Avelsnyheter
30 april 2017 07:00

Mannen bakom Big Star och Taloubet Z

När Big Star vann sitt andra raka OS-guld med Nick Skelton i Rio,
och Taloubet Z samtidigt tog lagbrons med Christian Ahlmann, stod en stolt holländare på läktaren. Cees Klaver är uppfödaren bakom de båda hästarna.

”Det är otroligt att få uppleva detta, helt fantastiskt. Det är ju vad man drömmer om som uppfödare. Man hoppas att det ska kunna hända, men kan aldrig räkna med det”, sade Klaver till stamboken KWPN:s utsända under OS.
Cees Klaver blev Årets uppfödare inom KWPN 2013, när Big Star vann Grosser Preis von Aachen. Året innan hade hingsten utsetts till Årets häst i KWPN. Det var lite ironiskt, då Big Star som unghingst var en av många som kasserats av det holländska avelsförbundet.

Gillar franska linjer
Klavers pappa var mjölkbonde, så han är uppfödd med avel. Hans avelsmål är hästar med bra ridbarhet, snabba och rädda om sig.
Han är tycker om franska blodslinjer och då särskilt av hingsten Galoubet A (1972-2005, e Almé Z-fransk travare). Denne vann själv lagguld på VM 1982 för Frankrike och blev farfar till OS-guldhingsten (2016) Big Star och pappa till världscupsegraren (2011) Taloubet.

Minns med förtjusning
Klaver minns med förtjusning Aachen 2013, då Big Star vann Grosser Preis och de andra två hästarna ”på pallen” också var Galoubets barnbarn: Palloubet d’Halong (e Baloubet du Rouet) och Orient Express HDC (e Quick Star).
– Men den franska aveln har både plus och minus och man ska föra vidare det bästa. Munnen är viktig och jag vill inte ha hästar som är byggda i nerförsbacke, säger Klaver.

I parningen som gav Big Star kombinerade han sin stora Nimmerdor-dotter Jolanda (e Ramiro Z), som mätte 1,78, med den betydligt nättare Quick Star, som var en häst med mycket motor.
Big Star döptes som föl till What a Quick Star K, efter sin pappa, som var Meredith Michaels-Beerbaums första topphäst.

Sex tävlade internationellt
Av 14 individer i Big Stars första tre led tävlade sex internationellt; förutom Galoubet och Quick Star också Almé (med Leon Melchior själv), Quick Stars mamma Stella, Nimmerdor och Ramiro Z. Klaver sålde Big Star som unghingst.
– Så pengarna som han har vunnit märks inte i min plånbok, men indirekt har jag fått ut så mycket, säger Klaver.

Fyra avelshingstar
Hemma på Stal Klaver, i Schoorl norr om Amsterdam, har han fyra avelshingstar. Bland dem finns Big Star Junior, med drömhärstamningen: efter Big Star undan Taloubets helsyster Krista. Big Star Junior är född 2009 och godkänd av Zangersheideförbundet.

 

Fakta: Hingstarna

Big Star. KWPN hingst f 2003 e Quick Star u Jolanda e Nimmerdor-Ramiro Z. Godkänd i AES, Holstein, KWPN och SF.

Taloubet Z. KWPN hingst f 2000 e Galoubet Z u Krista e Polydor-Pakt. Godkänd i Zangersheide och Holstein.

 

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden