Avelsnyheter
5 april 2017 15:59

Nya Blup.se med linjära index lanserad

För SWB och avelsledare Emma Thorén Hellsten är det en stor dag. Förbundets populära webbsida och avelsdatabas har fått en rejäl ansiktslyftning. Som grädde på moset släpps de linjära indexen för över 80 hingstar (läs mer i Avelsextra).

Nya Blup.se med linjära index lanserad
Emma Thoren Hellsten är avelsledare för SWB och uttalar sig nu på avelsförbundets webbplats gällande hingstägare och hingsthållare som inte har testat om deras hingstar bär på anlaget för WFFS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm/Kim C Lundin

För icke avelsnördar är det svårt att förstå storheten i dagens lansering. För etablerade kalenderbitare, stoägare med betäckning i sikte och ett glödande intresse för avel och förärvning är det julafton.

Lagom till betäckningssäsongen sjösätts SWB:s nydesignade avelsdatabas. Under huven finns det en extra välkommen överraskning i form av klara index för 50 egenskaper på över 80 hingstar, ett resultat från linjär beskrivning på unghästtester. Landets avelsnördar har fått ett facit, nu är hingstarnas förärvning dokumenterad i detalj.  

Under fyra år har SWB:s hästar dokumenterats med hjälp av linjär beskrivning. Det har nu resulterat i klara detaljerade avelsindex för över 80 hingstar. Det är hingstar som mellan åren 2013 – 2016 haft minst tio visade avkommor på unghästtest som nu fått en djupare beskrivning av sina ärftliga egenskaper via de linjära indexen. Varje hingst har nu dokumenterad arvbarhet på 50 egenskaper. Det innebär att det på exteriöra egenskaper liksom för de disciplinspecifika för gångarter och hoppning går att se på vilket sätt en hingst förärver sig, i detalj.
– Vi har med det här arbetet kunnat dokumentera egenskaper som har högre arvbarhet än vad vi vetat om, förklarar Emma Thorén Hellsten, avelsledare och ansvarig för införandet av linjär beskrivning.
– Det har även hjälpt till att göra domarna mer precisa i sitt arbete och i sina kommentarer, vi har fått ett mer ensartat uttryckssätt.


Ny och förändrad design på blup.se.

Nytt bättre skal till hästdatabasen
De nya indexen publiceras i samband med att SWB:s stora webbsida och flaggskepp www.blup.se får en välkommen ansiktslyftning och omstrukturering.  Den nya designen gör plats till att skärskåda alla de linjära egenskaperna hos en hingst men innehåller även fler uppdateringar aktuella för alla hästar i databasen. Hela designen av tävlingsresultat har setts över liksom stamtavla och egna resultat från avelsvärdering. Det blir både mer överskådligt och ännu mer fakta och detaljer, dessutom i en design som fungerar bättre i mobiltelefonernas webbläsare. Just den delen är något försenad och fungerar inte helt oLansering av den omdesignade sidan sker i början av april precis lagom till årets avelssäsong.

Nedan följer en introduktion till de nya funktionerna på webbplatsen.


Sökresultat ser nästan likadant ut som tidigare.

 


Första sidan för varje häst innehåller nu många fler undersidor. Istället för att som tidigare scrolla neråt klickar du dig nu vidare.

 


Tävlingsresultat, från TDB, ligger nu på en egen undersida.

 


På undersidan för avelsindex hittar du de linjära indexen längst ner. De finns för över 80 hingstar som haft tio eller fler avkommor till bedömning de senaste åren.

 


Siffrorna i indexet är inte det väsentliga, titta mer på trenden på stapeln för varje egenskap. 

Även de som inte är uppfödare har glädje av indexen. Kanske tillhör ni en av de 3408 hästägare vars häst har deltagit i unghästtesterna och på det sättet positivt bidragit till att det är möjligt att ta fram index. Ta fram det linjära protokollet från den egna hästen och se om det är pappa upp i dagen eller en individ med mer av sin moder.

Titta på blup.se 

Faktaruta
Årgångarna 2013- 2016 är med i underlaget
Totalt 3408 hästar har deltagit
Hingstar med tio bedömda avkommor eller fler har fått index.
De nya indexen kompletterar de äldre avelsindexen som tar med fler sorters resultat
Indexen pekar på tydlig förärvning av en egenskap när värdet är mer än en standardavvikelse (4 enheter) från medelvärdet på 100
Den nya siten visar hingstar med nya index, det går inte i dagsläget att söka fram hingstar på enskilda egenskaper. Det är en funktionalitet som förhoppningsvis kommer på sikt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden