Avelsnyheter
4 februari 2016 17:46

KWPN korade hopptalanger

När KWPNs hingstpremiering för hoppstammade hingstar i Brabanthallen i 's-Hertogenbosch är klar. Kvalitén på årets ynglingar var skyhög och kraven har blivit ännu tuffare. 51 hingstar är klara för flerdagarsprov om ägarna så vill. Segrande In Between var ett exempel på hur en atletisk och rektangulär häst ser ut.

KWPN korade hopptalanger
Segrande In Between med sina uppfödare från De Radstakke stallet Kim C Lundin kim@witnet.se

KWPNs hingstpremiering mönstrade hoppstammade hingstar i löshoppning under onsdag och torsdag. Torsdag avslutades med auktion och premie-ring samt hingstklasser för de äldre årgångarna.

Under torsdagen visaded fem grupper med hingstar och där sållades 23 stycken ut till den tredje besiktningen. Den är viktig även om det inte skulle bli biljett till flerdagarsprov då det räknas som en merit för stoet att ha fått en hingst till denna nivå.

Efter tredje besiktning återstår 51 som blivit premierade vilket i KWPN innebär att de fått tillträde till flerdagarsprovet i vår eller höst.

KWPNs avelsvärderingsnämnd bestående av Cor Leuffen, Hester Klompmaker och Wout-Jan van der Schans med Wim Versteeg som ständig administrativ medlem var nöjda med den slutgrupp de fått fram.
– I år har vi en otroligt hög andel hingstar som inte bara fyller kraven på god hoppteknik och korrekt exteriör, i år har vi desstom en mycket större andel med smått fantastiska stammar, fäderne och möderne, kommenterade Wim Versteeg.
Han vet, det stora faktaunderlag som finns om varje hingst är hans verk.

Det blev ett knippe nya fadershingstar blandat med äldre etablerade som fick stå för premie-ringen i KWPN i år. Överst på podiet stod en publikfavorit nummer 284 efter Toulon-Berlin döpt till In Between, en riktigt fräck hopphingst, välutvecklad, smidig med utmärkta reflexer och fin språngkurva.

Han fick sällskap av två söner ur Etoulon VDL och Dexter Rs första årgång. Andraplacerade nummer 124 I.Willie R 58 efter Dexter R, en välutvecklad och vacker fux, gick ut som första nummer på KSS auktionen, såld för bara 70000 euro. Han var essensen av sin uppfödare Stal Roelofs uppfödaransträngningar. Deras fyra fina stostammar förenades alla i hingsten.
Trean nummer 166 Itoulon van de Katenhorst stannar hos ägaren VDL Stud. Stuteriet hade även fjärdeplacerade Bubalu VDL-sonen Ivaro och äger fadern till femteplacerade 12 Inferno U e Arezzo VDL-Ukato. Sjätte och sista placering i premie-ring gick till den rörlige Kannan-sonen Idrigill van de Groote Kamps med Indoctro-möderne.

Totalt sett fick ett gäng unga hingstar såsom Entertainer, E-star, Elvaro, Dortmund, Dexter R, Etoulon VDL och Falaise de Muze med flera avkommor till flerdagarsprov. Totalt togs 51 till status accepterad för prov, det som i Tyskland kallas licensierad eller premierad.

Etoulon VDL hade många avkommor till visning och fick fyra vidare, de var samtliga atletiska, goda reflexer och med ett klart fokus på hinder även om de typmässigt inte var så ensartade. Tredjeplacerade 166 var en gosse som fångade ögat så fort han kom in i ringen och det varade hela visningen igenom. Fuxen I.Willie R 58 visade otroligt konsistenta språng rakt igenom, kvickt från backen och mycket sansad i hur han tacklade utmaningen.
Segrande In Between skulle kunna användas för att exemplifiera hur en atletisk hingst ser ut, ett verkligt fysiskt praktexemplar som hade ett fantastiskt hinderfokus. Han drog ner spontana applåder från publiken och bilderna gör honom inte riktigt rättvisa.

De sex finalisterna i premie-ring

Segrare 284 In Between e Toulon-Berlin

Andra plats  123 I.Wellie R 58 e  Dexter R-Mermus R

Tredje plats 166 Itoulon van de Katenhorst e Etoulon VDL-Corland

Fjärde plats  032 Ivaro e Bubalu VDL-Quidam De Revel

Femte plats 12 Inferno U e Arezzo VDL-Ukato

Sjätte plats 218 Idrigill Van De Groote Kamps e Kannan-Indoctro

Resultat 

KWPN Stallion Show, huvudsida

Tidsprogrammet onsdag – lördag

Samtliga hopphingstar med stam, auktionshingstar med film och stammeriter

Startlista onsdag med gruppindelning

Startlista torsdag med gruppindelning

Samtliga dressyrhingstar med stam   auktionshingstar med film och stammeriter

KWPN TV (kräver abonnemnag)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden