Avelsnyheter
12 november 2015 15:20
Ridsportplus

Ny rankning ger mer

I en artikel i Ridsport nr 22 jämförs WBFSH konventionella avelsförbunds rankning med Horsetelex ranking via prispengar intjänade på tävling. Det är en rankning som trav- och galoppsporten arbetat med i många år. I spåren av registreringen framkommer fler intressanta fakta för avelsintresserade.

Ny rankning ger mer
Kraftpaketet Conrad de Hus med sin belgiske ryttare Gregory Wathelet hjälpte Holstein till en topplacering i WBFSHs ranking. Pengamässigt har hingsten dragit in 5 miljoner kronor i egna framgångar. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den holländska databasen Horsetelex har gjort sig känd som en plats för härstamningsinformation. Sedan mer än ett år tillbaka storsatsar bolaget bakom siten på att samla in och registrera alla tävlingsresultat. I Ridsport nummer 13 beskrev vi bolagets arbete, ett tidsödande jobb som kräver massor av mankraft men som nu börjar visa konkreta resultat. WBFSH kommer med sin rankning i oktober varje år som täcker en tolvmånadersperiod från oktober föregående år till sista september innevarande år i ett rullande schema år för år. FEIs egen tävlingsrankning kommer ut varje månad och årsrankingen löper med kalenderåret. 

    För första gången går det nu att jämföra de två rankningsystemen över samma tidsperiod, se artikeln i nummer 22 av Ridsport eller här

    I arbetet med att visa rankningen av förbunden disciplinvis gav Horsetelex databas även mer information såsom hur mycket de tre disciplinerna omsätter i prispengar i grova drag  samt hur många hästar som tävlar totalt sett fördelat per disciplin. Det har tidigare varit svårt att få en uppfattning om hur många hästar som de facto tävlar internationellt. Nu går det att kvantifiera tydligare. 

    Prispengar 

    Källa: 

    Horsetelex Results

     HästarWBFSH/ FEI* 
     SEK Samtliga tävlande hästar i FEIs klasser*) FEI/WBFSH-listor innehåller bara hästar med poäng efter placering
    Fälttävlan 26 928 000   4 020    5 061*)   *)Hästar ner till 1 p
    Dressyr 39 467 000    2 717    708*)   *)Hästar över 54 p
    Hoppning 852 807 000    25 812    5 056*)   *)Hästar med 5 p och mer


    Hoppning har en totalt dominerande ställning sett till fördelningen av prispengar.

    Fälttävlan har fler utövare än dressyren på internationell bas, det finns fler nivåer att tävla internationellt på. Dressyren har få internationella arrangemang under Grand Prix-nivå.

    Vilka förbund är det då som levererar hästar till respektive disciplin? Det kan vara värt att fundera över antalet tävlande hästar från respektive förbund när placeringarna diskuteras. Sett till mängden hästar med SWB stämplat i passet så klarar sig vårt svenska förbund bra.

    Hoppning

    SWB är den lilla turkosa 2-procents skärven, lika stora leverantörer som ISH, A.E.S och lite mindre än SBS och Westfalen.

    Så här stod sig förbunden i rankningen

    Dressyr


    Med antalet hästar levererade till internationellt tävlande är en plats på topp-10 för SWB riktigt bra.

    Så här stod sig förbunden i rankningen

    Fälttävlan


    Australien och Nya Zealand använder många rena fullblod som fälttävlanshästar och fullblodet är därför den andra vanligaste rasen. De klarar sig bra resultatmässigt men syns inte i WBFSH ranking.

    Så här stod sig förbunden i rankningen

    Källa: Horsetelex Results*)
    *)Not. Databasen är ett levande material, resultat läggs till och korrigeras, hästars stambokstillhörighet förändras då FEI-databasen innehåller både felaktigheter och saknar viss information. Summor och antal är därför att betrakta som ett avtryck den dagen sökningarna genomförts.
    Kring förbunden Berlin-Brandenburg, Brandenburg Anhalt finns flera oklarheter då hästar härifrån sedan några år registreras som Deutche Sportpferde. Genom Chilli Morning kommer förbundet högt i totalen för intjänade pengar men antalet hästar är för få för att förbundet ska vara representerat. I listorna ingår därför endast förbund med minst 1 procents av det totala antalet hästar. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden