Avelsnyheter
20 januari 2016 12:16

Rättegång pågår om KWPN-vinnare

Rättegången om Handsome O, segraren vid 2015 års premiering i KWPN, pågår i Holland. Han köptes på KWPN Select Sales för 300 000 euro och har sedan dess konstaterats ha "tuppspatt". Köparen Kristin Andresen kämpar för att få använda fler vittnen - KWPN försvarar sig och hävdar sin roll som mellanhand.

Rättegång pågår om KWPN-vinnare
Handsome O som segrare i Brabanthallen 2015. Kim Lundin

Rättegången hålls i Groningen i Holland och började den 18 januari och återupptas om en vecka. Tvisten handlar om att Kristin Andresen varken får lämna tillbaka hingsten eller får ekonomisk kompensation. Under de 11 månader som gått sedan köpet har inga steg från någon part inneburit ett närmande mot en lösning.  

Historien har böljat fram och tillbaka sedan hingsten Handsome O(KWPN f -12 e Johnson, Rousseau, uppf P. Oosterbosch) såldes via KWPNs hingstauktion KSS av bolaget Purioso Hoeve och Jan Brouwer.

Enligt norska Kristin Andresens inlaga till rätten upptäcktes Handsome Os problem med skritten, på norska hanetritt och på svenska tuppspatt eller tuppskritt, omedelbart efter att han levererats från Holland. Tuppspatt är enligt en veterinär idiopatiskt, det vill säga man vet inte helt säkert vad som utlöser det. Det kan vara antingen av muskulärt eller neurologiskt ursprung eller bero på sammanväxningar mellan den yttre tåsträckaren och dess senskida där den passerar hasen. Det är en åkomma som inte hindrar hästens användning som ridhäst men är en absolut oacceptabel defekt för en avelshingst. 

Här ligger Kristin Andresens grund för sin klagan då Handsome O var tänkt för avelsarbete inom DWB och inköpt för ansenliga pengar, 300 000 euro. 
– Handsome Os tuppskritt blev upptäckt under hans första dag på Katrinelund efter att han levererats på natten, berättar hon.
– KWPNs egen veterinär Hagendoorn kom till Katrinelund och menade att Handsome O var ok. Men när vi fick samlat externa sakkunniga professorer och Hagendoorn på Høigaard Hestehospital så var även han tvungen att erkänna att Handsome O har tuppskritt, fortsätter Kristin Andresen.

KWPNs pressmeddelande är det första avelsförbundet yttrat i saken. De hävdar sin roll som mellanhand framförallt mellan säljare och köpare i auktionsformen. Förbundet har själva använt expertis från universitetet i Utrecht och analyserat det blodprov som tas på alla auktionshästar. Deras linje är att hingsten inte hade någon defekt eller skada under auktionen men att Handsome O har det vid undersökningar i Danmark. 
Förbundet tar avstånd från det som de ser som ogrundade anklagelser.

För Kristin Andresen handlar det inte bara om en häst som inte är fullt frisk. Enligt inlagan framgår det att hon anser sig ha fog för att kunna bevisa att KWPN och säljaren fört henne bakom ljuset redan inför köpet. 

Nu kämpar advokaterna och Kristin Andresen för att få lov att kalla de vittnen som intygat under ed att de hört diskussioner om hingstens åkomma redan under premieringen och före auktionen. Kristin Andresen anser att det går att bevisa att både säljare och KSS kände till hingstens problem. I inlagan pekas på omständigheter som indikerar detta i tillägg till vittnesmål. KWPN och säljaren har motsatt sig att fler vittnen skulle höras.
– Vårt vittne har hotats, det är rena maffiametoder, meddelar Kristin Andresen.

På flera holländska websiter har ett av vittnena uttalat sig att hen endast återberättat vad hen fått sig till del och att det använts på ett olyckligt sätt. 

– Vi har hittat ett antal avkommor till Johnson med den här defekten så vi tror det finns en genetisk faktor med, menar hon.
Nu letar Kristin Andresen efter ännu fler halvsyskon till Handsome O som lider av tuppspatt. Historien om Handsome O är långt ifrån över.

KWPNs pressmeddelande

Not. Kristin Andresen är mer känd som norsk hingstägare med etablerat samarbete med danska stuteri Katrinelund. Hon äger både hopp-och dressyrhingstar. Tidigare Flyinge-hingsten Belamour köptes av familjen och har tävlats framgångsrikt av hennes dotter Alexandra Andresen med silvermedaljer på junior-EM både 2013 och 2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden