Avelsnyheter
6 augusti 2014 09:47
Ridsportplus

Elithästarnas uppväxt – Cyklon

SWB har flera riktigt bra uppfödningar som är rankade bland de bästa i världen just nu. Men hur var hopphästarna egentligen som unga? Följ vår serie om elithästarnas uppväxt. Denna gång har turen kommit till Cyklon.

Elithästarnas uppväxt – Cyklon
Niklas Arvidsson och Cyklon på Strömsholm 2011. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsports Avelsextra ställde tidigare i år frågan hur det gått för 2007 års Riksfölfinalister. Slående var att av åtta listade hoppindivider hade ingen förra året följt upp med t.ex topplaceringar i Breeders. Om man vänder på det; vad gjorde de hopphästar som  av World Breeding Federation nu är rankade bäst i världen inom SWB när de var riktigt unga ?

    Vi ställde frågan till uppfödarna till fem högt rankade SWB-uppfödningar;  Lunatic som förra året var bästa svenskfödda häst, totalt som 26:a i världen enligt World Sport Horse Breeding Federation, och kvartetten Ohlala-Nice Stephanie-Cyklon och Glory Days, som toppade årsrankningen räknat till april i år.  Sverige låg då nia i världen bland hoppstamböckerna, före Hannover och precis efter Oldenburg. Ohlala och Nice Stephanie var så högt som 11 och 13:de plats på världsrankningen. Vi visar samtidigt vilka tidiga omdömen dessa hästar fick, om och när de visades.

    CYKLON 1083 godkänd hingst f 2001 e Cardento 425-Cortus-Falstaff  uppf Bo Lindroos ryttare Shane Sweetnam, Irland (bosatt USA)

    Bo Lindroos är en småländsk hovslagare och erfaren uppfödare som själv tävlat i många år. Cyklons mormor red han i 130.

    – Jag tävlade upp till 140 i hoppning men slutade för fem, sex år sedan, berättar Bo.

    Hans första uppfödarframgång var Cesium född 1994, som Bo sålde till Ulrika Hedin och som 2001 kom tvåa i sjuårschampionatet i Falsterbo med Maria Gretzer. ”Ujje” och Bo samäger idag hästar, och Bo har även samarbete med Viktoria Almgren.
    – Det är jättekul med Cyklons resultat. Att en liten uppfödare som jag fått fram honom bevisar att alla kan lyckas! säger Bo, som här berättar om Cyklons första levnadsår.

    Föl: Han gick i hagen med sin mamma. Det var lite roligt för det året kom Jörgen Ottosson från Ridsport förbi och skulle ta några bilder på de fyra föl som jag hade. Jag pekade på Cyklon och sade ”han där blir en stjärna!”. Jag kände det på mig, han hade sådan utstrålning. Han hade också naturlig balans, en bra galopp och power. Vad han än gjorde så var han alltid i balans. Jag har en tvååring nu efter Cyklon-Careful-Irco Mena som ger samma intryck.

    Ettåring-tvååring: Han gick på lösdrift med jämngamla travare på travstuteriet Blädingeås, där jag hyrde ett stall i två år. Där stod bland annat Mack Lobell. Niklas Arvidsson som jag tränade för köpte Cyklon osedd som tvååring. ”Fin häst” sade han när han såg honom efter några månader.

    Treåring: Han blev inriden och gjorde treårstest, men hoppade inte speciellt. Mina hästar brukar vara lite sena i utvecklingen. Men till den rådgivande hingstvisningen på Bollerup så höjde han sig, och nämnden var lyrisk. Hjördis Kamp kom och sade att Cyklon var den första riktiga Cardentohäst hon sett.

    Fyra år: Niklas var tveksam till att visa honom på Bruksprovet, men vi hade honom tillsammans och jag ville så gärna och det gick ju bra! De gjorde sedan fyraårschampionatet hela vägen, men utan toppresultat. Mina hästar är som sagt lite sena i utvecklingen, men sedan växte han till sig och gick mycket bra som sex-sjuåring och vann sjuårschampionatet i Falsterbo. Som åttaåring gick han Falsterboderbyt och har ju sedan varit fruktansvärt bra.

    Bruksprovet 2005 Cyklon

    Exteriör

    Typ

    Huvud, hals och bål

    Ben

    Skritt

    Trav

    37.0

    9.0

    8.0

    8.0

    6.0

    6.0

    Omdöme exteriör
    Ädel, elegant, långlinjerad hingst. Välansatt välformad hals, välliggande bog, lång manke, ngt öppen i ländpartiet. Väl inskenad, lindrigt tåvid fram. Ren energisk , men kort och ngt oelastisk skritt. Taktmässig lätt kort trav.

     

    Gångarter

    Skritt

    Trav

    Galopp

    6.0

    6.0

    5.0

    7.0

    Omdöme hoppning
    En spänstig hingst med god samarbetsvilja. Han rättar sig bra men blir emellanåt lite vek i sin bakbensteknik. Kunde kommit upp mer över hinder.

    Omdöme testryttare hoppning
    T1: Lätt, smidig hingst som är väldigt lätt och smidig i sprången. Bra ridbarhet, kanske något i framvikt. Försiktig och rädd om sig. T2: Lätt och trevlig modell av häst. Galopplydnaden måste förbättras. positiv inställning och försiktig. Gav en trevlig känsla i språnget vilket försvarar hästens betyg.

    Hoppning; teknik och förmåga

    Hoppning; temperament och utvecklingsbarhet

    Testryttare hoppning

    Testryttare 1

    Testryttare 2

    8.0

    8.0

    8.0

    8.0

    9.0

    Läs också de andra delarna i serien:
    Lunatic
    Ohlala
    Nice Stephanie

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden