Avelsnyheter
11 april 2014 12:12

Hingsttrio i tre förbund

Hingsten Twister de la Pomme rids nu av Arnold Assarsson efter en sejour i Ludger Beerbaums stall under 2013. Släktträdet är rikt på prestationer och Twister har själv sex lika gamla halvsyskon. Belgiske stuteriägaren Joris de Brabander och franska Haras de la Pomme ligger bakom embryo-syskonen.

Hingsttrio i tre förbund
Twister de la Pomme och Arnold Assarsson försvann nästan ur bild. Kim C Lundin kim@witnet.se

De sju embryotransfer-fölen födda 2007 med stoet Nimfe de la Pomme (SF f -01 e For Pleasure-Jalisco B) har alla berömda fäder som Darco, Parco, Canturo, Diamant de Semilly och Nabab de Reve. Det blev fyra stoföl och tre hingstar där alla utom en Nabab-dotter registrerades i SF.

De tre hingstfölen har alla blivit godkända i varsitt avelsförbund. Tintin de la Pomme med Diaman de Semilly som far är godkänd i belgiska SBS. Telstar de la Pomme efter Nabab de Reve är godkänd i hemmaförbundet.  Twister som nu finns i Sverige är efter Darco och är godkänd i A.E.S, ett förbund som inte kräver något slags hingstprov.

Stoet Nimfe de la Pomme har tävlat med Karline de Brabander men embryotransfern gjordes innan hon visat resultat. Nimfe har nämligen minst 34 halvsyskon då hennes mamma Fragance de Chalus får många avkommor varje år. Bland dessa halvsyskon finns Mylord Carthago född 2000 efter Carthago och som tidigt visade talang och idag är en av världens topphästar. Från samma årgång som Nimfe de la Pomme blev det två godkända hingstar med Norton d’Eole och Bamako de Muze.

Twister de la Pomme ägs idag av holländske Zwartjens och finns till Arnold Assarssons förfogande med syfte att han ska tävlas och vidareutbildas. Hingsten ska verka i avel är planen och då gäller förmodligen A.E.S-registrering av fölen.

Under hingstvisningen i Everlöv visade Arnold upp den store fuxen som hoppade allt mycket enkelt.
– Han är en fantastiskt ekonomisk hoppare, inte den som showar utan gör precis det han behöver men det spelar ingen roll om du ställer upp en trång linje, han klarar det med, konstaterar Arnold.
Med både nytillskottet Twister och Contant Q är han redo för säsongen.

Nedan följer video på de tre halvbrödern undan stoet Nimfe de la Pomme.

Video på Telstar de la Pomme

 

Video på Tintin de la Pomme riden av Erica Schwartz

Video på Twister de la Pomme riden av Jamie Gornall under förra säsongen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden