Avelsnyheter
26 januari 2017 10:33

Dalwhinnie till Mälardalen

Sveriges högst rankade SWB-hingst i dressyr Dalwhinnie 1180 drar norrut till nya jaktmarker. Han stationeras hos Anita Rostner på Myrsjö gård, bara tre mil från sin ryttare Jeanna Högberg. Allt är bäddat för att SWB:s svarta stolthet ska kunna komma igen.

Dalwhinnie till Mälardalen
Jeanna Högberg är tänkt framtida ryttare på Dalwhinnie 1180 som nu flyttar hem till Anita Rostner på Myrsjö gård. Collage Kim C Lundin, porträtt Anita Lottapictures.com

Som beskrivs i nummer 2 av Ridsport är det idag ont om svenskfödda och i landet stationerade gångartshingstar. Dalwhinnie 1180 (SWB f-04 e De Niro-Rohdiamant –Amiral, uppf/äg Västra Hoby Stuteri) är en av få svenskfödda. Nästa i avelsindexet är Gränsbos nestor Bocelli. Med en härstamning som kombinerar D- och R-blod som båda förknippas med ridbarhet borde den svarte hingsten vara en intressant förärvare. Se avelsindex.


Jeanna Högberg och Dalwhinnie 1180 före skadan Foto Markus W Jansson

Under hela sin tid som avelshingst har Dalwhinnie kombinerat tävling med arbete på bocken med gott resultat. Först tillsammans med Mattias Jansson  upp till lilla rundan internationellt. Dalwhinnie flyttade hösten 2015 till Jeanna Högberg för vidare matchning men en olycka och svår skada ändrade allt. Förra säsongen kunde genomföras men utan tävling och visning är det svårt att vara kvar på uppfödarnas näthinna.

Mot alla odds är hingsten åter i ridning och träning. På Myrsjö gård gläds Anita Rostner åt nytillskottet.
– Det var inte planerat men när vi fick frågan från Tobias Hansson så sa vi ja direkt. Nu har vi sex hingstar på gården från flera raser, förklarar hon.


Tobias Hansson, ansiktet utåt för Västra Hoby Stuteri

Rostner äger sedan tidigare Highcruiser och King Louie som är redo för säsongen. Hon har expanderat år för år med fler och fler seminston samt ytterligare hingstar, en framgångsfaktor är att alla raser är välkomna till Myrsjö.

– Vi har under säsongen inte möjlighet att transportera runt hingstarna för att få dem ridna men har ordnat med personal så att vi kan hålla igång dem. 
– Här på gården finns ridbana så Jeanna Högberg som bor så nära kan komma när det passar henne bäst, förklarar Rostner. 
Förhoppningsvis blir det en hingstvisning i Enköping framåt våren. 


När Dalwhinnie försiktigt kunde visas förra året av Jon Wang kändes det som ett smärre under. Nu ser framtiden ljusare ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden