Avelsnyheter
20 mars 2016 10:41

Hästak satsade danskt

Hingsthållaren och uppfödarna bakom namnet Hästak, Anders och Christina Kjellson, satsar på fler hingstar. Under DWBs vårauktion i Herning så blev det en nygodkänd 3-årig hopphingst inropad. (Uppdaterad)

Hästak satsade danskt
Casanova Hästak har imponerat på många svenska uppfödare med sin hoppning. Nu flyttar han till USA. Arkivbild: Kim C Lundin

På svenska bruksprovet fick de sin egen uppfödning Triton Hästak 1330(SWB f – 12 e Cabachon-Winningmood van de Arenberg) godkänd som tillskott till hemmakollektionen. Det gick inte vägen för deras andra visade hingst Sensation Hästak, hoppdomarna gav inte tillräckliga poäng till den smidiga hopparen med fin stam.

Nu var Anders och Christina Kjellson som brukligt på plats i Herning. Hästak har under flera år samarbetat med Stald Cajus och Stutteri Katrinelund och var hingsthållaren som försåg Sverige med sperma från storheter som Heartbeat och Skovens Rafael med flera.

Det blev ett inrop för 160000 DKK av den nypremierade CC Casanova (DWB f -13 e Cosmeo-Diamant de Semilly, visare/uppfödare: Carsten Carstensen, 6230 Rødekro) som hoppade riktigt bra på visningen för nämnden under fredagen. Som den danska avelsledaren kommenterade ”en velspringende, smidig hengst med god avstamning”. Stammen är välbekant för Hästak som haft både far och morfar i sitt hingstprogram under tidigare år. Casanovas moder Diana förenar två giganter i Diamant de Semilly och Quidam de Revel. Mödernet är prestationsinriktat både sport- och avelsmässigt med både tävlingshästar och godkända hingstar.

För ett fullt godkännande i DWB för betäckning i år krävs ett 10-dagarsprov på Vilhelmsborg med insyning idag. Uppdatering:
– Casanova är inskriven till 10 dagars test och ska visas riden i eftermiddag, sen åka iväg till testen på Vilhelmsborg, berättar Christina Kjellson.
– Han har fått nytt namn, det bli Casanova Hästak.
– Vi är glada, vi har fått både Cosmeo och Diamant de Revel godkända i Sverige tidigare, så nu hoppas vi att vi kan få vår egen godkänd.
– Stammen kompletterar dessutom med Tritons till våra egna ston om vi får honom godkänd, berättar hon.

Film från den danska auktionssiten på CC Casanova

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden