Hingstvisning på Markebäck

Avelsnyheter  På skärtorsdagen var det öppet hus och hingstvisning på Markebäcks Gård, Askersund, en tradition med 23 år på nacken. Trots regnväder hade det kommit ganska mycket folk när familjen Bäckgren hälsade välkommen.

Annika Bäckgren har lämnat över rodret till dottern Lotten, den nya stationsveterinären, och hennes man Kalle. Fem hingstar av varierande storlek kommer i år att tappas på stationen. Tyvärr hade VDL Sheraton (Indoctro-Calypso II) fått motorstopp i Jönköping, men ägarrepresentanten Jonas Persson gav god information om hingsten som på Scandinavium i år tog sin senaste internationella seger med Niklas Arvidsson i sadeln.

Dubbeltalangen Canterbury (Cardenio-Brandenburger) gör nu sin fjärde säsong i Sverige.  Att han sätter sin prägel på avkommorna visade den 2-åriga sonen Cantoz HL. I Tyskland finns tre godkända söner och avkommor i medelsvår klass i såväl hoppning, dressyr, fälttävlan som körning.

En B-ponny med en storhästs gångarter var näst ut. Monty SP1 (Vermont-Carneval II) visades utmärkt av den blott 9-åriga Tindra Holmertz. Monty är registrerad i Rid och Sportponnyföreningen och har 37 procent welsh och lika mycket fullblod i stammen. Ekipaget som visade glänsande ökningar i trav, bärig galopp och en skritt av högsta kvalitet, avtackades med applåder och påskägg modell större.

Dressyrhingsten Friendship (Florestan-Diamantino) som visades vid hand har avslutat sin tävlingskarriär. Valacken Divine som sällskapade fadern är i början av sin. Tillsammans med ägare Helèn Swärdh är siktet inställt på 7-årschampionatet. Friendship har hög dräktighetsprocent. I Sverige finns strax över hundra avkommor, den godkända hingsten Figaro R är en av dem.

Den nu 21-åriga angloaraben Fango In Blue x (Veganum-Iago C) har övervintrat väl. Lika exteriört vacker som alltid, visade han nu en betydligt bättre trav än i fjol. Lös i ridhuset kom även galoppen till sin rätt. Hingsten är inlånad från Frankrike som fått familjen Gyllenswärds Business x i utbyte. I fjol betäckte han 16 ston, flertalet med  inriktning på fälttävlan.

Varm ärtsoppa, tipspromenad och information om den regionala avelsföreningen SWB Örebro avrundade kvällen.

  • Annons