Avelsnyheter
10 februari 2016 10:07
Ridsportplus

Hingstvisningspremiär i Tyskland

Ridsport har varit på Paul Schockemöhles hingstvisning i Vechta, Tyskland. Hingststationen håller ingen visning i Sverige i år utan bussar ner intresserade kunder som fått inbjudan. En visning som bjöd på fina hopphingstar och vacker fux med gång.

Hingstvisningspremiär i Tyskland
FOR ROMANCE II och FASINE helsyskon(Old e Fürst Romancier - Sir Donnerhall I). Fasine vann Bundeschampionatet med Isabel Freese för 6-åriga hästar i höstas. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I ärlighetens namn var inte Paul Schockemöhle först på plan med hingstvisning i år. Holsteinerförbundet och Celle, Gestüt Bonhomme med flera har redan visat. Schockemöhle gör två visningar i Vechta och söndagen 7 februari var första chansen. Det var gott om svenskar på plats även om bussresan arrangeras först till nästa visning. 

    Visning i Vechta betyder fullt hus i Oldenburgförbundets stora hall som delas av alla stora hingststationer i området. Lite annorlunda mot Sverige där Flyinge AB i sitt avtal med PS Flyinge & Partners AB skrivit in exklusivitet för hingstvisningar – som nu inte blir av. Det går inte att hyra Stora Hallen ens om någon skulle vilja arrangera hingstvisning.

    Det är nästan tre timmar med välregisserad presentation av valda delar ur stationen stora program som visas upp. Först ut löshoppning över en mycket stadig, inbjudande serie sedan kommer en myriad av funktionärer, fort fort försvinner bommar och murar ut för att sedan komma in igen som tre stadiga hinder. 

    Sista bommen ut med språng, fantastiskt snabba funktionärer


    QUANTOS(Zang  f -13 e Quasimodo Vd Molendreef – Cavalier (Mister)) Segrande hopphingst i Mecklenburg där Schockemöhle visade många i år. Alla söker goda söner till Quasimodo, pappa till Hello Sanctos, och hans helbror Action-Breaker.

    KANNDARCO(Old f -13 e Kannan – Darco) visades löshoppad, alla söker en arvtagare till Kannan. I SF finns det 33 godkända söner födda 2001 och framåt men sporten ”har tagit” de flesta. Majoriteten är tävlingshästar mer än i avelstjänst.


    VILANCIO(Old f – 11 e Vitalis – Lancet) Nu 5-årige Sverigebekantingen Vilancio har utvecklats väl, han har ett fint 30-dagarsprov med i bagaget. 

    DRAGON HILL(Rhen f -11 e Damon Hill – Sandro Hit) är förvisso godkänd i Sverige. Kanske hade det varit intressant att fråga sig varför han inte är det i DWB? Dragon Hill blev accepterad i Herning 2014 men har ej gjort 10-dagarsprovet eller testats vidare. 


    Bordeaux(KWPN f -06 e United-Gribaldi) Han är faktiskt hingsten som gör allt, levererar i aveln och debuterade nyligen i nationella korta Grand Prix-programmet med seger tillsammans med Eva Möller. Avkommorna är inte alltid de mest slående men nästan genomgående med god mekanik och bra temperament. I KWPN var återigen de visade sönerna verkligt fina.


    CHACOON BLUE(Meckl f – 09 e Chacco-Blue – Cartoon) gick unghäst-VM 2015 med en del fel, visar upp sig fint.

    FEINRICH(Old f – 13 e Fürst Heinrich – Sir Donnerhall I) segrade i Mecklenburg i höstas. Han har berömda halvsyskon med For Romance I och Fasine från det det linjeavlade stoet Gesina med en inavelskoefficient på 5,1 procent från dubblering på Donnerhall och Sandro. Den här gossen kanske har framtiden för sig men levde mekanikmässigt inte upp till förväntningarna och var massiv redan nu. Hans jämnårige halvbror For The Future, helsyskon till For Romance I och  II samt Fasine, var segrare i Oldenburg.


    FOUNDATION(Hann f -08 e Fidertanz – De Vito) utvecklas fint som dressyrhäst och levererar bättre i avel än väntat. Ett verkligt kvitto är att han kliver in bland de 1-procent bästa tyska hingstarna indexmässigt. Matthias Rath visade endast Foundation.


    VIVALDI(KWPN f -02 e Krack C – Jazz) hyllades i KWPN som keur och förärvningen är ingenting annan än makalös. Även om det inte sägs rakt ut, det är lite som att svära i kyrkan, Vivaldi är den nye Jazz. Otrolig mekanik, bättre psyke och exteriör delas ut till avkommorna.


    DIATENDRO(Hann f -11 e Diarado – Contendro I) vacker och storhoppande, linjeavlad på Contender.


    CALIGULA PKZ(Westf f -03 eCornet Obolensky – Lord Calando) en vacker hoppfantom som gjorde sin första säsong i aveln 2015  efter en sportkarriär.


    TAILORMADE TOP GEAR(Old f -12 e Totilas – Don Frederico) En vacker Totilas-son som Heike Kemmer talade sig varm för. Gångartsmässigt är han inte en av de bättre, lika ridbar som de allra flesta. Förra årets svenska succé Total Hope hade inte drömexteriör men mekanik och ridbarhet i överflöd, ett bättre val.

    SAN AMOUR(Old f -04 e Sandro Hit – Plaisir d’Amour) Den svarte store skönheten är nog en rysare att visa upp för Anja Engelbert då han alltid stökar på ett eller annat sätt. San Amour är inte rolig att se på men förärver sig otroligt bra, mängder med fina avkommor som blir bra dressyrhästar. 


    FOR ROMANCE II(Old f – 13 e Fürst Romancier – Sir Donnerhall I) Helbror till vinterns framgångsrikaste fadershingst på de tyska premieringarna For Romance I. Samma fina lätta typ men tyvärr mycket tråkigt visad då hingsten kröp bakom hand konstant i nästan alla moment – när han inte spände till och var över tygeln. 


    Nestorn BALOU DU ROUET(Old f -99 e Baloubet du Rouet – Continue) Kommentarer överflödiga, gör succé i avelsförbund överallt.


    FÜRST JAZZ(KWPN f -13 e Fürst Romancier – Painted Black) En ung hingst ur samma möderne som Zuidenwind och vilken hingst. Lätt i modellen, rörlig, fina bakben och ett fint uttryck, lite valpig men det får man vara under ryttare i februari som 3-åring. Visningens riktigt stora behållning. För att denna yngling ska vara aktuell för ett-sto-licens i Sverige krävs att han snarast gör ett flerdagarsprov med godkänt resultat.


    SIR DONNERHALL(Old f -01 e Sandro Hit – Donnerhall) som alltid visad av superproffset Eva Möller som kollar sin skugga för att se om formen är rätt. Kanske är den tyska speakern Sir Donnerhalls allra största fan. En hingst vi förmodligen aldrig får se piaffera.


    VITALIS(KWPN f -07 e Vivaldi – D-Day) Den förlorade sonen har återvänt från USA sedan Lone Bøgh Henriksen köpte honom i höstas. Vitalis fick äran att stå för slutnumret på visningen något hans avelsresultat berättigar honom till. Hingsten är idag tyvärr en annan häst än den ädle, högelegante yngling som var i final i unghäst-VM med Charlotte Jorst som 6-åring. Hans rörelsemönster är återhållet idag men de ärftliga egenskaperna tack och lov intakta.

    Hela hingstkollektionen på Paul Schockemöhles hemsida.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden