Avelsnyheter
24 november 2015 13:11

Svenska mustanger har fått en förening

Sverige har numera en avelsorganisation för rasen kigermustang, den viltlevande hästrasen från USA.

Svenska mustanger har fått en förening
Mustanger lever fortfarande vilt i vissa områden i USA.

Jordbruksverket godkände tidigare i år Svenska Hästavelsförbundet som avelsorganisation för kigermustang. Rasföreningen heter Svenska Kiger- och Mustangföreningen, SKIM. 

Alla mustanger är ättlingar till de hästar som conquistadorerna tog med sig till den nya världen – som numera heter USA – på 1500-talet.  Kigermustangen är de som står närmast de spanska och portugisiska conquistadorernas stridshästar. Andra mustangflockar har blivit utblandade med andra hästraser. 

De första kigermustangerna kom till Sverige 2002. De hästarna var de första i världen som exporterades för avelsändamål utanför Nordamerika. Nu finns nu det kigermustanger även i Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike och Italien.

De vilda flockarna med kigermustanger lever i otillgängliga bergsområdena i sydöstra delen av delstaten Oregon, USA. Dessa hästar hittades 1977 och har sedan dess hållits avskilda från andra mustangflockar. Var fjärde år fångas hela beståndet in för kontroll och man väljer då ut vilka individer som ska säljas och vilka som bör sättas tillbaka.

Några av de kigermustanger som finns i Sverige ska visas upp under Sweden International Horse Show i Stockholm i slutet av denna vecka. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden