Avelsnyheter
10 februari 2016 07:30
Ridsportplus

Hopphingstar i kubik

Det visades mer än de sex hopphingstarna som kom till premie-ringen i KWPN när det var så kallad Kampionskeuring i Brabanthallen i 's-Hertogenbosch. Se vårt bildspel med fler exempel på några av framtidens avelsmatadorer eller sportfantomer. Bara tiden kan utvisa vilka som egentligen är bäst.

Hopphingstar i kubik
Snygge 326 Ike e Zavall VDL-Carthino Z får som vi tidigare rapporterat adress på Eklunda Stuteri. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De hingstar som slutligen fick entrébiljett till flerdagarsprovet var hela 51 stycken men i december mönstrades 323 hoppstammade hingstar. Från början fanns det över 130 olika fadershingstar, unge Etoulon VDL hade flest med 13 avkommor följt av Cardento, Zirocco Blue VDL som blivit keur och I’m Special de Muze som alla tre hade vars tio. I slutändan var det Kannan med fyra avkommor vidare som blev mesta fader medan Toulon och sonen Etoulon VDL dominerade kvalitetsmässigt.

    Nedan visas hingstar som på ett eller annat sätt är intressanta att titta närmare på, både accepterade och ratade. Det finns idag ett förbund till varje hingst om man så vill.

    82 Cash Z e Chellano Alpha Z-Vingino är efter Zangersheides Chellano klon. Han fick nej på grund av sin hoppteknik.


    130 Interabel BH e Diamant de Semilly-Darco  Otroligt härlig hoppteknik och fin exteriör 


    139 Impressive VDL e Douglas-Contender Bilden gör inte hingstens hoppteknik rättvisa, här talar vi kvicksilver-reflexer och bra höjd över hindren.


    142 I’m a Star e E-Star-Cardento Intressant första son från E-star, Big Stars första godkända son i KWPN


    161 Iniesta M e Entertainer-Amaretto I Ur unge Warrant-sonen Entertainers första årgång


    163 Ikoon e Entertainer-Canturano Även denne Entertainer-avkomma togs ut till flerdagarsprov.


    73 Itodinus PP e Etoulon VDL-Gran Corrado En av tre Etoulon-söner som gick vidare, notera frambenen. Vart annat språng var perfekt, andra var så här. 


    181 Important Style VK e Falaise de Muze-Calvino Z KWPN ville verkligen ha in de tre Falaise de Muze-sönerna trots att de var märkbart påverkade av den annorlunda miljön. 
    – Det kommer att fungera bättre för dem i flerdagarsprovet, vi vill gärna testa dem, vi ser mycket sport i de här hingstarna, sa Cor Leuffen.


    186 Drake e Fusain du Defey-Papillon Rouge Skimmeln hade gått till premie-ring om han varit född i KWPN, så bra hoppade han. Nu blev det flerdagarsprov. Han står högt i blod, 80,66 procent i fördlingsgrad, och är en högintressant representant för nytt blod till KWPN. 


    219 Ikarov e Kannan-Indoctro Hela europa söker efter den bästa Kannan-sonen, nu har KWPN bjudit in fyra till test.


    289 Interest e Toulon-Nimmerdor Ännu en storhoppande Toulon-son togs vidare.


    294 Inferno de Landetta e Untouchable-Burggraaf En fantastisk hopphäst med nästan 50 procent förädlande blod.


    66 Indian Gold e Cassini Gold-Germus R Den enda av de tre Cassini Gold avkommorna som gick vidare. Samtliga tog sig till tredje besiktning i kraft av fin exteriör och rätt hoppegenskaper men för två tog det stopp på grund av mödernets bristande prestationer. 


    7 Ice Breaker RV e Action Breaker-Clinton Han gick inte vidare men kommer garanterat att hitta till ston via något annat förbund. Härlig hoppteknik, snabb, lätt i typ och med totalt hinderfokus. 

    Fakta: Så här går KWPNs premiering till

    KWPN gör en första selektering december av mellan 500-600 2,5-åriga hingstar
    Om de uppfyller kraven på exteriör, meriterat möderne och hopp- eller gångartsegenskaper tas de ut till en andra selektering.
    Det kallas andra besiktning och sker i Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch
    Hingstarna visas disciplinvis i grupper om 7-9 indelade efter stam.
    Under andra besiktning visas alla lösa i buren. Det är en oval bana inne i arenan där de rundade kortsidesväggarna är täckta och långsidorna består av stålrutgaller. Buren har nästan 3 m höga väggar och ger hingstarna ro att löshoppa eller visa gångarter löst.
    Varje grupp går på ring, nämnden meddelar vilka som gått vidare till tredje besiktning, de som går vidare uppfyller minst exteriör- och sportkrav.
    Tredje besiktning är visning vid hand, uppställning, skritt och trav inne i stora arenan.
    Nämnden meddelar sedan när varje ring är inne tillsammans vilka som går vidare till flerdagarsprov och eventuellt tas ut till premie-ring. De som faller ifrån här gör det antingen av veterinära orsaker (röntgen-avvikelser) eller för att mödernet saknar tillräckligt mycket prestationer. Modern får tillgodoräkna sig att hennes son kommit till tredje besiktning.
    Kampionskeuring eller premie-ringen på svenska är de uttagna finalisterna, ofta 3-8 beroende på kvalitéten i årgången, liknar tredje besiktning. Placerade ett till tre får gehäng, segraren koras med buckla och täcke, blommor och champagne. Publikens jubel brukar vara öronbedövande.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden