Avelsnyheter
6 februari 2016 20:34
Ridsportplus

”I en egen klass från start”

Så beskrev ordförande Bert Rutten från KWPNs hingstkommission segerhingsten efter Apache-Vivaldi och hans kollegor nickade instämmande.

”I en egen klass från start”
KWPNs hingstkommission svarar tålmodigt på alla frågor

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När kommissionen bestående av Bert Rutten, Marian Dorresteijn, Reijer van Woudenbergh och Wim Versteeg summerar årets hingstpremiering är de alla ense om att årets segrare var speciell.

    – Han har glänst i varje moment från första till sista varvet och bara blivit bättre, han var en helt överlägsen segrare, menade Rutten och fick medhåll.

    Årets upplaga innehöll som alltid många hingstar vars första avkommor visades upp. KWPN betonade att de väldigt gärna vill prova avkommorna till de unga hingstarna men att de måste uppfylla kvalitetskraven på prestationer i mödernelinjen, exteriör, gångarterna och karaktären.
    – Vi har fått med ett antal som fyller alla krav och kompromissar inte, sa ordföranden som kommentar till de tre som försvann i tredje besiktningen.
    – De som vi tar till andra besiktning är samtliga goda sporthästar, de vi tar vidare till tredje besiktning fyller kraven på en avelshingst som individer. Om de inte kommer vidare till flerdagarsprovet handlar det oftast om brist på prestation i mödernet, förklarade Marian ’Dorresteijn.
    Ur den stora gruppen med Wynton och Jazz-avkommor var det bara en som gick vidare något som berodde mer på för lite prestationer än på deras egenskaper och visningen i ringen.

    Så här kommenterade Bert Rutten de åtta finalisterna i premie-ringen


    1 359 Igor e Apache-Vivaldi
    – Hans mor var högt bedömd med egna tävlingsmeriter, han var en alltigenom komplett häst sett till sina gångarter, en fullständigt överlägsen segrare. Exteriört långlinjerad, med lite längre rygg och hals än de flesta.


    2 473 Ierland e Dream Boy-Jazz, såldes till Helgstrand Dressage efter premieringen
    – Han har riktigt bra exteriör, det konstaterade vi på första besiktningen men var inte helt klar i gångarterna då. Vi är helt förbluffade över hur han har utvecklats sedan dess, bättre och bättre  för vajre visning, till och med idag. Han rörde sig med mycket kraft och det finns mycket prestation i möderne-stammen.

     
    3 427 It’s a Pleasure e Dark Pleasure-Blue Hors Zack
    – Vi är alla imponerade av lättheten i hans rörelser i varje visning. När han var i buren så hördes hans hovar inte, han är även lättare i typen, vilket är bra. Idag så blev han trött i premie-ringen, luften gick ur men vi hade sett så det räcker.

    4 357 Iniesta VDT Apache Ferro
    – Hingsten hade massor av kraft i rörelserna, han höll uppe bakbensaktiviteten även i långsamt tempo, det tyder på en stark konstititution vilket är viktigt. Mödernet är riktigt bra så modern är helsyskon med gokände gångartshingsten Osmium.


    5 373 Idool N e Bordeaux Jazz
    – Hingsten kommer från en mycket stark stostam. Gångarterna präglas av massor av kraft och bra register. Han behåller lättheten i rörelserna trots sin kraftfulla gång. En långlinjerad häst med mycket unghäst över sig ännu, precis som det ska vara, han använder sin kropp på rätt sätt.


    6 424 Indiana Jones Platinum e Cupido-Special D
    – Stoet gick medelsvår och gjorde stotest med bra resultat. Han rörde sig uppåt, konstant i uppförsbacke,i trav och galopp, alltid rätt riktning i kroppen. Hans far Cupido har betäckt lite så det finns få avkommor, så utfallet var extra bra med flera till andra besiktning.

     
    7 408 Incredible e Charmeur-Gribaldi
    – Hingsten Ziesto kommer ur stostammen. Han har massor av kraft i trav och galopp med bra avtryck, exteriört var han lite lång i bakbenen men använde sig på rätt sätt.


    8 431 Inferno M e Davino V.O.D.-Jazz
    – Han kommer från en mycket prestationsinriktad stostam, det finns många sporthästar i stamträdet.Han hade en elegans över sig och rörde sig med lätthet,

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden