Avelsnyheter
23 april 2014 12:37

Fullt hus på Lövstas hingstvisning

Lövsta seminstation bjöd in till hingstvisning under tisdagskvällen. Många besökare hade letat sig till den pampiga gården för att beskåda hingstarna på nära håll och ta del av förmånliga bokningsrabatter och hemmabakade kanelbullar.

Fullt hus på Lövstas hingstvisning
Conzil 1266 med Florian Darcourt i sadeln. Foto: Elin Stahre.

Totalt åtta hingstar visades under kvällen varav en på storbildsskärm. Årets bruksprovsvinnare i dressyr, Van Vivaldi 1286 är stationerad i Tyskland och kunde inte närvara under visningen. Istället presenterades han inledningsvis på storbildsskärm inför förväntansfulla stoägare på fullsatta läktare.

Först in på banan var hopphingsten Conzil 1266 med Florian Darcourt i sadeln. I stammen finns bland annat topphingsten Contender som farfar som har lämnat över 100 godkända söner. Florian beskrev hingsten som en snäll häst med mycket energi och som gärna arbetar varje dag. Planen i år för Conzil 1266 är fortsatt utbildning och tävling i unghästklasser.

Corriendo Tau 1250 fick dubbeldiplom på treårstestet och kvalade som 6-åring till Svenskt Avel- och Sportchamopinat i hoppning med ryttaren Daniel Svensson. I år har ekipaget siktet inställt mot 7-års championatet och att debutera i 140 klasser. Under visningen visade hingsten prov på både goda gångarter och hopptalang när han enkelt seglade över hindrena.

Den italienska hingsten Uncanto di Villagana 1290 godkändes som prestationshingst i SWB i år. Numera ägs han av Lövsta seminstation och rids av Jens Fredricson. Den fantastiska hoppförmågan fick publiken se både en och flera gånger, varje hopp lika elegant. Jens är positiv till hingstens prestationer under träningen. – I början talade han italienska och jag svenska, nu är vi mer samspelta och känns mer som ett, sa han.

Nästa hingst in på banan till tonerna av ”En sån karl” var Bergåkras Amaranth 1282 tillsammans med Sigrid Bergåkra. Den 4 åriga hingsten godkändes under årets bruksprov och utbildas nu med sikte mot unghäst VM i dressyr nästa år. Med lätta eleganta steg travade hingsten runt helt obekymrat på banan. Senare under visningen kommer han in igen, då med Sigrids 12 åriga dotter Cecilia i sadeln. Även denna gång visade upp sig från sin bästa sida och brydde sig inte ett dugg om publikens applåder.

Flambeau visades för hand av Jonas Johnsson. Att hingsten fick höga gångartspoäng under sitt 30-dagarsprov var något publiken enkelt kunde se, Jonas fick springa på ordentligt för att hålla jämna steg med hingsten. Flambeau skulle visats under årets bruksprov men uteblev på grund av skada. Han är godkänd i Oldenburg och AES (Angelo European Studbook) och ger därför gröna papper till avkommorna.

Frans Andreo II 1289, den mörkbruna dressyrhingsten som fick många i publiken att dra efter andan. Tillsammans med sin ryttare Yvonne Österholm tränas hingsten inför årets 5 års championat. Yvonne beskrev hingsten som lättreglerad och alltid i uppförsbacke.
– Han är totalt orädd och även om han har mycket energi och är laddad så är han alltid sansad, berättade hon.

Sist ut under visningen var Benetton Dream FRH 1301 tillsammans med Tinne Vilhelmson Silfvén. Vid godkännandet under bruksprovet i år hade han ett avelsindex i Tyskland på imponerande 151 i dressyr. Han har även lämnat omkring 500 avkommor varav tre godkända hingstar i Tyskland. Med sina uttrycksfulla gångarter lyckades hingsten charma åtminstone några av kvällens besökare.
– Han ska jag ha till mitt sto, viskades det i raden bakom mig. Efter visningen var det fritt fram att besöka stallarna för mingel med både hästar och ryttare. Många tog chansen att klappa om favorithingsten innan de begav sig hemåt, kanske för att snart återkomma till Lövsta igen tillsammans med sitt sto.

Visade hingstar
Van Vivaldi 1286 (Vivaldi – Olivi) Född 2010
Conzil 1266 (Cristo – Coriano) Född 2008
Corriendo Tau 1250 (Corlensky G – Camaro M) Född 2007
Uncanto di Villagana (Canturo – Acord II) Född 2005
Bergåkras Amaranth 1282 (Ampere – Troll) Född 2010
Flambeau (Ampere – Zeoliet) Född 2010
Frans Andreo II 1289 (Sandreo – Weltmeyer) Född 2009
Benetton Dream FRH 1301 (Brentano II- Rotspon) Född 2004

Elin Stahre

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden