Breeders-sammanhang. Den mäktige valacken var i ständig uppförsbacke, fantastiskt fin takt i alla gångarter och med aktiva bakben, en verklig drömhäst för dressyr.

    I fjolårets 3-årsfinal var stoet Odd Molly fint med i tätklungan och hon har inte falnat i kvalité i år, då som nu visad av Mia Runesson. Det rörliga och eleganta stoet Fame visade upp en fin och harmonisk silhuett med lätta och fina gångarter, riden av Christian Bengtsson.

    Mads Hendeliowitz visade Autograf Q, en Ampère-son som visades på bruksprovet i år utan accept. De gick ut i första startgrupp och imponerade med fin rörlighet och bärighet.

    Finalena andra Fürstenball-avkomma blir Fürst Royal riden av Sandra Sterntorp. Han uppvisade det numera välkända goda temperamentet parat med fin ridbarhet ritten igenom.

    Yvonne Österholm tog under onsdagen Quarton till 5-årsfinal och idag gjorde hon samma sak med hans yngre helsyster Dorette. Då båda Quaterback-avkommorna är barnbarn till Per-Arne Perssons elitsto Marlén, mamma Délight är elit sedan 2012.

    Raymore 1284 visade upp sin fina ridbarhet som han ärvt från sin far JJ RayBan, även han bruksprovsvinnare på sin tid. Jan Brink visade upp hingsten som har amerikansk delägare.

    Botticelli går under arbetsnamnet ”Bosse” hemma hos Maths Örtbring och Matthias Åstrand. På årets bruksprov blev det tummen ner men här var det tummen upp efter en sympatisk visning av Mattias Jansson. 

    Fjolårets 3-årsvinnare hette Springbank VH och förväntningarna på den undersköne Skovens Rafael-valacken var allt annat än låga. I år rids han av Jeanna Högberg som haft honom sedan slutet på juli i år. Valacken har fyllt ut men behållit all sin skönhet och utstrålning, travarbetet fungerade bra men det är svårt att korta galoppen när man är stor.

    Från samma uppfödarfamilj som Springbank kommer hypereleganta stoet Darling VH, i final i fjor med Pernilla André Hokfeldt, i år riden av Einar Kristoffersen. Darling är en skönhet, har så varit från Riksfölsåldern och till idag, en mycket modern och rörlig sporthäst.

    Med tolv av 49 startande till final är det av naturliga skäl flest hästar som inte går till final. Standarden höjs och i år räckte inte ens 80 procent för att komma med till final, den blev i år med många SWB och BT-anslutna hästar i topp ett riktigt nålsöga. Precis som det skall vara.

    Bland de som inte klarade målsnöret fanns en av årets populära avelshingstar, nygodkände Bergåkras Amaranth. Han såg dock lite sliten ut i bakbenen efter säsongen på bocken. Att 4-årsklassen kan vara för tidigt för att bli upptäckt som en verklig talang för svårklass fick F.Venganza erfara. Mattias Janssons egen uppfödning efter Jazz har allt som krävs för svår klass, dessutom en fin kombination av känslighet och avspändhet. Cecilia Kristoffersen var så nära med sin Floris att komma till finalen. skimmeln efter holländske Velazquez är en individ med svår klass skriven över hela sin vackra silhuett.

    Finalister
    1) Emilie Nyreröd, Strömsholms RSF – Frankie Boy 89.800%
    2) Maria von Essen, Flyinge HSK – London (SWB) 86.400%  BT uppf Orana AB Spunkt
    3) Emilie Nyreröd, Strömsholms RSF – SpongeBob 85.800%
    4) Mia Runesson, Helsingborgs FRK – Odd Molly (SWB) 83.600%  BT uppf Birgitta Dahlquist
    5) Christian Bengtsson, Tjörns Ridklubb – Fame 83.000%
    6) Mads Hendeliowitz, Segersta SR – Autograf Q (SWB) 82.200%  BT uppf Nils-Gunnar-Hansson
    7) Sandra Sterntorp, Åstorpsortens RF – Fürst Royal 81.800%
    8) Yvonne Österholm, Hässleholms HSF – Dorette (F. 2) (SWB) 81.400% BT uppf Per-Arne Persson
    9) Jan Brink, Helsingborgs FRK – RayMore (SWB) 1284 81.200%  BT uppf Kjerstin och Thom Nilsson
    9) Mattias Jansson, Edsbyns RK – Botticelli (SWB) 81.200%  BT uppf Erik Larsson
    9) Jeanna Högberg, Segersta SR – Springbank VH (SWB) 81.200%  BT uppf Västra Hoby Stuteri AB
    12) Einar Kristoffersen, Willands RF – Darling VH (31) (SWB) 80.200%  BT uppf Torsten och Birgitta Hansson

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden