Avelsnyheter
24 januari 2016 17:41

BWP klara för tredje fas i mars

Det belgiska avelsförbundet BWP har haft sin andra selekteringsfas för 3-åriga hingstar i Lier. Det blir lite över 40 som går vidare till att hoppas uppsuttet under tredje veckan i mars för slutligt avgörande om det blir en avelskarriär redan i år.

Årets första mönstring står BWP för den 21-23 januari med framförallt nyblivna 3-åriga hingstar med hoppstam till granskning. I år är det hingstar med namn på N som mönstras och fäder ur I- och J-årgången födda 2008/09 har sina första avkommor med. På Azelhof i Lier visades de vid hand, på hårt underlag och löshoppades.

Förbundets uppfödare fortsätter att visa många  söner till Elvis ter Putte(BWP f – 05 e Diamant de Semilly-Darco) helbror till Favorit Ask. I år togs sju stycken ut och fyra gick vidare till tredje fas. Bland de etablerade med fler än två uttagna återfinns Balou du Rouet som fick två avkommor vidare bland dem elegante Baloucash v/d Hunter med Cashman som morfar. Casalito och Clarence C fick också vars två söner vardera vidare. Caretino Gold-sonen I’m Joking, en slående skäck, såldes på auktionen för 32 000 euro.

Inshallah de Muze(BWP f -08 e Nabab de Reve-For Pleasure) har en avkomma vidare döpt till Nannan, såld på auktionen för 51 000 euro och näst dyrast. Inshallah är barnbarn till Narcotique de Muze II(SBS f -97 e Darco-Chin Chin). Hon har totalt fem godkända söner och är dotter till berömda stoet Querly Chin(BWP f -93 e Chin chin-Pachat II-Fleuri du Manoir).
Årgångskollegan I Am Moerhoeve’s Star(BWP f -08 e Kashmir van’t Schuttershof-Baloubet du Rouet) hade två avkommor med varav en gick vidare och han är ännu en Querly Chin-ättling. Sonen Nondeju JW med Erco van’t Rosakker som morfar har inavelskoefficient på 1,29 procent genom sin linjeavlade fader med dubbelt upp av Nabab de Reve.

Joris de Brabander ligger bakom flera av de många unghingstarna och är i framkant med allt vad embryotransfer och ny teknik heter. En av hans hingstar som valts ut till premieringen är Nibali van het Eikenhof efter Gemini xx med Toulon som morfar. Just Gemini xx är mer bekant som Gemini CL xx(f -08 e Good Twist –Noble Jay) alias en klon till hopphästen Gem Twist xx. Nibali är vidare till tredje fas och såldes för 33 000 euro på auktionen.

Auktionstoppen i år stod Zucchero d’Huryencourt(Zang f -13 e Zandor Z-Elanville) en hingst framtagen med embryotransfer. Han såldes för 64 000 euro och hans moder Linotte de Sohan har fått 31 avkommor med familjenamnet d’Hyrencourt där tre är godkända hingstar i SBS. 

Samtliga hingstar vidare till tredje fas
Auktionsresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden