Avelsnyheter
30 december 2014 11:40
Ridsportplus

Avelsåret 2014

Under året har vi sett hingstar komma och gå, fler ston än någonsin nå toppen i sporten och fölen blir bara vackrare för varje år. Här är avelsåret i korthet.

Avelsåret 2014
Hopptalang visad i tidig ålder. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Avelsåret är svårt att utvärdera, vi vet ju inte förrän om sisådär 8 till 10 år om det var ett bra eller dåligt år. Precis som vi idag vet att 2004 det var ett makalöst år för att producera fina dressyrhästar och att Stakatto skapat en tysk dynasti vi i Sverige knappt sett röken av. 

    Årets snackis
    Cornet Obolensky’s avkommor rosar marknaden på hoppbanan i högsta divisionen, i avelsboxen och på försäljningsmarknaden. Och det är uppfödarna som betäckte med honom som ung grön hingst som visat vägen – inte de som väntat tills han själv gick mästerskap.

    Cornet D’amour sprider Obolensky-feber i hoppvärlden. 

    Årets prestation
    Det har varit så många korpar som kraxat om Totilas egen exteriör och eventuella möjligheter i avelsboxen. Nu kommer de fina avkommorna på rad, två toppar i KWPNs flerdagarsprov vår och höst gjorde honom mer än rättvisa. Det luktar stämpelhingst om du sniffar i vinden.
     
    Bevis 1: Glock’s Toto Jr ue Desperados.


    Bevis 2: Governor ue Jazz.

    Årets höjdare
    Kändisfaktorn gav oss två höjdare i betäckningsstatistiken för respektive disciplin. Corporal VDL dubblade antalet ston med Malin-effekten, till våren blir första kullen 3-år gamla. Benetton Dream FRH bildade dreamteam med Tinne och stoägarna strömmade till. I Tyskland har han redan fått sin första BuCha-vinnare i DSP Belantis och avkommorna glänser.

    DSP Belantis Unghäst-VM-finalist och Bundeschampionat-vinnare.

    Årets flopp
    På årets bruksprov fick gångartsvärlden en fantastisk bruksprovsvinnare i Van Vivaldi. Men det är inte lätt att vara populär på kontinenten, ung och tvungen att producera mängder med sperma som ska skickas kors och tvärs, det gick bara si sådär bra. Nyss vann han ett av KWPNs hingsklasskval, bara att hoppas på bättre flöde till nästa säsong.

    Van Vivaldi på bruksprovet.

    Årets mest oväntade
    Prisrekordet på SWBs elitfölsauktion på 600 000 kronor för Kordoba for U (SWB) hingst e Ampère u Celannie – Jazz, uppfödd av Carin Strand, Ugglarps Gård AB
. Det vackra fölet ropades in av Jan Brink för Fritz Kundrun, Virginia USA, mer bekant som ägare till Ampère.

    Kordoba for U mellan mamma och en högtflygande Jörgen Folkesson.


    Årets överraskning

    För en del blev det en överraskning men för mig och andra som intresserar sig för statistik, fakta och sådant som kan bekräftas är det ingen stor överaskning. Sandro Hit klättrar på WBFSH 10-i-topp-lista över mst framgångsrika gångartsförärvare. Det betyder att han levererar GP-hästar, säkert mycket annat också som de flesta hingstar. Men det borde vara dags att avliva begreppet Sandro Shit om det finns någon anständighet.  

    Lyndal Oatley med Sandro Boy kämpade på VM mot regnet och vattenpölarna med gott resultat.


    Årets förlust

    Många stoägare har i år förlorat fina avelsston, andra har hoppats få föl bara för att få drömmarna krossade genom sjukdomar och fellägen. Andra förlorade sina bästa unghingstar innan de han bevisa sin OS-kapacitet. Livet med häst är fullt av förluster emellanåt, tunga förluster. En enda röntgenbild vänder ljusa framtidsdrömmar till nattsvart förtvivlan. Så när det finns något att fira uppfödare, fira som om det inte finns någon morgondag.

    Catharina och Jan Brink firar att de fick hem hingstfölet Kordoba for U på SWB:s elitfölauktion.


    Årets personligheter vi minns

    Människor som sysslar med avel lär känna varandra över lång tid, vi har inga snabba cykler. Varje år förlorar avelsgemenskapen någon eller några profiler, ibland alltför tidigt. Hopphästuppfödaren Marita Nordgren lämnade oss i år liksom gångartsuppfödaren Torsten Hansson. Han glädjer sig säkert från ovan åt Dalwhinnies fina BLUP-index och Darcia VHs framgångar.

    Hästarna finns kvar, Dalwhinnie var en Torsten Hanssons ögonstenar. I år klev hingsten upp i BLUP:en rejält när han fick sitt första index.

    Årets snedsteg eller ”Jag är inte bitter, alls”
    Det är förmodligen så att tidigare AVN-medlemmen Maria Gretzer aldrig kommer att förlåta sina tidigare kollegor i SWBs AVN för att de inte godkände Singular LS La Silla som ung. I år har han som 8-åring och etablerad tävlinghäst i Marcus Ehnings stall dessutom blivit 9a i världscupkvalet på Olympia. Karriären gav resultat, Singular är i höst godkänd av Hannoveranerförbundet och A.E.S, alldeles i dagarna dessutom klar för Selle Francais. Dessutom verkar Singular på ett-sto-licens i SWB.
    Slutet gott – allting gott kan vi ju hoppas på.

    Singular LS La Silla med Marcus Ehning. En stjärnhingst i vardande, till sommaren föds de första fölen. Foto: Roland Thunholm

    Årets missnöjespolitik
    Hopphästklubben, eller numera Club Jumping, propagerade på sitt idéseminarieum i januari 2014 för det privata avelsförbundet A.E.S – avelsvärldens motsvarighet till golfens brevlådeklubbar. ”Det är ju så enkelt att godkänna, gå bara på varje uppfödares magkänsla”. ”Det är ju så enkelt att registrera sina föl, bara skicka papper”. I en tid när närproducerat står högt i kurs väljer klubben att missgynna de regionala avelsföreningarna drivna av frivilliga ideella krafter till förmån för en kommersiell aktör. Klokt eller oklokt, tiden lär utvisa vilket.

    Ordförande Ingvar Fredricson med underbarnet Jac Remijnse och en av A.E.S-grundare Cees van de Oetelaar.


    Årets skvaller

    Vägrar jag helt enkelt föra vidare. För det cirkulerar så mycket mytbildning runt hingstar, förärvning, egenskaper att det räcker och blir över. Men i år har det som alltid också skvallrats om jäv, glädjepoäng och fel hingst blev godkänd/icke godkänd. Hästfolk är mycket skvallriga – och det finns skäl till det, det dröjer månader innan de faktabaserade resultaten om förärvningen finns tillgängliga. I väntans tider skvallras det som substitut.

    Utan tvekan har det skvallrats enormt mycket om denna hingst, Bergåkras Amaranth. 

    Årets bråk
    Avel engagerar, hingstval, premieringsresultat, fölbedömningar och alla andra aktiviteter drar igång Avels-svensson hemma framför datorn. Otaliga är de Facebook-gräl som kunnat studeras under året om rätt bedömning si eller så. Antingen är det de puckade domarnas insatser som sågas eller så hyllas de oändligt fräcka marknadsföringstricken från hingsthållare. Eller varför inte de allvetande anonyma bloggarna. När helst avel är på agendan, räkna med bråk, som matteläraren sa.

    ”Det ska fan vara teaterdirektör,” säger just densamme i pjäsen Ett resande teatersällskap. Det skulle lika gärna kunna bytas ut mot domare i avelssammanhang. Det är tåligt folk och det tackar vi för.

    Årets försäljning
    Året då godkända SWB-hingstar lämnade landet för gröna klöver till ägarna. Common Sense såldes ut i Europa och Corriendo Tau gick till USA. Dessutom exporterades mängder av fina hopphästar tack vare goda dagsverken från ett antal ryttare, agenter och hästförmedlare. Den välbehövliga oljan har svenskt försäljningsmaskineri behövt länge.

    Som i en dimma ser jag vackre Common Sense försvinna ut ur landet. Synd på så rara avelsärtor men avkommorna är ändå en del, tack för det uppfödare Britten Werner.

    Läs också nyhetskrönikan,
    hoppkrönikan,
     dressyrkrönikan
    och fälttävlanskrönikan

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden