Avelsnyheter
9 februari 2016 13:15

Ann Hedlund har avlidit

En mångårig eldsjäl i ridponnyvärlden har lämnat oss. Ann Hedlund, Lilla Edet, avled i slutet av förra veckan i sviterna av ett benbrott, 88 år gammal.

Ann Hedlund har avlidit
Ann Hedlund i domartornet 1995.

Ann hade ett brinnande hästintresse med sig från uppväxtåren i Storbritannien, och här i Sverige bedrev hon tidigt en prestationsinriktad ponnyavel – långt innan det blev organiserat. Redan 1975 importerade hon ridponnyhingsten Bery Welsh Dragon till Sverige, och använde honom på sina egna ston. Under lång tid försökte Ann få till en seriös avel för korsningsponnyer i Sverige utan att få så mycket gehör för sina åsikter, men under årens lopp vände till slut vinden.

Avelsföreningen Svensk Ridponny (ASRP) bildades 1990 av Ann och några ytterligare entusiaster, och Ann fungerade med sin enorma kunskap om härstamningar som föreningens ”frågelåda”. Grunden till den stambok och det register som ASRP har idag var det Ann som byggde upp – något hon arbetade heltid med i åtta år, helt ideellt, bara för sitt stora intresse för ponnyavel i stort och ridponnyavel i synnerhet.

Maria Fernström, ordförande i ASRP’s avelsråd, berättar att hon känner stor tacksamhet för Anns insatser.
– Inte bara då hon själv var aktiv i ASRP, utan även efteråt som kunnig i så många områden, säger Maria när hon nås av beskedet om Anns bortgång.

Ann var aktiv på hästryggen till för bara några år sedan då en olycka hindrade henne från att fortsätta rida. Men intresset för härstamningar och tävlingsresultat hade hon med sig in i det sista, och hon hade tack vare internet full koll på vad som hände i häst- och ponnyvärlden.
Efter sig lämnar Ann barn, barnbarn och hunden Vilde.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden