Avelsnyheter
5 mars 2017 21:57

Bärrä blev 1:a premie-hingst i Holland

En speciell hingst av det mindre slaget är svenskfödde Skogskantens Bernard "Bärrä". Blott 89 centimeter i mankhöjd och godkänd som avelshingst i Holland med 1:a premie.

Bärrä blev 1:a premie-hingst i Holland
Svenskfödda Bärrä är godkänd med 1:a premie i Holland.

Efter att Ridsport rapporterat om andra svenskfödda hingstar som godkänts i utomlands, blev vi kontaktade av Nina Henriksson, Skogskantens Stuteri, Södra Sandby i Skåne. Nina berättade historien om sin lilla shetlandhingst Bärrä, eller Skogskantens Bernard (shetland f-14 e Almnäs Ivory u Beauty of Duke Stabel e The One and Only of Duke Stable, uppf Nina Henriksson) som han heter egentligen.

Bärrä föddes vid Ninas minishetlandsstuteri för snart tre år sedan.
– Han kom lite tidigt till världen så hans födsel kom som en överraskning, berättar Nina.

Modern Beauty of Duke Stable är en framgångsrik utställningsponny som fått 1:a apremie i Holland och blivit res BIS i Sverige. Pappa Almnäs Ivory är en mycket framgångsrik minihingst belönad med ”Super SUCH” för sina meriter. Så förhoppningarna var höga för det lilla fölet, som lyckades väl vid sin första utställning. Det blev 41 poäng och championtitel.
– Han var till salu då, men ingen var intresserad, säger Nina.


Bärrä blir fölchampion i Laholm. Foto: Annette Wadman.

Eftersom det inte fanns några jämnåriga lekkompisar på stuteriet fick Bärrä som ettåring flytta till Holland. Där trivdes han bra och blev snart ledare i flocken. Han växte dessutom fint, kanske lite väl fint…
– Vi såg ganska tidigt att han skulle bli stor, säer Nina.
– Ibland växer minishetlands över gränsen fast de har ministam bakom sig.
Mankhöjdsgränsen för minishetlandsponnyer är 86 centimeter. Båda Bärräs föräldrar var små – pappa 83,5 centimeter och mamma 85 centimeter.

Bärrä anmäldes till hingstinspektion i Holland i höstas då han var två år gammal. Inför inspektionen fick han åka på en fem veckors lång träning med 14 andra shetlandshingstar, där de lärde sig visas i skritt och trav på hårt underlag.
– Han fick även åka iväg på olika platser med andra hingstar och han fick lära sig att visa upp sig, berättar Nina.

I december blev det dags för visning – totalt 38 hingstar inspekterades. Bärrä klarade sig fint genom alla moment men han var precis som de befarade lite får stor. Mätstickan landade på 89 centimeter. Det hindrade honom dock inte från att bli godkänd, istället för att vara minishetland blev han nu det som i Holland kallas ”kleine maat”.

Efter godkännandet blev det åter igen träning. Bärrä skulle nämligen visas igen i januari.
– Hingstarna måste vara minst tre år för att få sin premie så man visar de nygodkända hingstarna där också, berättar Nina.
Och visst gick det vägen även i januari. Bärrä visade sig från sin bästa sida och fick 1:a premie.
– Jag var så glad och stolt, säger Nina om sin fina hingst.

Nu är det bara ett spermatest kvar, och sedan kan Bärrä börja sitt nya liv som svenskfödd avelshingst i Holland.
– Det ska bli så spännande att se hur hans föl kommer att se ut, säger den mycket stolta och förväntansfulla uppfödaren Nina Henriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden