Avelsnyheter
2 februari 2016 07:55
Ridsportplus

Ny rankning på väg

För alla kalenderbitare med avel som största intresse kommer det en glädjande nyhet i veckan. Holländska Horsetelex är åter först med att introducera en innovation inom rankning av sporthästar och deras faders- och moderslinjer.

Ny rankning på väg
Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hösten 2014 startade det holländska företaget bakom härstamningsdatabasen Horsetelex ett ambitiöst projekt med att komplettera FEIs poängranking med en baserad på prispengar. Sedan 1 oktober 2014 har företaget matat in resultaten för samtliga FEI-evenemang inom hoppning, dressyr och fälttävlan. Inte bara hästarna som placerat sig utan alla som deltagit. Det innebär att alla resultat från 1-stjärniga evenemang till mästerskap finns i databasen.

    Förutom att ge en bild av vilka hästar som tjänat mest prispengar kommer det även fram framgångsrikaste fadershingst, morfar, ryttare och avelsförbund. För första gången går det också att få fram ungefär hur stora avelsförbunden är räknat till antalet hästar i sporten. Detta belystes i en artikel i Ridsport i oktober.  Det belgiska företaget Hippomundo gör en snarlik ranking utifrån sin härstamningsdatabas. När de två databaserna jämförs för 2015 blir det tydligt hur många fler resultat som finns lagrade i Horsetelex, det syns på antalet registrerade avkommor till topphingstarna och de intjänade summorna.

    För hoppningen blev jämförelsen intressant mellan den konventionella rankingen som WBFSH gör baserat på FEIs rankingpoäng.

    Rankingjämförelse Avelsförbundens placering enligt WBFSH respektive Horsetelex 1/10-14 – 30/9-15

    Ranking

    WBFSH

    Horsetelex euro

    Förbund

    De sex bästa

    Totalt intjänade prispengar

    Intjänade prispengar /antal hästar

     

    Listplacering

     

    AES

     6   

    10

    1

    SBS

     3   

    5

    2

    Westfalen

     8   

    8

    3

    BWP

     5   

    3

    4

    Holsteiner Verband

     1   

    4

    5

    Oldenburg-International

     12   

    9

    6

    KWPN

     2   

    1

    7

    Hannover

     7   

    7

    8

    Zangersheide

     10   

    6

    9

    Irish Sport Horse

     13   

    13

    10

    SWB

     11   

    12

    11

    Selle Francais

     4   

    2

    12

    Oldenburger Verband

     9   

    11

    13

    Nu går Horsetelex tillsammans med tre avelsförbund och inspel från ryttare, tränare och avelsledare ett steg vidare för att skapa ännu bättre informationsvärde för de som prenumererar på deras tjänst. Delvis därför att de med arbetet med att mäta via prispengar insett att det ger alltför snarlikt resultat. Det beror på att FEI delar ut rankingpoäng efter hur mycket prispengar som delas ut i klassen. Poängen delas dessutom ut oavsett om klassen hade 20 eller 60 startande. En svaghet med FEIs poängsystem är dessutom att det börjar först ganska högt upp i klasserna, i 1,45-hoppning respektive Grand Prix för dressyr.

    Horsetelex lanserar  två nya rankingbegrepp som baseras på resultaten i samtliga internationella klasser, hoppklasser från 1,30 och motsvarande lilla rundan och uppåt i dressyr. Det nya rankingsystemet delar ut poäng inte bara baserat på placeringen utan också med hänsyn till hur det gick. En 10:e placering i FEIs system ger samma poäng oavsett om det var en nollrunda eller 12 fel. I det nya systemet belönas varje hopprunda med poäng i förhållande till hur bra den var, få fel och snabba tider belönas.

    De nya ranking-värdena heter ISV (International Sport Value) och IPV (International Progeny Value). Det första värdet ISV rankar hästar, ryttare och stamböcker baserat på det nya poängsystemet. IPV räknas fram genom att summera ISV poängen för avkommor till hingstar och ston och sedan ranka dem oavsett deras stambokstillhörighet.

    När rankingen kommer ut kan den visa tidigare vilka unga hingstar om levererar genom att lägre klass nu tas med i beräkningen.

    Mer rapport kommer när indexen publicerats, lansering sker under KWPN Stallion Show.

    Avelsförbundens andel av antal tävlande hopphästar  1/10-14 – 30/9-15

    Förbund   

     Antal hopphästar

    AES

     421

    SBS

     705

    Westfalen

     901

    BWP

     2 767

    Holsteiner Verband

     2 798

    Oldenburg-International

     885

    KWPN

     4 706

    Hannover

     1 215

    Zangersheide

     1 454

    Irish Sport Horse

     534

    SWB

     588

    Selle Francais

     4 157

    Oldenburger Verband

     836

    Övriga

     3 845

    Totalt

     25 812

    Horsetelex resultatdatabas har en del öppet innehåll och en del som är tillgängligt via prenumerationer. För medlemmarna i Holsteinerförbundet, SF och SBS erbjuds inloggning som del av medlemsskapet.

    Vi kommer att presentera den nya rankingen så snart den släpps för prenumeranter.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden