Avelsnyheter
3 februari 2016 23:20

KWPN sållade ordentligt

När KWPNs hingstpremiering började på onsdagen med hoppstammade hingstar i Brabanthallen i 's-Hertogenbosch stod två saker klart. Kvalitén på årets ynglingar var skyhög och kraven har blivit ännu tuffare, 35 hingstar gick vidare till 3:e besiktning. Där sållades det igen.

KWPN sållade ordentligt
Snygge Zavall-sonen Ike kommer till Sverige och Eklunda Stuteri. Kim C Lundin kim@witnet.se

KWPNs hingstpremiering mönstrar hoppstammade hingstar i löshoppning under onsdag och torsdag. Torsdag avlutas med auktion och premie-ring samt hingstklasser för de äldre årgångarna.

Från dagens över 85 visade hingstar sållades först 35 ut till den tredje besiktningen. Den är viktig även om det inte skulle bli biljett till flerdagarsprov då det räknas som en merit för stoet att ha fått en hingst till denna nivå.

Efter tredje besiktning återstår 29 som blivit premierade vilket i KWPN innebär att de fått tillträde till flerdagarsprovet i vår eller höst. Imorgon visas ytterligare fem grupper med lite över 40 hingstar.

KWPNs avelsvärderingsnämnd bestående av Cor Leuffen, Hester Klompmaker och Wout-Jan van der Schans med Wim Versteeg som ständig administrativ medlem presenterade sina slutsatser efter två-tredjedelar av startfältet.
– Vi är otroligt glada för att vi idag fick se unga hingstar hoppa naturligt, utan att vara preparerade. Vi har skickat en stark signal till tränare och hingstvisare att det vi vill se är hingstarnas naturliga förmåga och inget annat. Det var en viktig dag för oss, förklarade Leuffen. 
– Det innebar visserligen att tidsschemat sprack då vi var extra angelägna om att ge alla hingstr tillräckligt mycket tid och så många chanser de behövde för att komma till sin rätt, fortsatte han.
– Bland de hingstar vi valt ut idag finns det individer från flera olika förbund, alla är välkomna här om de klarar kraven och det var det flera som gjorde.

Regelverket säger att bara hingstar grundregistrerade i KWPN kan tas ut till premie-ring, fanns det då någon som nämnden kunde tänkt sig  att ta med bland de utlandsregistrerade?
– Jo, nummer 208 Naico e Indoctro-Baloubet du Rouet hade varit intressant, han är helbror till  Hello M”Lady som tävlas av Scott Brash, Naico har visat sig fint.
– Vi är glada för att ha många Kannan-avkommor accepterade för flerdagarsprov, vi har många fler än vad SF själva har, det är högintressant. Sedan är det viktigt att ge hingstar efter unga fadershingstar chansen och det gör vi med två Dexter R-avkommor liksom E-star, Elvaro och Dortmund-avkommorna.

Under dagen har fler hingstar utmärkt sig lite extra, påfallande många har visat mycket spritt i benen och barnsligt humör, precis som det ska vara. Ingen hingst misslyckades men några uppvisade inte den försiktighet som är ett absolut krav.

Svenska AVNs holländske hopprepresentant Pieter Kerstan hade flera favoriter som blev uttagna till premie-ringen. Bland övriga a fanns 139 Impressive VDL e Douglas-Contender, en mäktig hingst som tog sig an hoppmomentet med stor självklarhet. 

Från Eklunda Stuteri kom Lena och Benny Zeiloth för att titta på sin nyinköpta hingst nr 326 Ike e Zavall VDL-Carthino Z-Chin Chin. De deläger tillsammans med den store holländske uppfödaren och hingsthållaren Egbert Schep.
Ike var en av de hingstar som glänste mest i sin hoppning i första selekteringen före jul. Här i Brabanthallen fick han mycket lovord för sin hoppning men föll i tredje besiktning på sin ännu unga och omeriterade mödernelinje.
Ike är tänkt för Sverige och svenska stoägare, en rörlig hingst med fin exteriör och fantastisk hoppning i kroppen. 

Torsdag morgon fortsätter KWPNs premiering kl 8.
Uttagna till premie-ring
032 IVARO e BUBALU VDL-QUIDAM DE REVEL

123 I.WELLIE R 58 e  DEXTER R-MERMUS R

218 IDRIGILL VAN DE GROOTE KAMPS e KANNAN-INDOCTRO

Resultat Dag 1

KWPN Stallion Show, huvudsida

Tidsprogrammet onsdag – lördag

Samtliga hopphingstar med stam, auktionshingstar med film och stammeriter

Startlista onsdag med gruppindelning

Startlista torsdag med gruppindelning

Samtliga dressyrhingstar med stam   auktionshingstar med film och stammeriter

KWPN TV (kräver abonnemnag)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden