Avelsnyheter
31 augusti 2016 13:16

”Köper gärna på auktion”

I måndags köptes tre föl vid Zangersheides onlineauktion till Sverige. I vinter flyttar de hem till familjen Lindestam i Bålsta, utanför Stockholm. Men det är inte första gången som Ellinor Lindestam köper föl på auktion – och antagligen inte sista gången heller.

”Köper gärna på auktion”
Vanessa och Vendela Lindestam med två av familjens unghästar som köptes in som föl förra året, Vanessa med bruna Living for Love och Vendela med Like a Diamond BS.

– Jag köper gärna hästar på auktion. Där är de redan selekterade och noggrant utvalda, förklarar Ellinor Lindestam.

Förra året köptes två föl vid SWBs Elitauktion på Flyinge. Dessutom inhandlades ett tredje föl från samma uppfödare.

– Fördelen med att köpa föl med riktigt bra härstamning är att man har ett bra grundmaterial och sedan har du möjlighet att forma dem mer själv, både hanteringsmässigt och ridmässigt, menar Ellinor.

Målet är förstås att något av de inköpta fölen ska visa sig vara den där riktiga stjärnan, den som kan gå internationell 1.60-hoppning och tanken är att de som inte riktigt når ända fram ska säljas så småningom.

– I somras så hittade vi en femåring i Falsterbo som vi gärna ville ha, men den vägrade de att sälja. Så i stället får vi försöka få fram den där stjärnan själv och jag hoppas och tror att vi har bra grundämnen bland dem vi har köpt, förklarar Ellinor.

Zangersheide-auktionens stora dragplåster var ett fuxsto e. Baloubet du Rouet-Taloubet Z, där mormor är mamma till OS-guldmedaljören Big Star. Lindestams ville gärna ha fölet, men gav till slut upp budgivningen och lät den franska motparten vinna.

– Varje gång vi höjde så höjde de blixtsnabbt, så till slut fick det vara. Nu fick vi tre föl för samma summa som hon kostade, berättar Ellinor.

Ett tag trodde Ellinor inte heller att de skulle vinna budgivningen på sin andra favorit, hingsten Django Unchained Z (e. Dominator 2000 Z-Kannan), men till slut gav övriga köpare upp. Då var redan inköpet av hingsten Cornet’s Comrade Z (e. Cornet Obolensky-Indoctro) klart, och för att inte riskera att behöva köra hem en hingstunge själv till Sverige, lades ett bud på stofölet Chin van Klein Statum Z (e. Chin Chin-Stakkato), som Lindestams vann.

– Alla tre har ju en fantastisk härstamning, inte bara på faderssidan, utan även väldigt starka mödernen så det ska bli spännande att se vad det blir av dem så småningom, menar Ellinor.

Tanken är att fölen får gå kvar på Zangersheide till det nya stallet är klart, vilket beräknas bli lagom till jul. Hemma på gården finns redan de två ettårsston som inköptes på auktionen förra året, Like a Diamond BS (e. Cristallo I-Cuper) och Living for Love (e. Orlando-Cardento). När stallet blir klart ska även ettårshingsten Perfect Rouet F (e. Favorit Ask-Balou du Rouet) komma hem.

– Då har vi alla våra hästar på gården, Vendelas tävlingshästar, stona med föl samt unghästarna uppdelade på hingstar och ston. Då bli det lättare att ha koll på alla, menar Ellinor.

Även om det var praktiskt att köpa hästar vi onlineauktionen, så föredrar Ellinor att handla på en ”vanlig” auktion. Framför allt eftersom hon då kan hålla bättre koll på vilka som budar emot. Och det är faktiskt inte bara föl som familjen har köpt. Förra året ropades också treårshingsten Catapult Plus (e. Cardento-Carte d’Or) in på SSHS-auktionen på Flyinge. Han har nu tävlingsdebuterat och ska eventuellt försöka visas på bruksprovet till våren.

– Annars får han vänta så får vi visa honom som prestationshingst senare. Cardento-avkommor är ju gärna lite sena och det gäller att ge hästarna den tid de behöver, menar Ellinor, som ser fram mot att följa sina inköpta unghästar på deras väg mot att förhoppningsvis bli stjärnor.

Här visas de tre fölen inför auktionen:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden