Avelsnyheter
3 maj 2016 17:27

Vägen mot unghäst-VM

SvRF och SWB har haft de två första inventeringarna av ekipage intresserade att representera Sverige på unghäst-VM i holländska Ermelo 28-31 juli i sommar.

Vägen mot unghäst-VM
Mikaela Alderin Danielsson med Bossanova YL i Falsterbo. Kim C Lundin kim@witnet.se

De två orterna Mantorp och Flyinge var säten för årets första aktiviter i vägen mot uttagning till unghäst-VM. Inventeringen är ett tillfälle för de uttagningsansvariga Bo Jenå från Svenska Ridsportförbundet och Susanne Gielen från SWB att se nya ekipage för att ge råd om träning och diskutera förutsättningar.

I Mantorp visades tre hästar där Mikaela Alderin  visade två, 5-åriga Saga N och 6-åriga Bossanova YL. Mikaela tillhör de ryttare som representerat Sverige flera gånger förut på unghäst-VM.

På Flyinge kom åtta ekipage till start, två 6-åringar och resten 5-åringar. Uppfödaren Ulrika Bynanders två 5-åringar Simmebros Martell och Simmebros Bisquit, var båda i final under höstens championat. Nu visade Sandra Sterntorp Martell, redan klar för Falsterbo efter fina resultat, och Yvonne Österholm visade Bisquit. Yvonne hade en intensiv kväll då hon dessutom visade 4-årsfinalisten Dorina och 5-års finalisten Fiera Girl 

Bo Jenå var nöjd med utfallet.
– Alla skötte sig fint, det är tidigt i processen än så länge så vi kommer att se flera på observationstävlingarna på Strömsholm och på Flyinge i juni. Sen ska de kvala och ta sig till Falsterbo, än så länge är det svårt att säga hur årets gäng blir, menade han.

Nästa aktivitet i projektplanen är de två observationstävlingar som arrangeras på Strömsholm 2 juni och i  Flyinge 8 juni. 

Nytt för i år på unghäst-VM är 7-årsklasser som enligt uppgift från FEI kommer att vara öppna för förbunden att nominera till precis enligt samma modell som 5- och 6-årsklasserna. Tidigare provomgångar i Verden har endast varit öppna för tidigare UVM-deltagare. Nu blir det helt fritt för SvRF/SWB att nominera. Hur det ska göras går inte att utläsa från informationen på SvRF:s hemsida och ingen klass för 7-åringar fanns vid inventeringstillfällena. På Strömsholm vid observationstävlingarna finns en Prix St George som är smockfull redan, på Flyingefinns ingen klass för den kategorin.

SvRF:s regelverk 
Tidsprogram på unghäst-VM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden