Avelsnyheter
1 september 2016 14:00
Ridsportplus

Simbergs lilla stjärna strålade på bedömningen

Visst är alla föl naggande goda, men ibland är de något extra. Britta Simbergs Dante Inferno fick hela 89,3 procent på fölbedömningen. Kika på filmen här och läs mer om Brittas planer för den lovande lilla hingsten, som ett tag aldrig verkade vilja komma ut.

Simbergs lilla stjärna strålade på bedömningen
Marie Knutsson ligger bakom det lyckade fölet som föddes hos Britta Simberg.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det är fantastiskt roligt. Jag är ju ingen gammal duktig uppfödare, snarare en tidigare ponnymamma, säger Britta Simberg om att hennes Dante Inferno, (e Dante Weltino u Comedia de Larte e Sandro Hit) visade sig vara ett guldkorn och fick 89,3 procent på fölbedömningen hos Nordvästra Skånes Hästvänner.


    Britta var länge ”ponnymamma” åt framgångsrika Elenore, som här rider derbyt 2002. Foto: Lottapictures

    Britta Simberg gjorde alltså helt rätt när hon köpte det dräktiga stoet från Marie Knutsson på Källetorp.
    – Det lyckade resultatet får jag förstås tillskriva Marie. Jag tycker mycket om blodet och ville så gärna ha det, säger Britta.

    För fem år sedan föddes Brittas första egna uppfödning. I år har lilla Dante en kompis i ett stoföl efter Total Hope-Ampere-Cortez. Även om Britta egentligen tycker att den är ännu bättre var det Dante som fick bäst poäng på fölbedömningen.
    – Hon visade inte riktigt upp sig, men sedan kom Dante och räddade showen, skrattar Britta och fortsätter:
    – Båda är så fina hästar och jag har haft otrolig tur. Dante är tre månader yngre och de växer i olika faser. Han är fortfarande liten och söt, men hans rörelser kan man förstås inte bortse ifrån.

    Klyschan om den som väntar på något gott verkar stämma fullt ut i Dantes fall. Britta väntande och vakade, väntade och vakade natt efter natt. Till sist struntade hon i att ställa klockan, men vaknade ändå strax efter två en natt i slutet av juni. När Britta kom till stallet var halva Dante ute och redan då gnäggade han.
    – Att han gnäggade så snabbt och sedan reste sig direkt var ett gott tecken. Det kändes att han var något speciellt.

    Hittills har Britta inte sålt någon av sina uppfödningar, men hon har insett att det börjar bli dags även om Dante förstås skulle kunna vara något för dressyr-dottern Elenore i framtiden.
    – Någon gång måste man ju sälja, även om det är tudelat. Nu är de både fölen anmälda och utvalda till fölauktionen under Breeders. Dante hann knappt springa en långsida innan han fick tummen upp för att vara med i auktionen.

    Dante Infernos delsiffror:
    9 exteriör
    8,5 skritt
    9,5 trav
    8,5 galopp
    9 allmänt intryck

    I nästa nummer av Ridsport, som kommer ut den 15 september, kan du läsa mer om fölbedömningarna landet runt hos SWB:s regionala föreningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden