Avelsnyheter
4 mars 2015 14:30
Ridsportplus

Hingstekåring i Herning

Idag börjar Dansk Varmblods stora hästfest - Hingstekåringen i Herning. Det är hingstpremiering men också mycket mer.

Hingstekåring i Herning
Dansk Varmblods avelsnämnd samlad inför mönstring på hård botten som inleds torsdag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I år är det nästan 80 hingstar som totalt sett ska mönstras. De delas upp i olika grupper (kallas Hold i katalog och tidsprogram) med 3-åringar, 4-åringar och 5-åriga och äldre hingstar. Dessutom specialmönstras hingstar med ädlare blod i stamtavlan under rubrikerna för förädlarhingstar. Dansk Varmblod håller nogrann kontroll över varje individs förädlingsgrad, andelen fullblod/arab i stammen, och vill inte se att den går under 25 procent. 

    Treåringarna mönstras på hårt underlag, en speciell asfaltgång ordnas på ridhusbotten där hingstarna får skritta och trava upp framför DVs motsvarighet till AVN, avelsledelsen, under ledning av Poul Graugaard och avelsledare Karina Christiansen. Innan selekteringen, frasortering, ska hingstarna ha visats i longering, löshoppning för hopphingstarna och lösgalopp för gångartshingstarna samt vid hand.

    De 4-åriga hingstarna rids i respektive disciplin samt mönstras vid hand, resultatet från deras 35-dagarsprov alternativt andra flerdagarsprov inverkar på om de får sitt slutliga godkännande eller inte. Det är också vanligt att 4-åringarna deltar i hingstklasserna och får poäng, dock utom tävlan, något som blir nog så förvirrande när resultatlistorna sedan publiceras. 

    I gruppen för 5-åriga och äldrehingstar finns de prestionsmeriterade hingstarna som tävlat och/elelr godkänts i andra förbund. Här gör svenska Dalwhinnie(SWB e De Niro-Rohdiamant, uppf Västra Hoby Stuteri) entré med ett fantastiskt fint avelsvärde från SWB och otaliga tävlingsmeriter med i bagaget.

    Under Hingstekåringen tävlas det inte bara med hingstar, det är 5-årschampionat för DV-hästar. De har kvalat som 4-åringar, går en runda i respektive disciplin med egen ryttare och sedan är det dags för testryttare. Förra året chamade Carl Hester alla men erkände att det var tufft jobb med så många testridningar. I år är det Charlotte Dujardin som rider och Carl Hester som kommenterar. Det blir en session att minnas med största säkerhet.

    Det är tävlingsklasser på alla nivåer, upp till 1,50-hoppning och GP-dressyr. Hela tävlingen är nationell, DV har försökt blidka Dansk Rideførbund för att få göra ett internationellt meeting av Herning men det blev nej. Poänggivningen i dressyrklasserna har alltid varit lit eåt det jippobetonade hållet och deltagande hingstar tenderar att vinna hur de än går. Hingstekåringen är ett stort marknadsföringevenemang för DV, det präglar alla moment.

    För besökare på plats gäller det att passa på att besöka stallarna, temporärboxar i en mässhall men fint pyntade med vårblommor, boxgardiner och stora posters på hingstarna som finns där. En bra chans att få komma närmare och se med egna ögon hur en rygglinje eller hasvinkel är. 

    Segerhingsten bland gångartshingstarna i KWPN köptes av Kristin Andresen, Norge och skulle visats i Herning men skadade sig. Handsome O kommer därför inte till start. Han och flera andra som missar får chansen på Efterkåring som sker den 15 april i år på Vilhelmsborg.

    Mycket av Hingstekåringen sänds i år på Clipmyhorse, vissa väsentliga moment kommer endast att finnas i arkivet, det vill säga blir tillgängliga i efterhand men inte i realtid.

    Huvudsida för Hingstekåringen

    Tidsprogram

    Delar av Dansk Varmblods katalog, hingstar (obs tung fil)

    Clipmyhorse Tidsprogram
    Clipmyhorse aktiv torsdag till söndag

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden