Avelsnyheter
29 april 2017 07:47

Därför klättrar ungstoet på andra

Varför envisas unga ston med att rida på sina hagkompisar? Handlar det om något mer än dominans? Ridsport har bett en beteendeexpert svara.

Det är alltid lika intressant att se hur hästar beter sig mot varandra och särskilt om de gör något som avviker från det normala. Det händer till exempel att unga ston kan klättra på andra hästar i hagen.
Är det ett dominansbeteende på samma sätt som dominanta hundar kan rida på andra hundar, någon form av styrkedemonstration eller vad beror ett sådant beteende på?

Lite kunskap om rang
Ridsport har bett Malin Axel Nilsson att svara på frågan. Hon är doktor i etologi och har bland annat skrivit en uppmärksammad avhandling om att matcha rätt ryttare och häst med varandra. Så här svarar hon:
– Det kan ligga nära till hands att tolka beteenden hos hästar som uttryck för dominans, styrkedemonstrationer och rangordning, men det är oftast inte hela sanningen. Vi vet egentligen ganska lite om hästars rangordning och det finns få vetenskapliga belägg för att stabila hästflockar upprättar någon typ av varaktig rangordning.
– Rollen som ledarhäst, utkik och följare, för att ta några exempel, varierar ofta i stabila hästgrupper utifrån olika omständigheter, till exempel vilka tillgångar hästarna konkurrerar om, säsong, dräktighet och sjukdom. Hästars beteende grundar sig i instinkter kopplade till deras natur som flock- och flyktdjur.

 Hormonrubbning
– I det här fallet tror jag inte att vi finner en rent beteendemässig förklaring till att ett sto rider på sina hagkompisar, utan vi behöver tänka över om det kan finnas en fysiologisk förklaring.
Hingstlika beteenden, som att valla andra hästar i hagen eller som i detta fall att till och med rida på andra hästar, är inte naturligt för ston. Det är kopplat till koncentrationer av det hanliga könshormonet testosteron.
– Jag tror att beteendet i ett sådant här fall sannolikt beror på en obalans i stoets hormonproduktion. Den kan i sin tur ha flera olika orsaker:
1. En unghäst genomgår olika faser i sin utveckling mot vuxen häst som kan innebära tillfällig överproduktion av testosteron. Även överproduktion av östrogen, honligt könshormon, kan ha testosteronlika effekter på både beteende och fysiologi hos stoet.
2. Under dräktighet kan nivåerna av könshormoner variera och leda till onormala beteenden, däribland hingstlika beteenden hos ston.
3. En typ av, visserligen oftast godartad men inte problemfri, äggstockstumör kallad granulosacellstumör (GCT) påverkar produktionen av könshormon och därmed både fertilitet och beteende hos stoet.

 Bör växa bort
– Om stoet är ungt skulle jag gissa att orsaken till att hon rider på sina hagkompisar är att hon befinner sig i ett utvecklingsstadium med tillfällig obalans i produktionen av könshormon som leder till förhöjda testosteronnivåer. Allt eftersom stoet blir äldre borde beteendet klinga av och hon bli mer stolik i sin kommunikation med de andra hästarna. Om så inte är fallet skulle jag rekommendera att konsultera veterinär för att utesluta en medicinsk förklaring, till exempel GCT.

 

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

Fakta

Vill du veta mer?

Mer fakta om granulosacellstumörer och hur hormoner påverkar hästars beteende finns bland annat i ett examensarbete från 2011 skrivet av Louise Ovesen: http://stud.epsilon.slu.se/2611/1/ovesen_l_110518.pdf. Vetenskaplig artikel i ämnet: Stallion-like Behavior in Mares: Review of Incidence, Characteristics, Ovarian Activity, and Role of Testosterone, Gastal et al. Journal of Equine Veterinary Science, vol 27, No 9 (2007).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden