Avelsnyheter
13 augusti 2014 09:27
Ridsportplus

Elithästarnas uppväxt – Glory Days

SWB har flera riktigt bra uppfödningar som är rankade bland de bästa i världen just nu. Men hur var hopphästarna egentligen som unga? Följ vår serie om elithästarnas uppväxt. Sist ut är Glory Days.

Elithästarnas uppväxt – Glory Days
6-årsfinalen på Falsterbo Horse Show 2007, Daniel Zetterman och Glory Days.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsports Avelsextra ställde tidigare i år frågan hur det gått för 2007 års Riksfölfinalister. Slående var att av åtta listade hoppindivider hade ingen förra året följt upp med t.ex topplaceringar i Breeders. Om man vänder på det; vad gjorde de hopphästar som av World Breeding Federation nu är rankade bäst i världen inom SWB när de var riktigt unga?

    Vi ställde frågan till uppfödarna till fem högt rankade SWB-uppfödningar; Lunatic som förra året var bästa svenskfödda häst, totalt som 26:a i världen enligt World Sport Horse Breeding Federation, och kvartetten Ohlala-Nice Stephanie-Cyklon och Glory Days, som toppade årsrankningen räknat till april i år. Sverige låg då nia i världen bland hoppstamböckerna, före Hannover och precis efter Oldenburg. Ohlala och Nice Stephanie var så högt som 11 och 13:de plats på världsrankningen. Vi visar samtidigt vilka tidiga omdömen dessa hästar fick, om och när de visades.

    158 GLORY DAYS f 2001 e CARDENTO 933-Diamond Serpent-Hildenley xx uppfödare Royne Zetterman med familj, ryttare Katie Dinan, USA

    Royne Zetterman inledde sin landslagskarriär på 80-talet och vann VM-silver i lag 2002 med Richmond Park, med Glory Days pappa Cardento i samma lag. Glory Days mamma köpte familjen från England efter att Roynes dåvarande fru Ashling uppmärksammat henne på en bild i brittiska Horse and Hound. Glory Days reds från unghäst till i början av 2013 av äldste sonen Daniel. Den så uppmärksammade serien Ryttareliten visar när skimmeln såldes till Dinan.

    – Vi har Glorys helsyster som är fyra år nu. Vi har tänkt börja ta ut henne på pay and jump i nästa vecka. Hon är väldigt klar för sin ålder, väldigt fin häst. Lik mamman, med bra egen balans. Hon heter Glory Daze, då har vi med våra initialer! berättar Ashling Zetterman och syftar på sig själv och sönerna.

    Här berättar hon mer om Glory Days första år:

    Föl: Gick i hagen med mamman. Springfield Hill som vi sålde till USA efter att han var tvåa i Falsterbo förra året, han vann Riksfölchampionatet. Han var en väldigt korrekt och fin uppfödning som vi sedan köpte från uppfödaren. Vi brukar inte själva visa föl.

     

    Åring-tvååring: Gick på unghästbete hos Jan Utevall. Vi har alltid våra unghästar hos honom. Han har mycket bra marker, och vi tycker det är en optimal förberedelse för unghästar att de får gå ute i flock, lära sig rangordning och röra sig med ordentligt utrymme, och inte bara stå i en paddock och få hö tre gånger om dagen.

     

    Tre år: Började ridas in.

     

    Fyra år: Han började med fyraårschampionatet, Daniel red honom hela tiden. De kom bland de tio bästa på Flyinge. På den tiden gick det i december, så det räckte med att vi började kvala i september-oktober. Nu när det går på hösten måste hästarna ut och kvala tidigare.

     

    Från fem; sedan gick han unghästchampionaten gediget, som fem-sex-sjuåring med Daniel.

     

    Läs också de andra delarna i serien:
    Lunatic
    Ohlala
    Nice Stephanie
    Cyklon

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden