Avelsnyheter
3 mars 2015 14:12
Ridsportplus

Tre nya russhingstar

Ņrets första avelsvärdering för hingstar gav ett gott tillskott till russaveln. Av fem visade hingstar kunde tre godkännas! Till det tillkom också en ny ELIT-hingst i gotlandsfödde Darius Roll.

Tre nya russhingstar
Gundar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var ett litet antal startfält antalsmässigt, men desto bättre kvalitetsmässigt. Tre 3-åringar var anmälda där två kunde godkännas enligt rasvisa krav. Etta sattes Gerty Dahlbom Jonssons egenuppfödde Gundar, med 40 p. Det är en harmonisk hingst av utmärkt rastyp. På minussidan något tåvid, men med goda rörelser. I och med detta fick Dundar in sin förste son. Modern Lojstas Ina 4663 är som namnet säger född på Lojsta Hed, och ur ett möderne som inte är så väl representerat sedan tidigare på hingstsidan.

    Andraplacerad blev Dinkelsson, från Maria Amér i Visby. Det är en jämn individ som tilldelades 5×8=40 p, och som ansågs ha goda utvecklinsgmöjligheter. Fadern Dinkel är numera kastrerad, och är en av Maria Johanssons duktiga tävlingsponnyer i sportkörningens parklass, och moder Monega 4245 är ett diplomsto.

    5-årige Helix från Puser föll på mållinjen i fjol, men kom nu tillbaka med besked. Han tilldelades 41 p exteriört och har trots sina unga år fina meriter att falla tillbaka på. Bland annat segrade han bland 4-åriga körda  gångartsponnyer i Kvalitetsbedömningsfinalen i fjol, där han tilldelades höga poäng och fina vitsord. Med tävlingsmeriter som grund kunde han tilldelas GI tom 2017. Exact fick i och med det in sin  andre godkände son. Modern Hilla 3870 är ett diplomsto.

    Den sedan 2009 döde  Darius Roll 491 var född på Gotland, och därför valde hans ägare att hingsten skulle uppmärksammas för sin höjda värdebokstav på ön. Han betäckte under sin levnad 125 ston och lämnade bland annat en godkänd hingst, sex diplomston och en avkomma med meriter på 3-årstest, men det var framför allt för sin framstående travförärvning avelsvärderingsnämnden kunde tilldela honom ELIT postumt. Bland avkommorna finner man hela 29 st som har ett travrekord under 2-minuter.

    Resultat:

    3-åringar:
    1 Gundar e Dundar u Lojstas Ina 4663 e Juventus, uppf/äg Gerty Dahlbom Jonsson, Bunge. 98788=40 p, 120 cm-17,5, G tom 2015
    2 Dinkelsson e Dinkel u Monega 4245 e Ilead, uppf/äg Maria Amér, Visby. 88888=40 p, 124 cm-17 cm, G tom 2017

    Äldre hingstar:
    Helix från Puser f-10 e Exact u Hilla 3870 e Rival G, uppf Lina Runander, Klintehamn, är Stuteri Mariline, Näs. 89789=41 p, tävlingsmeriter, GI tom 2017
    Darius Roll 491, ELIT postumt

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden