Avelsnyheter
27 april 2017 17:25

Den lilla tvillingen klarade sig inte

I måndags berättade Ridsport om Helena Olssons sto som överraskande fick tvillingar. Den lilla hingsten, bara hälften så stor som sin bror, har galopperat vidare.

Den lilla tvillingen klarade sig inte
Helena Olsson har fortfarande ett piggt hingstföl kvar i livet. På bilderna syns han tillsammans med sin bror.

– Det har varit hemskt. Man fäster sig ju så vid de små och han låg tätt intill mig i boxen under många timmar när han levde, säger Helena Olsson om sorgen efter den lilla hingsten.

Helena Olssons sto Tenna-Light (e Midt-West Ibi-Light-Come Back II) fick två föl under natten till måndagen. Den första hingsten kom ut helt enligt planen, men när efterbörden kommit ut låg det ytterligare ett föl under moderkakan. Den lilla hingsten kunde inte spräcka fosterhinnorna själv och Helena fick rusa fram för att hjälpa den. Det blev en tuff start och Helena gjorde förstås vad hon kunde för att hjälpa den lilla krabaten.

– Han fick både sockerdropp och plasma av veterinären eftersom han inte hade några antikroppar. Fölet diade inte, men drack ur skålen, säger Helena och berättar att de hade svårt att få upp temperaturen på fölet.

Liten och tunn
Under tiden som den lilla hingsten fick det andra plasmadroppet på tisdagen somnade han in efter att, som Helena upplevde det, ha krampat.
– Han var ju så liten och tunn redan från början, och även om det känns hemskt kanske det var meningen att naturen skulle ha sin gång. Frågan är om inte mamman kände det på sig – hon var aldrig elak mot honom, men inte så intresserad heller.

Det första ännu namnlösa hingstfölet (e Skovens Rafael) mår däremot utmärkt och är redan ute i hagen med sin mor.
– Han är så frisk och fin, både kaxig och kavat. Jag försöker glädjas åt honom i stället. Han kom lite i skymundan när vi la all tid på hans bror, men det ska vi ta igen nu, säger Helena.

 

Någon gång ibland kommer en lycklig tvillinghistoria fram. Har du läst Ridsports artikel om tvillinghästarna som tävlar hoppning och dessutom placerade sig som etta och tvåa i samma klass? Läs artikeln här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden