Avelsnyheter
14 maj 2015 14:50
Ridsportplus

New forest-åring såld till USA

Den ettåriga, svenskfödda new foresthingsten Dimmans London är exporterad till USA, och är på väg till sitt nya hem hos Barbara Nelson, Stonefield Sportponies i North Carolina. I lördags startade resan från Sverige.

New forest-åring såld till USA
Den ettåriga new foresthingstren Dimmans London befinner sig just nu på väg till USA.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I tisdags flög London från Amsterdam till JFK Airport, och när han landade hade han ytterligare 90 mil kvar, och han beräknas vara framme i morgon.

    Dimmans London är ett samarbete mellan två uppfödare: Helena Grühb äger Londons föräldrar och är den som har sitt uppfödarprefix på honom, medan Pernilla Folkesson är den som London är född hos och även den som ägt honom hela hans tid i Sverige.


    Foto: Helena Grühb

    London har ett påbrå som heter duga, pappa är den mycket välmeriterade Dimmans Eros med bland annat individuella NM-medaljer i både hoppning och fälttävlan. Mamma Lady Jane är elitpremierad med en lång rad framgångsrika avkommor på sitt samvete – en av dem är tävlingsponnyn och avelshingsten Miclas Aristocrat RNF 195.
    – Tanken är att London skall visas fram till ”licensed stallion” på ”stallion performance test” om ett par år, berättar Pernilla Folkesson.

    New forest är ännu så länge ingen stor ras i USA, men förhoppningen är enligt Stonefield Sportponies att fler skall upptäcka denna pärla till ras. Totalt finns bara åtta godkända hingstar i hela Nordamerika. Av dem är mer än hälften födda i Europa.

    Försäljningen började med att Barbara Nelson skulle skriva en artikel om framgångsrika europeiska new foresthingstar till ett amerikanskt hästmagasin. På Brittiska new forestföreningens hemsida hittade hon en länk till ett blogginlägg på engelska som handlade om de svenska landslagen i fälttävlan. Där nämndes Dimmans Eros, och Barbara kontaktade Svenska new forestföreningen för att få bilder på Eros. Föreningen skickade frågan vidare till Helena Grühb.
    – Jag hade ingen aning om i vilken omfattning bilderna skulle användas, men skickade en hel hög med bilder på Eros och hans avkommor, berättar Helena.
    Med följde även en bild på Eros-sonen London, travandes i högt gräs.

    Barbara blev helt förälskad i Londons uttryck, och var även väldigt förtjust i prestationsstammen på moderns sida med Kantje’s Ronaldo som morfar och Carlo som mormorsfar. Eftersom Helena visste att London var till salu, hänvisade hon till Pernilla.
    – Vi har mailat fram och tillbaka sedan februari, säger Pernilla som skickat både bilder och filmer på London.
    Till slut bestämde sig Barbara för att köpa London, både för hans ”look”, härstamningen, gångarterna och släktingarnas meriter.
    – Utan att veta säkert är vi båda överens om att han bör vara en mycket bra hopponny, säger Pernilla.

    Helena Grühb hoppas att försäljningen av Dimmans London kan ge ringar på vattnet för andra svenska uppfödningar.
    – Kanske blir det så att engelsmän och amerikaner kollar lite mer på vad som finns till salu i Sverige, funderar hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden